Kezdőoldal » Közlekedés » Közlekedésbiztonság » Ha kereszteződésből kikanyarod...

Ha kereszteződésből kikanyarodok, akkor köteles vagyok átengedni a túloldalra igyekvő utamat keresztező gyalogost?

Figyelt kérdés

[link]

Én vagyok a piros, ahogy kanyarodok balra, gyalogos meg át akar menni a túloldalra. Szimpla kereszteződés, nincs járda meghosszabbított vonala ami esetleg felülírhatná a szabályt.

Nekem ilyenkor el kell engedni vagy mi van akkor ha elcsapom? Gondolom a szabály balra és jobbra kanyarodáskor is ugyanaz.

2023. ápr. 1. 15:48
1 2 3
 11/27 anonim ***** válasza:
86%
10. Ha most azt írom, hogy tíz embernek átvágtam a torkát, akkor holnap már a csillagban ébredek?
2023. ápr. 1. 20:35
 12/27 anonim ***** válasza:
8%
#11 Megoldjuk. Lehet, hogy nem a 112-t hívom, hanem a nyomozó rokont, de megoldjuk, hogy legalább kikérdezzenek.
2023. ápr. 1. 20:37
 13/27 A kérdező kommentje:

Aki lehülyézett: van jogsim tudom mi a szabály, lényegében költői kérdés volt. Viszont 10 gyalogosból 10 gyalogos nem ismeri a szabályt és én csak kockázatelemzés céljából tettem fel a kérdést, hogy nagy gáz-e ha nem adom meg az elsőbbséget.

Vagy ilyenkor integetni kell a gyalogosnak, hogy menjen már menjen már, (mert 10-ből 10 gyalogos, ha nem lát zebrát maga előtt, akkor megfagy az útszélén és gőze sincs a kreszről)?

2023. ápr. 1. 20:41
 14/27 anonim ***** válasza:
76%
#13 Nagyon sok autós sem tudja, ezért gyalogosan meg kell várni, hogy megadják-e az elsőbbséget, általában nem.
2023. ápr. 1. 20:45
 15/27 anonim ***** válasza:
86%
13. Ennek nem az az oka, hogy gőze sincs, hanem tapaszralata szerint zebrán, szabad jelzésen, kanyarodva is képes rádudálni az autós. Ritka az a badár, aki a gyalogot, bringást emberszámba veszi.
2023. ápr. 1. 20:46
 16/27 anonim ***** válasza:
100%
#13 Nagy gáz, ha nem adod meg az elsőbbséget. Inkább integess neki. Legalább tapasztalat útján utánanéz, minek integetsz, és megtanulja, hogy elsőbbsége van. Amúgy még mindig jobb az óvatos gyalogos, mint aki átgyalogol árkon-bokron, mert elsőbbsége van, az autós meg ezt elfelejti, és elüti. Nem jobb megállni és integetni a figyelmes gyalogosnak, mint elütni a figyelmetlent? Főleg, mert a bíróságot nem fogja érdekelni, hogy mit csinált a gyalogos, elsőbbsége volt, akár tudott róla, akár nem. Igen, a lefagyó gyalogost integesd át, de azért integetés előtt nézd meg hogy pl. ha van párhuzamos sáv, a másik sávban nincs-e egy hülye, aki elüti, ahogy elindul.
2023. ápr. 1. 21:07
 17/27 anonim ***** válasza:
100%
#14 #13 Ez nagyon szomorú. Én gyalogosként persze, hogy megtorpanok, mert az életem fontosabb, mint az elsőbbségem, de még motorosként is készségesen megállok, integetek, mosolygok, hadd tanulja meg a gyalogos, hogy ilyenkor elsőbbsége van. Pedig motorral akár előtte, akár ha lelépett, mögötte simán elférnék. De megvárom úgy, mintha autóval lennék.
2023. ápr. 1. 21:08
 18/27 anonim ***** válasza:
0%
#3 Már meg ne haragudjál de délután 4 órakor vagy reggel 7 órakor vannak olyan kereszteződések ahonnan ha balra akarsz kifordulni megőszülsz mire sikerül. Pont nem fog érdekelni, hogy te ott pislogsz a túloldalon, élni fogok a lehetőséggel és nem fogom megvárni amíg át totyogsz, hogy utána megint ott üljek fél órát.
2023. ápr. 2. 03:14
 19/27 anonim ***** válasza:
80%

Lehet hogy alternatív valóságban élek, de nekem pont az a tapasztalatom hogy az autósok többsége, és sok gyalogos is pontosan ismeri ezt a szabályt, emiatt simán lelépek ha nem nagy gázzal jön. Mármint azért ne feltételezzük, hogy az autós, a gyalogos vagy a biciklis ilyen átjárhatatlan kategóriák lennének, én főleg tömegközlekedem És gyalogolok a fővárosban, miközben van jogsim. És a gyalogosok jó része is ismeri, valamint ha hátulról jön az autó, jó eséllyel fel sem fogja hogy ott a veszély.

A kanyart bevenni nem nagyon lehet százzal, még ha nem is ismerné ezt a szabályt az autós, elég időnk van reagálni és nekem nem meghalni. Ahol elsőbbségem van, ott a saját biztonságom figyelembe vétele mellett élni fogok vele.

Vigyázni meg körbenézni, szükség esetén nem lelépni a lámpával védett zebrazöldön is szoktam, ámokfutók sajnos növekvő számban vannak mostanában.

2023. ápr. 2. 03:18
 20/27 anonim ***** válasza:
100%
18-as, elmész a pîcsába ezzel a hozzáállással. Szerencsétlen gyalogos ott áll, nyilván ő is ugyanúgy régóta vár az átjutásra, mint te a bekanyarodásra, aztán te meg a szabályokat telibeszarva , veszélybe sodorva az életét, kikanyarodsz, mondván reggel x órakor olyan nehéz kikanyarodni.. hát beszarok. Szerinted az ő ideje kevésbé drága, mint a tiéd? Idióta .
2023. ápr. 2. 16:10
1 2 3

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!