Kezdőoldal » Közlekedés » Közlekedésbiztonság » Minden kétsávos úton jobbra...

Minden kétsávos úton jobbra tarts van vagy csak autópályán?

Figyelt kérdés

Amikor a városban megyek akkor a 2 sávos uton neha a belso sávban haladok, attol fugg merre fogok majd menni. Autopályán viszont tudom hogy jobbra kell tartani es csak előzni lehet a belső sávban, kivétel ha nagy a forgalom es igy lehet a belső sávban is haladni.

Kecskemetre mentem az 54-es főuton es ott a város előtt már 2 sávos az út. Sima főut vonal, nem autopalya, nem autoút.

Belső sávban mentem a megengedett sebességgel es egy kisbusz jott a seggembe de nem akart kielőzni, megvárta amig lehuzodok a külső sávba. Nem volt forgalom, simán kitudott volna kerülni.

Sajnos nem vagyok nagyon képben az ilyenekkel, már évek óta külföldön élek, igy csak évente 1szer vezetek Magyarországon.

2023. máj. 21. 02:45
1 2
 11/19 anonim ***** válasza:
10. Oké, én is úgy tudtam, hogyha maxon megyek, az nem indokolatlan akadályozás. De Pethő Attila szerint igen, és dr. Herpi is mondott hasonlót, meg rendőrök is hírműsorokban.
2023. máj. 21. 15:00
 12/19 A kérdező kommentje:

USA-ban lehet jobbrol es balrol is elozni. Senki sem villog le autopalyan ha a belso savban haladsz.

2023. máj. 21. 15:23
 13/19 anonim ***** válasza:
#11 Az indokolatlan akadályozás, ha a belsőben mész 130-cal és valaki 180-nal utolér, és ki tudnál sorolni. Viszont indokolt az akadályozás, ha azért nem sorolsz ki, mert veszélyes kisorolni, mert pl. hatalmasat kéne fékezned és a külsőben haladóknak szintén erőfeszítés lenne beengedniük.
2023. máj. 21. 15:24
 14/19 anonim ***** válasza:

Plusz két kiegészítés:

1. Lakott területen ez nem valid, amit Pethő és Herpy mond, az autóutaknál, autópályákon, többsávos főutakon érvényes.

2. A tök üres M4-en én is szoktam 180-nal menni, viszont van annyi eszem, hogy ezt addig teszem, amíg bár büntetendő abszolút gyorshajtás, az út- és látási viszonyok és a képességeim szerint relatíve elfogadhatónak tartom. Azaz a nagy sebesség miatt elég messzire pásztázok, és csodák csodája, mire a belsőben utolérek valakit, már csak 110 a tempóm, megvan a követési távolság, nem a seggében bőgetek, mert időben elvettem a gázt, mert nem vagyok vak. Én notóriusan jobbratartok, tök üres úton is ha 2 km van két autó között, a kettő között kimegyek a jobb sávba, pedig senki nem jön mögöttem, ha jönnek mögöttem, minél hamarabb elengedem, viszont aki villog meg balra indexel a belsőben, az akkora paraszt, hogy az ilyen kedvéért nem szoktam kicsit rátaposni a gázra, hogy hamarabb elengedhessem.

2023. máj. 21. 15:28
 15/19 A kérdező kommentje:

Nem is lehetne 180-al menni autopalyan, akkor sem ha elozol.

Tehat miert is akarna valaki kielozni ha a maximalis megengedett sebesseggel mesz?

Teged buntet meg a rendor mert nem engedted el azt aki 180-al jott mogotted vagy azt az autot aki 180-al ment?

2023. máj. 21. 15:31
 16/19 anonim ***** válasza:

#15 Senkit nem büntet meg a rendőr, ha nem látja, ha a gyorshajtót bemérik, nyilván megy a bünti, de ugye itt vannak olyan faktorok, hogy a jobbratartásról szóló szabályok nem mondják azt, hogy nem kell jobbra tartanod, ha a legnagyobb megengedett sebességgel mész. Ergó lakott területen párhuzamos közlekedésre alkalmas úton ha valaki gyorsabb, akkor el KELL engedned, nem vagy rendőr, nem a te dolgod erkölcscsőszködni. Főleg, mert ha te azt hiszed, hogy bérleted van a belső sávba, csak azt éred el, hogy valakinek felnyomod az agyvizét, jobbról fog előzni, ami mindig veszélyesebb, mint a balról előzés, vagy pedig mire megelőz, hót idegbeteg lesz, és persze az ő hibája, ha 10 km-rel később belerohan valaki, de gratulálok, sikerült nagyon közvetve hozzájárulnod egy balesethez azzal, hogy te is megszegtél egy szabályt.

Amúgy meg előzés közben általában nem a kilométerórát bámulja az ember, hanem a manőver elvégzésére figyelj, nyugodj meg, ha én 100-as tempónál motorkerékpáron visszaváltok kettőt és megelőzök zsinórban két kamiont, simán felpörög 170-ig, és fékezhetek vissza.

2023. máj. 21. 15:45
 17/19 anonim ***** válasza:
*lakott területen kívül
2023. máj. 21. 15:45
 18/19 anonim ***** válasza:

Egyébként indokok, hogy miért előzünk ki olyanokat, akik megengedett sebességgel mennek:

- ha nem autóút vagy autópálya, simán van közlekedési lámpa főutakon, kamion lassabban indul el, nem akarok mögötte lenni a pirosnál

- kamion, kisteher, akármi mögül nem látok ki olyan jól

- román tréleresek sávon belül cikcakkban mozognak, én abban sem bízok, hogy a személyautók jól vannak rögzítve, az ilyenek és én közöttem legyen minél nagyobb távolság

- látom, hogy telefonozik a volán mögött, ki tudja, mikor szalad bele valakibe vagy nem tartja a sávot, inkább kielőzöm, hogy ne engem veszélyeztessen

- és még sorolhatnám

Ha nincs köd, akkor igenis előnyös a sor elején menni. Utálom, ha meg kell állnom tankolni vagy pisilnie kell valamelyik utasnak, mert akkor megint mindenkit meg kell előznöm újra.

2023. máj. 21. 15:48
 19/19 anonim ***** válasza:
(Tegyük hozzá, ezért van közigazgatási bírságnál 100-as korlátig +15, felette +20 ráhagyás a büntiig, hogy a majdnem megengedett sebességgel hajtókat meg lehessen tempósan, elég sebességkülönbséggel előzni, ez volt a jogalkotói szándék, az már csak sajnálatos következmény, hogy emiatt mindenki azt hiszi, hogy 90-es úton 105 a határ...)
2023. máj. 21. 15:50
1 2

További kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!