Mit jelent a gyalogos elsőbbsége a zebrán a gyakorlatban?
Az eddigiek alapján egy flúgos futam alá nem támasztott ötletelgetésének tűnik a Kresz módosításcsomag, úgyhogy én kivárom a végét, hátha még normális irányba fogja terelni valaki.
A zebrát illetően szinte biztos, hogy a gyalogos "szent tehénné" fog válni (sokan most is vakon gyalogolnak bele a forgalomba, hiszen "hőőő, elsőbbségem van") de gondosan elhelyezett, jól bevált gumiparagrafusokkal.
Azt erősítik meg, hogy a szándék is elég. Nem abban lesz vàltotás, amiket kérdezel.
Most sok autós úgy értelmezi, hogy csak akkor van elsőbbsège, ha már lelèpett az úttestre.
A módosítás utàn ha át akar menni, az is elég.
23
Ez most is így van.
A KRESZ szerint ahol a gyalogosnak elsőbbsége van, ott nem akadályozhatod és nem zavarhatod.
De ha még 4 sávra van tőled, akkor nem is akadályozod, és nem is zavarod azzal, hogy átmész előtte.
Nincs definiálva, de hát a KRESZ tele van relatív dolgokkal. Járműveknél is relatív, hogy mikortól jár a másiknak az elsőbbség: ha nem kell hirtelen fékezni vagy félrekapni a kormányt. De mi a hirtelen?
Gyalogos esetén: ha nem torpan meg, hanem folyamatosan, állandó sebességgel halad tovább, akkor nemigen ijedt meg, vagyis szabályos voltál. Szerintem.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!