Kezdőoldal » Közlekedés » Közlekedésbiztonság » Most akkor ki a hülye? Mindenki?

Most akkor ki a hülye? Mindenki?

Figyelt kérdés

Van ez a kereszteződés:

[link]

Jobbra megy a forgalom (gyakorlatilag csak erre), egyenesen van egy rossz aszfaltút, amin legfeljebb egy-egy traktor jár szökőévenként egyszer, balra meg egy földút.

A kereszteződés előtt mindkét irányból ki van téve a „Veszélyes útkanyarulat” tábla. (Mint az utcaképen látható, bár elég kopott.)

Szerintem pedig az "Útkereszteződés alárendelt úttal" kellene. Annak ellenére, hogy balra földút van. Mert szemben meg aszfaltozott az út, ha rossz is.

[link]

De ha már a kanyart jelző tábla van kint, akkor ezt kanyarnak is kellene venni hivatalosan, nem? Csak mert több oktató is szokta erre hozni a tanulóvezetőket, és mindegyik, kivétel nélkül, indexelésre tanítja a tanulókat. Ami egy kanyar esetén legalábbis értelmetlen.

2023. jún. 22. 12:57
1 2 3 4
 21/35 anonim ***** válasza:
40%
Az, hogy veszélyes útkanyarulat nem jelenti feltétlenül azt, hogy nincs más figyelembe veendő út. De akkor most már tudom, hogy milyen embereknek van jogsija, akik miatt ott is 5 táblát kell kirakni egy kereszteződésbe, ahol egy-kettő is tök elég lenne. Köszönjük, hogy pörgeted az alumíniumipart.
2023. jún. 22. 19:17
 22/35 anonim ***** válasza:
0%

Szerintem az útburkolati jelek (terelővonal) jobbra kanyrodik, tehát maga a védett út kanyarodik jobbra. Ezért helyes a tábla. Ennek semmi köze ahhoz, hogy ha ugyanezen az úton visszafelé jössz, akkor a két betorkolló út neked jobb kéz felé esik, táblájuk nincs, tehát amelyik szilárd burkolatú, annak elsőbbsége lesz a védett úton haladóval szemben (nem főútvonal, mert azt a kereszteződésben is ki kell táblázni, itt ilyen nincs. Csak védett út)

Indexelni ezek miatt nem jötelező, ha követed az út jobbra kanyarodását, de nem is tiltott, tulajdonképpen itt nem lehet megtévesztő sem, ha a tábla utáni kis bejárót elhagyva teszed ki.

Ha viszont fizikailag egyenesen, vagy balra kanyarodva akarnál továbbmenni, akkor (magyar KRESZ csodája) balra kell indexelni, aztán a többiek majd meglátják, melyik balra mész végül. (Agyrém ez a szabály itthon...)

Másrészt a "veszélyes útkanyarulat", es "utkereszteződés alárendelt uttal" tábláknak nem sok köze van egymáshoz. Igen, illett volna kirakni az utóbbit is innen nezve egy kacsacsőrrel, visszafele irányban viszont az "egyenrangú útkereszteződés" táblának kellett volna kikerülnie, VAGY macisajt a két mellékút végére.

Na jó, a magyarok a táblakirakásban sem bajnokok, de azért megfejthető a szitu.

2023. jún. 23. 17:37
 23/35 anonim ***** válasza:
38%
#22 Nem agyrém a szabály, mozgásból, sebességből és ha nem tök lüke van a volán mögött, a sávon belüli helyezkedésből nagyon egyértelmű, melyik balra megy valaki.
2023. jún. 23. 20:39
 24/35 anonim ***** válasza:
37%

"Szerintem az útburkolati jelek (terelővonal) jobbra kanyrodik, tehát maga a védett út kanyarodik jobbra."

A terelővonal nem szabályoz elsőbbséget. A "védett út" a kereszteződésekben kirakott elsőbbségadás kötelező tábláktól lesz védett és nem a terelővonaltól.

2023. jún. 23. 20:45
 25/35 anonim ***** válasza:
59%

#23 Nem tudom, nekem sokkal egyértelműbb szabályozás, ami máshol van. Pl Németországban a kanyarodó főút esetében, ha követed a főútvonal irányát, akkor is indexelni kell, ha egyenesen elhagyod, akkor nem kell, es ha a másik irányba kanyarodsz, akkor a megfelelő irányba indexelsz. Az index egyertelműbb jelzés, mint a sávon belüli elhelyezkedés főleg az itthoni szűk sávokban. Szerintem az a jobb, egyértelműbb, de itthon ez van, ezt kell szeretni.

#24 Egyrészt nem értetted, amit írtam, másrészt értelmetlenséget írsz.

2023. jún. 23. 21:14
 26/35 anonim ***** válasza:
0%
#25 Kinek mi. Szerintem én ha főúton haladok, ne kelljen indexelgetnem. Mondjuk vannak idiótább szabályok, aminek semmi értelme, pl. a körforgalomban indexelés.
2023. jún. 23. 21:45
 27/35 anonim ***** válasza:
0%

#25: Lehet, hogy nem értettem, mert nem létező fogalmakat használsz. Olyan, hogy "védett út", jogilag nem létezik. Tehát pontos definíciója nincs, azt szokták így nevezni, ami nem főútvonal, de táblákkal "védve" van.

A képen egy egyenrangú útkereszteződés van, így az, hogy "védett út" itt nem értelmezhető.

2023. jún. 23. 21:53
 28/35 anonim ***** válasza:
0%

Rendőr - lámpa - tábla - útburkolati jel - egyéb szabály a prioritási sorrend. Itt a kép szerinti irányban haladva az útburkolati jel szabályoz.

Tehát itt most tulajdonképpen az a kérdés, hogy ha szembe egyenesen haladsz tovább, akkor kell-e balra indexelni, vagy nem? Az útburkolati jelekből kiindulva kell. Elhagyod a sávod, akkor kell. Ha ezzel vitázol, indokold...

Ha jobbra mész, akkor követed az utat, így nem kötelező indexelni, de lehet plusz jelzést adni. Én indexelnék pont azért, mert egyertelműsítem a szándékom.

Visszafelé már bonyolultabb a helyzet, mert ott jobbról van egy szilárd burkolatú, betorkolló út macisajt, vagy stop tábla nélkül. Ott a betonútról érkezőnek elsőbbsége lesz.

A kereszteződésből mindenképpen hiányzik néhány tábla, hogy hülyebiztos legyen, de ezt itthon megszoktuk.

Btw érdekes, hogy a nemlétező, nem értelmezhető fogalmat azért viszonylag pontosan tudtad definiálni, csak a tábla hiányában teendőket felejtetted ki.

2023. jún. 24. 06:51
 29/35 anonim ***** válasza:

"A minőség meg mindegy (exem mondta, aki rendőrségen csinálta ezeket a meghallgatásokat, hogy ez mindig hivatkozási alap volt jobbkezes balesetnél, hogy jaj hát az sokkal rosszab minőségű út volt jobbról. Igen. Attól még nem föld, és jobbkéz az jobbkéz). </off>"

Ez nem ilyen egyszeru!

[link]

2023. jún. 24. 13:28
 30/35 anonim ***** válasza:
29# Mond a kedves rendőrségi előadóhölgynek a meghallgatáson, ha balesetet csinálsz. Nem hiszem, hogy meg fogja hatni.
2023. jún. 24. 21:57
1 2 3 4

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!