A világon mindenütt ilyenek a körforgalmak?
Ez az útkereszteződés-típus folyamatosan terjedt el nálunk, szerintem is egy jól élhető megoldás, nincs vele problémám közlekedés-technikai szempontból.
Ami viszont zavar benne az a következő és érdekelne, hogy más országokban mi a gyakorlat ezzel kapcsolatban.
Szóval itt nálunk divat, hogy egy pozitív kiemelkedésű, igen magas dombot építenek a körforgalmak közepére, plusz beültetik ezeket magasra növő, sűrű növényzettel. Több sávos, nagyméretű körforgalomnál ez még el is megy valahogy, de kicsi, egysávosnál engem nagyon zavar, mert ezek a dombok és növények kitakarják előlem a körforgalom - a tőlem távolabb eső részén lévő - tulsó oldalát és nem látom be ezektől, hogy valójában milyen forgalom is zajlik magában a körforgalomban. Számomra kissé zavaró ez a megoldás és balesetveszélyesebbnek is tartom, mintha azt, ahol tisztán láthatom az előttem zajló közlekedést.
Ugyan ez a gyakorlat, "divat" külföldön is a körforgalmakkal kapcsolatban?
Szabályos közlekedőket feltételezve neked nem kell elsőbbséget adnid a szembből érkezőnek. De még annak sem, akivel egyszerre értek oda, és a másik tőled balra van. Szerintem az egyik legegyszerűbb csomópont, mégis sokan nem tudják használni.
A domb szerepét leírták. De nincs mindenhol, csak gyakori.
Ez a nem elvakítás, ez egy jó érv.
De mi van a lassan, lassabban közlekedőkkel. Gyalogosok, kerékpárosok, stb. Nekik nem ártana tudni azt, hogy leléphetnek-e a körforgalom úttestére, ezért nem ártana, ha teljesen belátnák a körforgalomban zajló közlekedést?
Azért emelik meg a középszigetet, mert amúgy kiegyenesítené a sok félhülye. Ettől még úgy tervezik, hogy belátható legyen.
A gyalogosoknak általában nincs keresnivalója a középszigeten.
Ahol mégis, ott van gyalogosátkelő. (Pl. Kós Károly tér)
#4: Miért is számítanak a lassabban közlekedők?
A gyalogos nem mászkál a körforgalomban, ő a kijelölt gyalogátkelőn keresztezi a betorkolló utakat, ott neki van elsőbbsége. Teljesen irreleváns, hogy a másik oldalon mi történik.
Kerékpáros már egy fokkal cifrább. De vagy megy a kerékpárúton a gyalogossal párhuzamosan. Ergo szintén be sem hajt, a rá vonatkozó szabályok szempontjából lényegtelen is, hogy körforgalomnál keresztezi-e az utat. Ha meg nincs kerékpárút, akkor az út szélén ugyanazok az elsőbbségadási szabályok vonatkoznak rá, mint az autósra. Egyszerű képlet ez.
Nem abba az irányba való közlekedésre gondoltam, nyilván, hanem amikor ők is szeretnének túljutni az útkereszteződésen és mennének tovább mondjuk előre, vagy amerre akarnak. Tudod, mint pl mikor párhuzamosan megy a kerékpárút is a körforgalom útteste mellett. Ált. ki van nekik téve a kisebb háromszögű tábla, de honnan tudja a szerencsétlen, hogy elindulhat-e, ha nem látja be, hogy ki mit csinál a körforgalomban?
Szóval szerintem tré megoldás a domb és megint csak a nagy és gyorsan haladó járművek érdekeit tartják szem előtt a közlekedést szervezők.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!