Kezdőoldal » Közlekedés » Közlekedésbiztonság » Megálltok ha gyalogost kerültö...

Megálltok ha gyalogost kerültök ki aki út szélén halad?

Figyelt kérdés
Vagy inkább kicentizitek. Konkrétan arra gondolok nyilván, ha jönnek szemből is, és mondjuk öreg házaspár bandukol az út szélén (tehát konkrétan az úton).
2023. jún. 14. 07:08
1 2
 1/14 anonim ***** válasza:
14%

Mivel kisautóm van, elmegyek mellettük. Ha kicentizem őket, legalább tanultak valamiből. Legközelebb a nyerges nem centizni fog....

Lehet KRESZ, meg bármilyen törvény, jobban jár egy gyalogos, ha nem az úttesten kolbászol.

Minap egymás mellett tekerő bringásokat láttam, a kamionok ott szlalomoztak közöttük. De azért se soroltak be egymás mögé, éljen a deviáns neveléselmélet...

2023. jún. 14. 07:14
 2/14 anonim ***** válasza:
6%
Nem állok meg senki kedvéért. Nem is lassítok.
2023. jún. 14. 07:14
 3/14 anonim ***** válasza:
84%
Persze, most mit csináljak, üssem el? Még rájuk sem dudálok, mert amíg nem dudálok, addig legalább kiszámíthatóan azt csinálják, amit addig. Esetleg finoman megberregtetem a motort, hátha észbe kapnak, hogy a járdán kéne menni, vagy ha nincs, félreállva elengedni az autót.
2023. jún. 14. 07:22
 4/14 A kérdező kommentje:
Nekem volt ilyen a minap, muszáj voltam megállni, mert nem voltam benne biztos, hogy elférek. Azon az 1 mp.-n semmi nem múlt, rreggel volt mögöttem senki. A szembejovo meg gyorsabban is jött, szóval nem reckíroztam. Na szóval képzeljétek megálltam, erre alig tudtam elindulni mert az öreg jött neki a kocsinak. Kb. a visszapillantó mellett állt, alig tudtam kicentizni a kocsit xD lett volna pedig jova lemennie mert sár sem volt csak szép rövid fű a szélén. De akkor nem csak velem történnek ilyenek. Bár biztos hülyének néznek a többiek mert 50-50%, hogy elférnék. Néha már rendesen fosok a gyalogosoktól. Multkor a babakocsot tolták nekem...
2023. jún. 14. 07:27
 5/14 anonim ***** válasza:
100%

Nyílván helyzet függő mindig az adott helyzet dönti el, hogy mi az, ami biztonságosan megtehető.

Az úttesten közlekedő gyalogos(ok) is ugyanolyan helyzetfelismerést kívánnak meg a járművezetőktől, mint minden más, ami az úton, annak közelében történik.

Centizgetni legfeljebb nagyon lassan haladva szoktam, nagyobb sebességgel haladva nem.

A józan gyalogos(ok) kiszámíthatóbb(ak), mint egy részeg kerékpáros, de egyiket sem centizgetem, ha nem muszáj.

2023. jún. 14. 07:49
 6/14 anonim ***** válasza:
100%
"50-50%, hogy elférnék" - ami azt jelenti, hogy nem szabad rizikózni, bizonytalan a helyzet, a biztonság a fontosabb.
2023. jún. 14. 07:55
 7/14 anonim ***** válasza:
100%
#6 Pontosan. Motorosként nekem azt tanították autók közötti pirosnál evickélésről meg előzésekről is, hogy ha úgy látom, a manőver 99% biztosan sikerül, akkor NEM MEGYEK BELE.
2023. jún. 14. 08:24
 8/14 anonim ***** válasza:
100%
Nyilván helyzetfüggő. Ha széles az út és csak egy személyautó jön szembe, akkor nem állok meg, max. lassítok egy kicsit. Szűkebb úton, esetleg ha teherautó vagy kamion j9n szembe akkor nyilván óvatosabb vagyok.
2023. jún. 14. 09:06
 9/14 bazaltkaroly ***** válasza:
100%
Attól függ. Ha nincs járda, akkor kikerülöm, ha lehet, mert máshová nem tud menni, vagy addig követem, amíg nem érünk egy olyan részre, ahol mindketten elférünk. Ha van járda, akkor döcögök mögötte, és általában észreveszik, és felmennek a járdára. Legtöbb esetben nincs ezzel baj, de az utcánkban van egy idősebb házaspár, akik minden félelem nélkül, teljes kényelemben bóklásznak az úttest közepén. Egyszer rájuk dudált egy idegen autós, és fel voltak háborodva. Akkor mondtam nekik, hogy van járda is, de erre rávágták, hogy "Az a járda repedezett, járhatatlan.". Én sem vezetek a járdán, mert kátyús az út.
2023. jún. 14. 09:48
 10/14 anonim ***** válasza:
100%

Én mindenkire zöldet nyomtam, mert a kérdésre felel, és nem tetszik/nem tetszik gombok ezek.

Egy észrevétel, aztán én is megfelelem:

Volt egy eset (nem tudom mennyi esztendeje), ahol egy pár iker babakocsit tolt az út szélén. Járda volt. Talán nem volt elég széles, nem tudom.

Egy nő elsodorta a kocsit és a két baba meghalt.

Az ítélet szerint kizárólag az autós volt a hibás.

Nos, ők is emberek, próbálok ennek megfelelően viselkedni. Türelemmel. És nem feladatom annak eldöntése, szabályosak-e vagy sem, és nincs népnevelő ambícióm sem.

A helyzettől függ, mit teszek, de centikre biztosan nem robogok el mellettük. Ha más lehetőség nincs akkor megállok.

A kikerüléssel is óvatosnak kell lenni, nem csak a szomszédos sáv forgalma miatt, hanem arra is figyelek, ne adjak szabad utat a mögöttem jövőnek, mert akkor meg az csaphatja el őket. Látni ilyeneket.

2023. jún. 14. 09:59
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!