Mindig megálltok a Stop táblánál?
"Megálltam. DE MINEK? Mit értem el vele? Mi volt a haszna?"
A haszna az, hogy megállsz. Ez a cél.
A STOP táblának nem az a szerepe, hogy körültekintés céljából megállj, hanem az, hogy még az előtt megállj, hogy zavaróvá válnál a felsőbbrendű úton haladók számára. Kvázi egy plusz biztonságot ad.
Pont azért, mert így lépésben kell előregurulnod és adott esetben újból meg kell állnod.
"Elnézhetek jobbra és látod a gyönyörű bokrot, meg a gyönyörű házfalat. Még ha gyalogos jön a járdán, azt sem fogom látni onnan, mert takarja a bokor (azóta magasabb, simán kitakar egy felnőtt embert is). Megálltam. DE MINEK? Mit értem el vele? Mi volt a haszna?"
Tehát saját bevallásod szerint simán elgázolnád az esetleg eléd lépő gyalogost pusztán azért, mert neked aztán ne mondja meg senki, hogy hol állj meg... Gratulálok.
#7 Ez abszolút nem indok a táblára. Olvasd is, amit írok. Azt mondtam, hogy igenis meg kell állni, de NEM a táblánál, mert ott nincs értelme. Az, hogy egy kretén lassítás nélkül rongyol ki egy kereszteződésből, az egy teljesen másik téma, aminek SEMMI köze nincsen a táblához.
#11 A gyalogosokra direkt kitértem. A bokor miatt nem látszódnak. Hiába állsz meg a STOP táblánál, nem fogod tudni, hogy van-e ott valaki. De azt is vedd figyelembe, hogy a valódi megállóhely az kb. 3 méterrel van előrébb. Nyilván lassítasz, mivel meg kell állni (csak nem a táblánál). Ha úgy közelíted meg, hogy a tábla után 3 méterrel állsz meg, akkor mikor eléd ugorhatna valaki, akkor már épp csak gurulni fogsz 5-tel és már a lábad is amúgyis rajta lesz a féken. Simán meg lehet állni, ha valaki leugrik. Ha a STOP-nál megállok, utána úgyis előrébb kell gurulnom és az előrébb gurulás közben attól még ugyanúgy elém ugorhat. A táblánál való megállás nem zárja ki ezt a lehetőséget.
#12 Oké, akkor itt a kép még egyszer, ezúttal bejelöltem rajta, hogy hol fog az ember megállni. És jelzem, hogy BIZTOSAN MEGÁLLSZ ITT, akkor is, ha előtte a STOP táblánál is megálltál. [link]
Két kérdésem van:
1. Mégis hogy a fenébe zavarom a keresztforgalmat, mikor az autó eleje még bőven a merőleges útszakasz pereme mögött van?
2. Ha megállsz először a STOP táblánál és utána gurulsz előre idáig szétnézni, akkor mivel vagy kevésbé zavaró? Vagy zavaró vagy akkor is, ha megállsz a táblánál, vagy pedig akkor sem vagy zavaró, ha nem állsz meg. Olyan nincs, hogy egyik esetben zavaró, a másik esetben nem. Ez f*szság.
"mert így lépésben kell előregurulnod"
Ígyis-úgyis lépésben gurulok előre. Nem tudom miért gondoljátok azt, hogy én itt most amellett érvelek, hogy szétnézés és megállás nélkül 50-nel rongyoljunk bele a beláthatatlan kereszteződésbe. NEM! Én ilyet nem mondtam! Én a legelső pillanat óta azt mondom, hogy értelmesen, meggondoltan közlekedjünk. Óvatosan, lassan gurulunk. Aztán ahonnan már belátjuk a keresztforgalmat, ott megállunk. STOP táblánál való megállás nélkül is lépésben közelítem meg a kereszteződést. Nem változik semmi. Semmivel sem közelítem meg veszélyesebben, mint az, aki megáll a táblánál.
#13 Ez meg még normális választ sem érdemel. Kritikán aluli szövegértés. Abszolút nulla. Menj vissza első osztályba, de ezúttal ha lehet akkor ne bukj meg olvasás órán.
Igen miután kaptam egy olyan fülest, hogy 1 hónapra be szedik a jogsit attól aki nem áll meg. Azóta különösen figyelek rá.
Bár ritkán be-be csúszik olyan, hogy kevésbé forgalmas helyen 5-el átgurulok rajta, de igyekszem odafigyelni rá.
#4 Ezeket a táblákat eleinte én sem értettem, aztán megismertem az adott kereszteződések történetét. Általában akkor kerül ki egy ilyen fura helyre egy Stop, amikor gyakoriak a balesetek. Van felénk is egy hasonló, ahol annak idején csak szimpla elsőbbségadás tábla volt, viszont a felsőbb rendű úton gyakori volt a forgalom, és sok koccanás, satuzás történt. Egy idő után lecserélik Stop táblára. Mondjuk úgy, hogy ez nem miattunk van, mert odafigyelünk, hanem azok miatt, akik mennek mint a zombik. Attól függetlenül én is mindig megállok ezeknél. Egyébként lehetne előrébb tenni egy kicsit, hogy valóban ki lehessen látni, de sajnos akkor is lennének, akik kicsúsznak és már későn veszik észre, hogy jön valaki.
A későbbi, 14-es kommentedre. Itt is azt tudom mondani, hogy ne vedd magara a Stopot. Tényleg azért kell, hogy az emberek lépésben haladjanak, mert ugyan te tudod, de vannak bőven lángelmék, akik simán kicsúsznak a kereszteződésbe, így meg a tábla ad egy kis megerősítést. Nem mindenki foglalkozik a táblával, és továbbra is lendületből fognak kimenni ezek az egyedek, de ha párszor odatesznek egy rendőrt, akkor hamar elhíresedik és jobban oda fognak figyelni.
Ha ennyire fura szabályokat látok, akkor megpróbálom agyatlan közlekedő szemével nézni a dolgot, és megkérdezem magamtól, hogy egy ilyen sofőr mit tenne, ha máshogy lenne, és általában rájövök, hogy ez afféle hülye védelmi szabályzás.
#13 Ezt meg miből szűrted le? Teljesen normálisan tett fel kérdéseket, és ki is emelte, hogy ő odafigyel, erre te egyből azt vetted le, hogy ő gyalogosokat akar gázolni. Először olvasd már el rendesen, amit ír és utána böfögj ide valamit.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!