Kezdőoldal » Közlekedés » Közlekedésbiztonság » Mit jelent a gyalogos elsőbbsé...

Mit jelent a gyalogos elsőbbsége a zebrán a gyakorlatban?

Figyelt kérdés
Mikor kell feltétlenül megállni, és mikor lehet áthaladni autóval ha gyalogos is van az átkelőn, vagy közelít az átkelőhöz? Nyilván vannak egyértelmű szituációk, például ha jobbról jön a gyalogos. De ha például balról közelíti a zebrát és még kényelmesen átcsorgok előtte lelassítva az szabálytalan? Vagy ha például többsávos az út, esetleg még járdasziget is van és a menetirány szerint bal oldalról indul a gyalogos akkor átmehetek előtte?

2024. júl. 19. 20:38
1 2 3
 21/27 anonim ***** válasza:
100%

Az eddigiek alapján egy flúgos futam alá nem támasztott ötletelgetésének tűnik a Kresz módosításcsomag, úgyhogy én kivárom a végét, hátha még normális irányba fogja terelni valaki.

A zebrát illetően szinte biztos, hogy a gyalogos "szent tehénné" fog válni (sokan most is vakon gyalogolnak bele a forgalomba, hiszen "hőőő, elsőbbségem van") de gondosan elhelyezett, jól bevált gumiparagrafusokkal.

aug. 19. 03:43
 22/27 anonim ***** válasza:
68%

Azt erősítik meg, hogy a szándék is elég. Nem abban lesz vàltotás, amiket kérdezel.

Most sok autós úgy értelmezi, hogy csak akkor van elsőbbsège, ha már lelèpett az úttestre.

A módosítás utàn ha át akar menni, az is elég.

aug. 19. 05:53
 23/27 A kérdező kommentje:
Hallottam, hogy a szándék is elég lesz a gyalogos részéről, bár ezt eddig is így kellett értelmezni, még ha leírva nem is így volt szó szerint. De volt szó valami olyanról is, hogy ha például egy hatsávos út túloldaláról indul el, akkor bizonyos távolságig még átmehetsz előtte.
aug. 19. 11:19
 24/27 anonim ***** válasza:

23

Ez most is így van.

A KRESZ szerint ahol a gyalogosnak elsőbbsége van, ott nem akadályozhatod és nem zavarhatod.

De ha még 4 sávra van tőled, akkor nem is akadályozod, és nem is zavarod azzal, hogy átmész előtte.

aug. 19. 11:31
 25/27 A kérdező kommentje:
#24 Szerintem is, csak ennek eléggé relatív a megítélése, hogy mikortól zavarod. Nincs pontosan definiálva.
aug. 19. 11:36
 26/27 anonim ***** válasza:

Nincs definiálva, de hát a KRESZ tele van relatív dolgokkal. Járműveknél is relatív, hogy mikortól jár a másiknak az elsőbbség: ha nem kell hirtelen fékezni vagy félrekapni a kormányt. De mi a hirtelen?

Gyalogos esetén: ha nem torpan meg, hanem folyamatosan, állandó sebességgel halad tovább, akkor nemigen ijedt meg, vagyis szabályos voltál. Szerintem.

aug. 19. 12:50
 27/27 anonim ***** válasza:
Olyan soha nem lesz, hogy kettő méter, négy méter. Az sem valószínű, hogy sávokban határozzák meg.
aug. 19. 14:19
1 2 3

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!