Ha kereszteződésből kikanyarodok, akkor köteles vagyok átengedni a túloldalra igyekvő utamat keresztező gyalogost?
Én vagyok a piros, ahogy kanyarodok balra, gyalogos meg át akar menni a túloldalra. Szimpla kereszteződés, nincs járda meghosszabbított vonala ami esetleg felülírhatná a szabályt.
Nekem ilyenkor el kell engedni vagy mi van akkor ha elcsapom? Gondolom a szabály balra és jobbra kanyarodáskor is ugyanaz.
Értelmezd a jogszabályt, amit már idéztek is neked:
"(7) A kijelölt gyalogosátkelőhelyen ÁTHALADÓ gyalogosnak a járművekkel szemben elsőbbsége van. Ugyancsak elsőbbsége van - kijelölt gyalogosátkelőhely hiányában is - az útkereszteződésnél ÁTHALADÓ gyalogosnak azokkal a járművekkel szemben, amelyek arra az útra kanyarodnak be, amelyen a gyalogos áthalad."
Tehát a kereszteződés esetében ugyanaz van, mint a zebra esetében: a gyalogos elsőbbségét az keletkezteti, hogy megkezdi az áthaladást. Azaz, lelép a járdáról. Ameddig csak ott ácsorog, addig nincs elsőbbsége.
Neked annyi a kötelességed, hogy lassan, óvatosan haladsz, hogy ha mégis lelépne, akkor nem csak hogy ne üsd el, hanem ne is ijeszd meg azzal, hogy közvetlenül előtte fékezel, vagy fél méterrel előtte húzol el. (A KRESZ másként szabja meg a gyalogosok elsőbbségét, mint a járművekét.)
24
Azt a sofőr is elég jól be tudja határolni, hogy a gyalogos le fog-e lépni. És a gyalogos is be tudja határolni, hogy át fogják-e engedni. Ha bizonytalan a helyzet, akkor meg mindkét részről a biztonságosabb megoldást kell választani.
Ha - bizonytalan helyzetben - a gyalogos leteszi a lábát az úttestre, akkor máris elsőbbsége lesz. Ha az autós szabályosan jár el, és erre lassít, akkor a gyalogos átmegy. Ha mégse engedik át, akkor meg nem ütteti el magát, hanem ott marad az út szélén.
Amúgy meg, a gyalogosnak lehet annyi esze, hogy nem lép le olyan autó elé, ami láthatóan akkora sebességgel jön, hogy nem is tud megállni. Ha mégis lelép elé, és elütik, akkor mindketten hibásak voltak, mert ilyen helyzetben a gyalogos nem léphet le a KRESZ szerint.
Szóval, nincs itt semmi ellentmondás.
25
A magyar KRESZ-ben nincs semmi a szándékról. A németben van, de hát az nálunk nem érvényes.
#24 #26
Baromi egyszerű a megfejtés csak a magyar KRESZ alapján. Ugye az autósnak úgy kell megközelíteni zebrát meg olyan helyet, ahol a gyalogosnak elsőbbsége van és van is a környéken gyalogos, hogy eleget tudjon tenni az elsőbbségadási kötelezettségének, azaz: ha a gyalogos bármikor úgy dönt, hogy lelép, akkor meg tudjon időben állni.
A gyalogos ugye nem léphet le, amíg nem biztonságos az átkelés, no de, ha ő úgy látja, hogy az autós olyan tempóban érkezik (esetleg még lassítva is), és még olyan távol van, hogy ha ő lelép, akkor meg fog tudni satuzás nélkül állni, akkor ott bizony biztonságos lelépni. És ez végig érvényes, amíg megközelítjük a gyalogost, ami azt jelenti, hogy amikor a zebrától 1m-re vagyok, akkor olyan lassan kell mennem, hogy ha a gyalogos hirtelen lelép, én 1m-en megállok. Ami ugye azt jelenti, hogy gyakorlatilag araszolok/megálltam a zebra előtt, pedig még nem lépett le a gyalogos, különben nem tudNÉK eleget tenni a kötelezettségemnek.
Puszta logikával és szigorú szövegértéssel is kijön az, ami amúgy mindenkinek egyértelmű, aki nem olyan, mint a #23-as drága lelke, aki megindul, ha a gyalogos csak néz rá, mert nem fogja fel, hogy szegény gyalogos azért néz rá, mert a hülye autós mozgásából nem egyértelmű számára, hogy megvan-e a szándék az elengedésre, és nem akarja elüttetni magát. Elég szomorú, hogy a gyalogosnak talán van jogosítványa, #23-asnak meg biztos, mégis a gyalogos az, aki megpróbál szemkontaktust teremteni és tájékozódni az adott szituációban.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!