Minden kétsávos úton jobbra tarts van vagy csak autópályán?
Amikor a városban megyek akkor a 2 sávos uton neha a belso sávban haladok, attol fugg merre fogok majd menni. Autopályán viszont tudom hogy jobbra kell tartani es csak előzni lehet a belső sávban, kivétel ha nagy a forgalom es igy lehet a belső sávban is haladni.
Kecskemetre mentem az 54-es főuton es ott a város előtt már 2 sávos az út. Sima főut vonal, nem autopalya, nem autoút.
Belső sávban mentem a megengedett sebességgel es egy kisbusz jott a seggembe de nem akart kielőzni, megvárta amig lehuzodok a külső sávba. Nem volt forgalom, simán kitudott volna kerülni.
Sajnos nem vagyok nagyon képben az ilyenekkel, már évek óta külföldön élek, igy csak évente 1szer vezetek Magyarországon.
USA-ban lehet jobbrol es balrol is elozni. Senki sem villog le autopalyan ha a belso savban haladsz.
Plusz két kiegészítés:
1. Lakott területen ez nem valid, amit Pethő és Herpy mond, az autóutaknál, autópályákon, többsávos főutakon érvényes.
2. A tök üres M4-en én is szoktam 180-nal menni, viszont van annyi eszem, hogy ezt addig teszem, amíg bár büntetendő abszolút gyorshajtás, az út- és látási viszonyok és a képességeim szerint relatíve elfogadhatónak tartom. Azaz a nagy sebesség miatt elég messzire pásztázok, és csodák csodája, mire a belsőben utolérek valakit, már csak 110 a tempóm, megvan a követési távolság, nem a seggében bőgetek, mert időben elvettem a gázt, mert nem vagyok vak. Én notóriusan jobbratartok, tök üres úton is ha 2 km van két autó között, a kettő között kimegyek a jobb sávba, pedig senki nem jön mögöttem, ha jönnek mögöttem, minél hamarabb elengedem, viszont aki villog meg balra indexel a belsőben, az akkora paraszt, hogy az ilyen kedvéért nem szoktam kicsit rátaposni a gázra, hogy hamarabb elengedhessem.
Nem is lehetne 180-al menni autopalyan, akkor sem ha elozol.
Tehat miert is akarna valaki kielozni ha a maximalis megengedett sebesseggel mesz?
Teged buntet meg a rendor mert nem engedted el azt aki 180-al jott mogotted vagy azt az autot aki 180-al ment?
#15 Senkit nem büntet meg a rendőr, ha nem látja, ha a gyorshajtót bemérik, nyilván megy a bünti, de ugye itt vannak olyan faktorok, hogy a jobbratartásról szóló szabályok nem mondják azt, hogy nem kell jobbra tartanod, ha a legnagyobb megengedett sebességgel mész. Ergó lakott területen párhuzamos közlekedésre alkalmas úton ha valaki gyorsabb, akkor el KELL engedned, nem vagy rendőr, nem a te dolgod erkölcscsőszködni. Főleg, mert ha te azt hiszed, hogy bérleted van a belső sávba, csak azt éred el, hogy valakinek felnyomod az agyvizét, jobbról fog előzni, ami mindig veszélyesebb, mint a balról előzés, vagy pedig mire megelőz, hót idegbeteg lesz, és persze az ő hibája, ha 10 km-rel később belerohan valaki, de gratulálok, sikerült nagyon közvetve hozzájárulnod egy balesethez azzal, hogy te is megszegtél egy szabályt.
Amúgy meg előzés közben általában nem a kilométerórát bámulja az ember, hanem a manőver elvégzésére figyelj, nyugodj meg, ha én 100-as tempónál motorkerékpáron visszaváltok kettőt és megelőzök zsinórban két kamiont, simán felpörög 170-ig, és fékezhetek vissza.
Egyébként indokok, hogy miért előzünk ki olyanokat, akik megengedett sebességgel mennek:
- ha nem autóút vagy autópálya, simán van közlekedési lámpa főutakon, kamion lassabban indul el, nem akarok mögötte lenni a pirosnál
- kamion, kisteher, akármi mögül nem látok ki olyan jól
- román tréleresek sávon belül cikcakkban mozognak, én abban sem bízok, hogy a személyautók jól vannak rögzítve, az ilyenek és én közöttem legyen minél nagyobb távolság
- látom, hogy telefonozik a volán mögött, ki tudja, mikor szalad bele valakibe vagy nem tartja a sávot, inkább kielőzöm, hogy ne engem veszélyeztessen
- és még sorolhatnám
Ha nincs köd, akkor igenis előnyös a sor elején menni. Utálom, ha meg kell állnom tankolni vagy pisilnie kell valamelyik utasnak, mert akkor megint mindenkit meg kell előznöm újra.
További kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!