Kezdőoldal » Közlekedés » Közlekedésbiztonság » Háromsávos autópályán jobbra...

Fcityzen kérdése:

Háromsávos autópályán jobbra két szabad sáv, mégis a belsőben halad 110-120-as tempóval. Mi a helyes eljárás?

Figyelt kérdés

2023. júl. 23. 21:07
1 2 3
 11/22 anonim ***** válasza:
100%
#10 Nem, alapjáraton volt egy szakértői kérdés-válasz erről, hogy ha a külsőben valaki 60-nal megy, elvileg nem oké a gyorsítósávban 130-ra gyorsulni és úgy besorolni elé, hogy még a követési táv is megvan, hanem 50-nel be kéne tötymörögni mögé (már ha mögötte nem jönnek gyorsabban és beférsz) és később megelőzni. Mondjuk tudtommal a gyorsítósáv nem az autópálya része, hanem gyakorlatilag egy kereszteződés, ahol az elsőbbséggel rendelkező elé bekanyarodhatok, ha nem zavarom, azaz sem iránya, sem sebessége megváltoztatására nem késztetem. Tehát ha valaki 60-nal megy a külső sávban (ez volt a premissza, nem konkrét eset, fogadjuk el igaznak), szerintem tök oké 130-cal úgy elé menni, hogy már a gyorsítósávban annyira elhaladtam mellette, hogy a gázról sem kell levennie a lábát. Egy bizonyos szakértőt idéző cikk szerint ez szabálytalan, mögé kéne menni.
2023. júl. 23. 23:48
 12/22 anonim ***** válasza:
67%

Linkeld ezt a cikket.

"Mondjuk tudtommal a gyorsítósáv nem az autópálya része"

Tök mindegy minek a része, bárhol lehet "gyorsító sáv".

"gyakorlatilag egy kereszteződés"

Gyakorlatilag 2 sáv, amiből a "gyorsító" megszűnik.

2023. júl. 23. 23:57
 13/22 anonim ***** válasza:
100%
2023. júl. 23. 23:59
 14/22 anonim ***** válasza:
100%
"Gyakorlatilag 2 sáv, amiből a "gyorsító" megszűnik." - ez azért így nem igaz, minden lehajtó és felhajtó oldja a sebességkorlátozást is például.
2023. júl. 24. 00:00
 15/22 anonim ***** válasza:
66%

Jaa, értem mi a gond.

A becsatlakozó úton van 60-70-akármennyi sebesség korlátozás.

A becsatlakozáskor ez feloldódik, és jelzik táblával az aktuális sebesség korlátozást direkten (max. sebesség tábla), vagy indirekten (település vége autóút, autópálya táblával).

Attól függetlenül, a "gyorsító sávból" sávot váltáskor elsőbbségadasi kötelezettség van.

2023. júl. 24. 00:13
 16/22 anonim ***** válasza:
100%

A kedves szakoktató csak ajánlást mond, nem szabályt.

Ha 50-el becsatlakozott valaki az autópályára, ugyanúgy elmehetsz mellette a "gyorsító sávban" 120-al, mintha 50-el menne a belső sávban.

2023. júl. 24. 00:20
 17/22 anonim ***** válasza:
100%
És amúgy semmivel sem baleset veszélyesebb ebben az esetben, mint ha mögötte váltanál 2 sávot kielőzni. Én amúgy ezt csinálom inkább. Persze csak ha adottak a sávváltások körülményei/szabályai.
2023. júl. 24. 00:23
 18/22 anonim ***** válasza:
100%

A cikkből:

"Mint itt is látható, egy-egy közlekedési helyzetnek többféle megoldása van. Az adott helyzetben a vezetőnek kell mérlegelnie a szituációhoz alkalmazkodóan. A fejében a helyszínre vitt tudást, megoldási lehetőségeket össze kell hasonlítani az aktuális szituációval, s az alapján kiválasztani az oda illő legjobb megoldást."

A kedves szakoktató a tanulókat célozza biztonságos vezetés oktatással. Nem szabályt elemez, értelmez.

Amúgy egyetértek vele, hogy inkább mögötte előzze ki, de nincs tiltva a "gyorsító sávon" elhaladni a tötymörgö mellett jobbról.

2023. júl. 24. 00:37
 19/22 anonim ***** válasza:

"Háromsávos autópályán jobbra két szabad sáv"

Akkor én miért mennék a legbelsőben?

A külsőben haladok, és nem foglalkozom a birkával.

2023. júl. 26. 07:58
 20/22 A kérdező kommentje:

Én azért próbálkoznék balról előzni, mert a szabály az hogy "A KRESZ egyértelműen rögzíti, hogy az előzést főszabály szerint balról kell végrehajtani. A főszabály szerint tehát autópályán sem lehet jobbról előzni, az szabálytalannak minősül."

2023. júl. 27. 04:49
1 2 3

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!