Mit jelent a gyalogos elsőbbsége a zebrán a gyakorlatban?
Zebran meg se allhatsz!
Forgalmi okbol sem!
Példa
Alsóbbrendű útról kanyarodnék felsőbbrendű útra. A felsőbbrendű úttal párhuzamosan halad a járda és kerékpárút együtt, így előttem a zebra és a kerékpáros átvezetés. A zebra előtt megállva nem látni a felsőbbrendű út forgalmát. Gyalogos, kerékpáros nem jön, így előrébb gurulok. Így már látom a főút forgalmát, de továbbhaladni nem tudok, mert folyamatosan jönnek. Közben megérkezik a gyalogos vagy a kerékpáros, én meg ott állok előtte. De mi mást tehetnék?
17
Természetesen szabályos voltál.
Azt nem tudom, van-e már jogszabály arról, hogy a roller (biztos motorosra gondolsz) járműnek minősül-e, de a kerékpár az garantáltan jármű. És ilyen belemenés esetén valószínűleg a rollert is így fogják elbírálni.
Jármű esetén pedig az elsőbbség csak azt jelenti, hogy nem kényszerítheted irányának vagy sebességének hirtelen megváltoztatására. Tehát ha megállsz a sávjában, amikor még fel tud készülni a megállásra, az teljesen szabályos.
De ugyanez a helyzet, ha az említett felsőbbrendű (táblával védett) úton jön valaki, te pedig kimész elé úgy, hogy neki a fékre kell lépnie, és lassítani egy kicsit (de nem vészfékezéssel természetesen). Ezt is teljesen szabályos a részedről. (Bár sok esetben udvariatlanság.) És ezzel a joggal gyakran szükséges is élni, ha a védett úton olyan sűrűn jönnek, hogy egy kis résnek is örülsz. Majd fékeznek, és kész, ez van.
Vagy trollkodsz, vagy alapstinten sem tudsz magyar nyelven, nem isnered a rendeletet.
Ahogyan azt az autóst sem kell negvárnid a macinál, aki nég a zuhany alatt ál, a gyalogist sem.
Ha forgalmi okból állsz neg a zebrán (NEM TILOS!), a gyalogis csak jésőbb érkezik, nem vagy stabálytalan. Ha már ott van, ő mehet előbb.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!