Ha valaki lemond az elsőbbségéről akkor azt végérvényesen teheti csak meg?
Történt velem az alábbi eset: én haladtam a védett útvonalon, egy kereszteződésben előttem egy kereszteződésnél gyalogátkelő ahol épp egy csomó gyalogos haladt át. Jobbról volt egy másik utca ahonnan felém szándékozott kihajtani egy autós. A zebra felől ugye a gyalogosok fogták a kocsisort, gondoltam jófej leszek és kiengedem az autót az utcából. De hiába villogtam integettem neki, a sofőrnek fél perc után sem esett le a szitu hogy ki tud hajtani.
Ilyenkor aki lemondott az elsőbbségéről, ha látja hogy annyira bárgyú a másik sofőr hogy közel sincs a helyzet magaslatán, akkor meggondolhatja magát hogy akkor mégsem engedi el? Vagy aki egyszer lemondott az elsőbbségről akkor onnantól abban a szituációban már nem tehet mást?
#9: Az teljesen más, a kamion nem az elsőbbségéről mond le, hanem csak segíteni akar téged. Simán nem előzől és nincs belőle semmi. Azért egy kereszteződésben, lemondani, majd elindulni elég durva. Egy 2x1 sávos úton még nem dől össze a világ jó eséllyel, mert szinte mindenki álló helyzetből indul. De egy 2x2 sávoson, zebrával esetleg már történhetnek durva dolgok.
"Ha baleset van, az lesz a hibás, akinek nem volt elsőbbsége."
Nem feltétlen. Legalábbis a büntetőjogi törvények szerint az elsőbbségadásra kötelezett mentesülhet a felelősség alól, ha az elsőbbségre jogosult őt megtévesztette. Arról persze el lehet vitatkozni, hogy mennyire minősül megtévesztésnek, ha az elsőbbségre jogosult megáll és villog-integet-kiabál hogy menjé má, de ennek ellenére hirtelen mégis elindul.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!