Kocsiban hagyott vodkásüveg ugye nem robbanhat fel?
Egyik rokonom kért otthonra vodkát és amíg dolgozom a kocsiban hagytam a vodkásüvegeket, ami a tűző napon áll. Üvegben van, nem műanyagban.
Tudom nevetségesen hangzik a kérdés de olvastam hogy kocsiban hagyott kézfertőtlenítő már nem egyszer tüzet okozott. Nyáron elbúcsúztattunk egy autót tűzkár miatt (műszaki hiba) és nem akarom mégegyszer átélni!
Szikra, nyílt láng, vagy extrém nyomás és hőmérséklet nélkül az etanol nem gyullad be. Ha egy szakember olyan állít, hogy amiatt gyulladt ki az autó 3 esetre gondolhatsz
- nem ért rá rendesen válaszolni,
- annyira fontos nem volt h rendesen kinyomozzák,
- igazából nem volt közöd hozzá, hogy mi történt.
A vodkáddal annyi történhet, hogy esetleg lenyomja magáról a kupakot és szétfolyik.
Tűzveszélyes folyadék abban az esetben okozhat robbanást, hogyha azt körülvevő térben a folyadék gőzének koncentrációja az alsó robbanási határérték felett illetve a felső robbanási határérték alatt van.
Az alsó határérték az, amikor a levegő-tűzveszélyes folyadék gőze olyan összetételű, hogy már van annyi "gőz" a levegőben, hogy a robbanás bekövetkezhet. A felső meg értelemszerűen az a koncentráció, ahol az elegy még tartalmaz annyi oxigént, hogy robbanhat, efelett nem képes oxidációs robbanás végbemenni. Namost a vodka eleve kb 40 térfogatszázalékos alkohol koncentrátum, ami gyújtóforrás hatására éghet, de hogy ez egy szgk belterében tudjon olyan elegyet fejleszteni, ami eléri az alsó robbanási határétéket, szinte kizárt. Ráadásul ha robbanóképes elegy is van az autó légterében, akkor is kell egy gyújtóforrás, ami a kémiai robbanást előidézi. Fizikai robbanás, azaz a hőtágulás miatti rendkívül gyors térfogatnövekedés itt, ezeseben irreleváns.
További kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!