Kezdőoldal » Közlekedés » Közlekedésbiztonság » Ha valaki lemond az elsőbbségé...

Ha valaki lemond az elsőbbségéről akkor azt végérvényesen teheti csak meg?

Figyelt kérdés

Történt velem az alábbi eset: én haladtam a védett útvonalon, egy kereszteződésben előttem egy kereszteződésnél gyalogátkelő ahol épp egy csomó gyalogos haladt át. Jobbról volt egy másik utca ahonnan felém szándékozott kihajtani egy autós. A zebra felől ugye a gyalogosok fogták a kocsisort, gondoltam jófej leszek és kiengedem az autót az utcából. De hiába villogtam integettem neki, a sofőrnek fél perc után sem esett le a szitu hogy ki tud hajtani.

Ilyenkor aki lemondott az elsőbbségéről, ha látja hogy annyira bárgyú a másik sofőr hogy közel sincs a helyzet magaslatán, akkor meggondolhatja magát hogy akkor mégsem engedi el? Vagy aki egyszer lemondott az elsőbbségről akkor onnantól abban a szituációban már nem tehet mást?

2023. nov. 20. 15:43
1 2
 1/13 anonim ***** válasza:
87%
Elméletileg az egyszer lemondott elsőbbséget nem szerezheted vissza. A gyakorlatban mindig összeakad az emberr egy ilyen balfasszal, aki nem jön rá, hogy miért villogok meg integetek neki. Nem tudom mire gondol, ismerkedni akarok? Szóval én ilyenkor nagyon óvatosan lassan indulok el, nehogy a tuloknak időközben leessen a szitu és pont elinduljon. Vagyis óvatosan, hogy meg tudj állni, ha a barma mégis nekilendül.
2023. nov. 20. 15:47
 2/13 anonim ***** válasza:
89%
A kreszben nincs ilyen, hogy elsőbbségről lemondás. Ha baleset van, az lesz a hibás, akinek nem volt elsőbbsége. Ha lemondasz az elsőbbségedről, illik balesetmeglőzés céljából nem visszavonni, de ha nem kap észbe, hogy elengedted, akkor óvatosan mehetsz és figyeled, hogy nehogy ne figyeljen rád.
2023. nov. 20. 15:47
 3/13 A kérdező kommentje:
#1 Én is ettől féltem, nehogy pont akkorra akarjon kihajtani.
2023. nov. 20. 15:48
 4/13 anonim ***** válasza:
100%
Na, ezért ne mondj le soha az elsőbbségedről. :) Nem fogja érteni az átlag. Én már hivatásossal is akadtam össze, ahogy kell, megadtam a busznak az elsőbbséget az öbölből, de csak nem sorolt be, akárhogy villogtam.
2023. nov. 20. 15:48
 5/13 anonim ***** válasza:
100%

Magában a kreszben soha nem szerepelt az elsőbbségről való lemondás.

Viszont volt egy "közlekedési szabályok és értelmezésük" könyv, amiben ez szerepelt:

"Az elsőbbséggel rendelkező jármű vezetője az elsőbbségéről lemondhat. Az elsőbbségről való lemondás mindig csak két jármű vezetője között jöhet létre. A belső sávon egyenesen haladónak az elsőbbségről való lemondása a balra bekanyarodót nem mentesíti a külső sávon haladó részére az elsőbbség megadása alól.

A lemondást félreérthetetlen jelzéssel kell a másik jármű vezetője részére jelezni. Az elsőbbséggel rendelkező jármű megállása, az elsőbbségről való lemondás egyik jele lehet. Az elsőbbségről való lemondás helyes végrehajtása: lassítás, jelzés majd megállás. Az elsőbbségről való lemondást VISSZAVONNI NEM LEHET."

Ezt egy időben tanították is, de jogilag már biztosan nincs alapja.

2023. nov. 20. 16:19
 6/13 anonim ***** válasza:
100%
Ez még egy veszélytelen szituáció volt, nagy csattanás nem lett volna belőle. De például országútra vagy autópályára besorolásnál már rizikósabb. Többször előfordult velem is, hogy be akartak sorolni a sávba amiben haladtam, én elvettem a gázt és villantottam, de az illető nem kapcsolt. Ilyenkor én is elbizonytalanodtam, hogy akkor hogyan tovább, besorol vagy megáll? Éppen ezért újabban már nem villantok senkinek, csak elveszem a gázt és lassítok.
2023. nov. 20. 18:21
 7/13 anonim ***** válasza:
100%
#6 Dettó. Lehajtó után ha nincs nagy forgalom alapból besorolok, mert tudom, hogy felhajtó jön, és nem ismerik az emberek a gyorsítósávot. De soha nem próbálok szívjóságból beengedni senkit, mert egyszerűen nem regisztrálják - nem néznek tükröt, holttérről nem is hallottak, távolságot-sebességet nem érzékelnek, felesleges. Pesti forgalomban sokszor beengedek másokat, ott meg annyira meglepődnek, hogy azért áll meg a forgalom, mert nincsenek hozzászokva - vagy azért, mert ha egy embert beengedsz, megy mögötte három, tehát ha akarnál sem tudnál cipzárt indítani. Vannak szituációk, amikor nagyon egyértelmű, hogy a legjobb és a legrugalmasabb dolog beengedni magam elé 1-2 járművet, de az esetek többségében a legjobb nem lemondani az elsőbbségről.
2023. nov. 20. 18:46
 8/13 anonim ***** válasza:
Így van, ha egyszer lemondtál, az végleges. Pár hete majdnem nekemjött egy ilyen majom, mert lemondott, csak éppen azt nem látta, hogy a nyíl egyenes úton a másik irányból is jönnek. Megvárta, míg mindkét irány szabad és amikor mentem volna, majdnem belémjött.
2023. nov. 21. 11:28
 9/13 anonim ***** válasza:
#8 Igen, a lemondásnak a másik árnyoldala a "csalogatás". Attól, hogy valaki lemond, más nem feltétlenül teszi meg, de akinek a javára lemondanak, az meg nem feltétlenül néz szét annyira, mint kéne. Én azt is utálom, amikor főúton a kamion jobbra indexel, hogy előzhetem. Majd azt én eldöntöm, hogy előzöm-e, tudom, hogy kedves akar lenni, de az én életemről van szó, és ő meg egy idegen számomra.
2023. nov. 21. 11:40
 10/13 anonim ***** válasza:

A KRESZ, nem ismer olyat, hogy integettem neki, vagy hogy rávillogtam.

Olyat pedig különösen nem, hogy el akartam engedni de láttam hogy balfék, így aztán meggondoltam magam..... 🤯

2023. nov. 21. 12:51
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!