Háromsávos autópályán jobbra két szabad sáv, mégis a belsőben halad 110-120-as tempóval. Mi a helyes eljárás?
Linkeld ezt a cikket.
"Mondjuk tudtommal a gyorsítósáv nem az autópálya része"
Tök mindegy minek a része, bárhol lehet "gyorsító sáv".
"gyakorlatilag egy kereszteződés"
Gyakorlatilag 2 sáv, amiből a "gyorsító" megszűnik.
Jaa, értem mi a gond.
A becsatlakozó úton van 60-70-akármennyi sebesség korlátozás.
A becsatlakozáskor ez feloldódik, és jelzik táblával az aktuális sebesség korlátozást direkten (max. sebesség tábla), vagy indirekten (település vége autóút, autópálya táblával).
Attól függetlenül, a "gyorsító sávból" sávot váltáskor elsőbbségadasi kötelezettség van.
A kedves szakoktató csak ajánlást mond, nem szabályt.
Ha 50-el becsatlakozott valaki az autópályára, ugyanúgy elmehetsz mellette a "gyorsító sávban" 120-al, mintha 50-el menne a belső sávban.
A cikkből:
"Mint itt is látható, egy-egy közlekedési helyzetnek többféle megoldása van. Az adott helyzetben a vezetőnek kell mérlegelnie a szituációhoz alkalmazkodóan. A fejében a helyszínre vitt tudást, megoldási lehetőségeket össze kell hasonlítani az aktuális szituációval, s az alapján kiválasztani az oda illő legjobb megoldást."
A kedves szakoktató a tanulókat célozza biztonságos vezetés oktatással. Nem szabályt elemez, értelmez.
Amúgy egyetértek vele, hogy inkább mögötte előzze ki, de nincs tiltva a "gyorsító sávon" elhaladni a tötymörgö mellett jobbról.
"Háromsávos autópályán jobbra két szabad sáv"
Akkor én miért mennék a legbelsőben?
A külsőben haladok, és nem foglalkozom a birkával.
Én azért próbálkoznék balról előzni, mert a szabály az hogy "A KRESZ egyértelműen rögzíti, hogy az előzést főszabály szerint balról kell végrehajtani. A főszabály szerint tehát autópályán sem lehet jobbról előzni, az szabálytalannak minősül."
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!