Kezdőoldal » Közlekedés » Közlekedésbiztonság » Mit jelent a gyalogos elsőbbsé...

Mit jelent a gyalogos elsőbbsége a zebrán a gyakorlatban?

Figyelt kérdés
Mikor kell feltétlenül megállni, és mikor lehet áthaladni autóval ha gyalogos is van az átkelőn, vagy közelít az átkelőhöz? Nyilván vannak egyértelmű szituációk, például ha jobbról jön a gyalogos. De ha például balról közelíti a zebrát és még kényelmesen átcsorgok előtte lelassítva az szabálytalan? Vagy ha például többsávos az út, esetleg még járdasziget is van és a menetirány szerint bal oldalról indul a gyalogos akkor átmehetek előtte?

2024. júl. 19. 20:38
1 2 3
 11/27 anonim ***** válasza:
51%
Mindig!
2024. júl. 20. 06:29
 12/27 A kérdező kommentje:
És akadályozni szabad a gyalogost az átkelésben?
2024. júl. 20. 06:58
 13/27 anonim ***** válasza:
31%

Zebran meg se allhatsz!

Forgalmi okbol sem!

2024. júl. 20. 07:24
 14/27 A kérdező kommentje:

Példa

Alsóbbrendű útról kanyarodnék felsőbbrendű útra. A felsőbbrendű úttal párhuzamosan halad a járda és kerékpárút együtt, így előttem a zebra és a kerékpáros átvezetés. A zebra előtt megállva nem látni a felsőbbrendű út forgalmát. Gyalogos, kerékpáros nem jön, így előrébb gurulok. Így már látom a főút forgalmát, de továbbhaladni nem tudok, mert folyamatosan jönnek. Közben megérkezik a gyalogos vagy a kerékpáros, én meg ott állok előtte. De mi mást tehetnék?

2024. júl. 20. 07:35
 15/27 anonim ***** válasza:
Nekem anno úgy magyarázta az oktatóm, hogy ha 2 vagy több sávra van tőlem a gyalogos (a villamos vágányokat is sávokként számolva), akkor még menjek át előtte, ha közelebb van, akkor álljak meg.
2024. júl. 20. 17:09
 16/27 anonim ***** válasza:
100%
13: a KRESZ külön kiemeli, hogy a zebrán megállás tilalma nem vonatkozik a forgalmi okból történő megállásra, tehát forgalmi okból megállhatsz a zebrán 40.§. 6. pont.
2024. júl. 21. 13:49
 17/27 A kérdező kommentje:
Tehát akkor akadályozhatom indokolt esetben? Ha például a 14-es hozzászólásban felvázolt szituációban belém rohan a kerékpáros vagy rolleres (holott már távolról láthatta hogy ott állok), akkor én a magam részéről szabályos voltam?
2024. júl. 21. 14:11
 18/27 anonim ***** válasza:
100%

17

Természetesen szabályos voltál.

Azt nem tudom, van-e már jogszabály arról, hogy a roller (biztos motorosra gondolsz) járműnek minősül-e, de a kerékpár az garantáltan jármű. És ilyen belemenés esetén valószínűleg a rollert is így fogják elbírálni.

Jármű esetén pedig az elsőbbség csak azt jelenti, hogy nem kényszerítheted irányának vagy sebességének hirtelen megváltoztatására. Tehát ha megállsz a sávjában, amikor még fel tud készülni a megállásra, az teljesen szabályos.

De ugyanez a helyzet, ha az említett felsőbbrendű (táblával védett) úton jön valaki, te pedig kimész elé úgy, hogy neki a fékre kell lépnie, és lassítani egy kicsit (de nem vészfékezéssel természetesen). Ezt is teljesen szabályos a részedről. (Bár sok esetben udvariatlanság.) És ezzel a joggal gyakran szükséges is élni, ha a védett úton olyan sűrűn jönnek, hogy egy kis résnek is örülsz. Majd fékeznek, és kész, ez van.

2024. júl. 23. 19:27
 19/27 anonim ***** válasza:
100%

Vagy trollkodsz, vagy alapstinten sem tudsz magyar nyelven, nem isnered a rendeletet.

Ahogyan azt az autóst sem kell negvárnid a macinál, aki nég a zuhany alatt ál, a gyalogist sem.

Ha forgalmi okból állsz neg a zebrán (NEM TILOS!), a gyalogis csak jésőbb érkezik, nem vagy stabálytalan. Ha már ott van, ő mehet előbb.

aug. 17. 23:17
 20/27 A kérdező kommentje:
Azért emeltem ki a kérdést, mert hallottam valamit fél füllel, hogy a tervezett új KRESZ szerint konkretizálnák a dolgot. Valami olyasmiről volt szó, hogy ha meghatározott távolságon kívül van még a gyalogos, akkor még átgurulhatsz előtte. De a konkrétumokra már nem emlékszem.
aug. 18. 22:13
1 2 3

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!