Kezdőoldal » Közlekedés » Közlekedésbiztonság » Mi számít akadályozásnak, és...

Mi számít akadályozásnak, és indokolatlan lassúságnak? Story time.

Figyelt kérdés

Városon belül vezettem, és előttem ment távol másik kocsival egyik ismerősöm.

50-es úton, 43-45-el mentem, stabilan, amit a Waze sebességmérője is jelzett. Mögöttem egy másik autó jött egyre közelebb felém, és villogott is, amit elsőre nem vettem észre, mert azt hittem csak a nap csillant meg a szélvédőjén. Aztán hallom, hogy az illető elkezdte nyomkodni a dudát, és a tükörből láttam, hogy hadonászik is. Nem igazán foglalkoztam vele, mert úgy gondoltam, hogy csak az átlagos idegbeteg gyorshajtó jelenséget tapasztalom.

Később kettényílt az út, és lett egy belső sáv is, amiben már álltak autók (nem tudom, hogy miért álltak ott, de a külső majdhogynem üresen volt), én jobbra tartás végett mentem tovább, de az idegbeteg továbbra is csak nyomult, amíg le nem mentem egy benzinkúra tankolni, ahol már az ismerősöm várt.

Mondtam neki a történteket, mire ő azt mondta, hogy "Ne csodálkozz, ha indokolatlanul feltartod a forgalmat.". Mondtam neki, hogy 45-el mentem, azt az 5 km/h-t én nem tartom annyira alacsonynak. Ő szerinte ez már indokolatlanul lassú közlekedés, mert az úton ötven a határ, és gondoskodnom kell, hogy a mögöttem lévő autó tudjon haladni a megengedett legnagyobbal, ha az én autóm is bírná.

Velem van a baj, vagy tényleg túlzás ez? Azt megértem, ha valaki 30-al, vagy akár 20-al cammog az 50-es úton, akkor az már akadályozás, de 45?? Tudtommal a sebességhatár, a maximum sebességet mutatja, nem a minimumot. Minimális sebességtábla pedig biztosan nincs ott. Miért kéne nekem pontosan ötvennel menni, ha nekem a 45 is kényelmes, és a többiek is maximum fél percet nyernének azon az 5 km/h-n.

Én voltam a hülye, vagy a dudáló?

máj. 8. 14:27
1 2 3
 11/21 anonim ***** válasza:
12%
Te voltal a hibas ha te 45 mesz akkor rossz követni teged mert a 4. sebesseg tul alacsony fordulatot ad a 3. meg tul magasat. 50 akkor 50 nem 45. Közúton is mennyi ilyen idiota van akik ilyen hülye sebesseget valasztanak es nem lehet normalisan követni őket mert csak kapcsolgatsz le fel. Egyaltalan, hogy lehet menni 45tel ?
máj. 8. 16:28
 12/21 anonim ***** válasza:
77%
11. Lehet, alkalmatlan vagy a közlekedésre.
máj. 8. 16:36
 13/21 A kérdező kommentje:

#6 Ráadásul a követési távolságot sem tartotta be.

#7 Én is így gondolom. Nem mentem túl lassan, az az 5 km/h szerintem semmit nem jelent.

#8 Ez azért is badarság, amit a jogi egyetemes valaki mondott, mert ha logikusan belegondolsz, akkor melyik az az autó, vagy az a sofőr, aki stabilan tudja tartani az 50-t? Nem minden autóban van tempomat, és városon belül, amúgy sem szokták használni. Ha az ötven lenne a fix érték, akkor sorra lehetne büntetni mindenkit, egy precíz mérővel. Nem is beszélve azokról a járművekről, akik nem tudnak 50-el menni.

#9 Én még azt is elnézem, ha valaki 30-al megy, de nem tartom helyesnek. Nem tudom, hogy mit gondolnak ilyenkor az emberek, mit nyernek azzal az 5 km/h-val? Előbb érnek a piroshoz?

#10 Igen, valószínűleg a rendőr sem venné komolyan.

#11 Nem tudom, hogy milyen autók vannak, de nekem az autóm simán elmegy 45-tel, anélkül, hogy váltogatni kéne. 50, akkor 50, de akkor miért engedi a KRESZ a 45-öt?

máj. 8. 17:25
 14/21 bazaltkaroly ***** válasza:
100%
Én sem értem az egészet. Te jól tettél mindent, a negyvenöt még nem számít szinte semmit. Valószínűleg az illető gyorshajtani akart volna.
máj. 8. 17:27
 15/21 anonim ***** válasza:
100%

Számomra mindig vicces amikor valaki az "indokolatlan" szót emlegeti, hiszen honnan tudja, hogy mi a másik fél indoka a lassú hajtásra?

Technikailag nézve ha egy házszámot keresek, vagy csak élvezem a kellemes autózást az is egy indok. Ha tojásokat viszek a hátsó ülésen az is egy indok.

máj. 8. 18:52
 16/21 anonim ***** válasza:
100%

Én egyszer ilyen helyzetben leírtam a szituációt amikor a 10+ ezer forint / darab burkolataimat vittem haza a csomagtartóban. Nyilván az eleve szar, kátyús úton úgy vezettem, mintha hímestojásokat vinnék.

Persze a gyakori sietősebbjei akkor is megmagyarázták, hogy nekem márpedig kutya kötelességem a megengedett legnagyobb sebesség felvétele akkor is, ha ebből károm származik... :D Röhej.

máj. 8. 18:55
 17/21 Koplárovics Béci ***** válasza:
100%

"Elméletileg ez az ember egy szakértő, és minden szabályt tökéletesen tud."

A szabályokat tudja... Nade azt, hogy mi van a gyakorlatban?

máj. 8. 18:56
 18/21 anonim ***** válasza:
25%

Jogszabályok ide vagy oda, 50es korlátozásnál Pesten gyalorlatilag illik óra szerint 60-al menni, mert ledudálnak.

Miért?

Azért mert Pest..

máj. 8. 23:06
 19/21 anonim ***** válasza:
100%

Kresz-magyarázatból:

"(5) Nem szabad a járművel indokolatlanul olyan lassan haladni, hogy az a forgalmat akadályozza.

*Indokolatlanul lassan haladónak azt kell tekinteni, aki szubjektív okból való folyamatos lassú haladásával a forgalomban részt vevő járművek egyenletes és folyamatos haladását akadályozza. Autópályán és autóúton, ha a 25. § (1) bekezdéséből más nem következik, kényszerítő ok nélkül 60 km/óra sebességnél lassabb haladást indokolatlanul lassú haladásnak kell tekinteni."

Vagyis km pontosan nincs ez definiálva. Városban 45 egyáltalán nem lehet probléma, a mögötted lévő sajnos idegbeteg volt.

"s gondoskodnom kell, hogy a mögöttem lévő autó tudjon haladni a megengedett legnagyobbal"

Sajnos a barátod is más univerzumban él, nincs ilyen kötelességed.

máj. 11. 00:30
 20/21 anonim ***** válasza:
100%

Eleve nálunk Észak-Balkánon mit tekintünk egyenletes és folyamatos haladásnak?

Ha pontosan 50-et mutat az óra, akkor megköveznek, mert hát nem az óra szerint kell menni, mert az csal, meg amúgy is csak X túllépésnél büntetnek, tehát eleve 50 helyett 60-65-el megy mindenki, és persze még akkor is akad valaki aki 70-80-al fog jönni, mert ő még a többieknél is jobban siet.

máj. 11. 12:33
1 2 3

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!