Én vagyok a piros, ahogy kanyarodok balra, gyalogos meg át akar menni a túloldalra. Szimpla kereszteződés, nincs járda meghosszabbított vonala ami esetleg felülírhatná a szabályt.
Nekem ilyenkor el kell engedni vagy mi van akkor ha elcsapom? Gondolom a szabály balra és jobbra kanyarodáskor is ugyanaz.
Mivel kanyarodsz, így azon az úton haladót át kell engedned, elsőbbsége van.
2023. ápr. 1. 15:51
2/27 anonim válasza:
Természetesen a gyalogosnak van elaőbbsége, mert az autó kanyarodik.
Remélem csak elméleti a kérdés és nincs jogsid.
2023. ápr. 1. 15:52
3/27 anonim válasza:
#2 Nagyon sokan nem tudják, kb. sosem adják meg nekem az elsőbbséget ilyenkor.
2023. ápr. 1. 16:01
4/27 anonim válasza:
Igen, elsőbbsége van.
KRESZ 21. §
(7) A kijelölt gyalogosátkelőhelyen áthaladó gyalogosnak a járművekkel szemben elsőbbsége van. Ugyancsak elsőbbsége van - kijelölt gyalogosátkelőhely hiányában is - az útkereszteződésnél áthaladó gyalogosnak azokkal a járművekkel szemben, amelyek arra az útra kanyarodnak be, amelyen a gyalogos áthalad.
2023. ápr. 1. 16:26
5/27 anonim válasza:
Hacsak nincs zebrája, amin piros a lámpa, igen, a gyalogosnak ilyenkor elsőbbsége van. Annyi a szabály, hogy ha egyenesen mész, és nincs zebrája, akkor nincs elsőbbsége. De ha nem főútvonalon vagytok, akkor még átszaladhat, ha biztonságos, csak főútvonalon van a kereszteződésben járda meghosszabbítása életben. Mellékutcában bárhol átrohanhat, ha neked elvileg lassítanod nem kell, gyakorlatilag ha a járdaszegély mellett gyalogosokat látsz, nem árt a fokozott óvatosság, mert hát mégis mindenki biztonsága az első.
Remélem amúgy, hogy ezt gyalogosként kérdezed.
2023. ápr. 1. 16:52
6/27 anonim válasza:
Kár hogy a kresz órán nem figyeltél.
2023. ápr. 1. 17:06
7/27 anonim válasza:
Amúgy ugye a KRESZ-t úgy írták, hogy ne legyen lehetőleg baleset. Autósok előzékenysége a sérülékenyebb biciklisekkel, gyalogosokkal szemben bele van kódolva, ezért a KRESZ feltételezi, hogy a gyalogos rövid- és csőlátó. Ergó az útjába kanyarodó járművet már nem érzékeli, csak az egyenesen érkezőt, de ha zebra van, azon ész nélkül átmegy. Nyilván józan ember nem így közlekedik, ezért is van beleírva, hogy megbizonyosodik az átkelés biztonságosságáról, de ha ezt el is mulasztja, a KRESZ-t szóról szóra betartó autós akkor sem ütheti el ELVILEG. Az nem elvárás, hogy a gyalogos feje úgy járjon, mint a motorosé, mindenre is figyelve. (Az más kérdés, hogy az enyém gyalogosként is úgy jár, mintha motoron ülnék, és így is ütnek el olykor majdnem okos autósok.) Summa summarum, józan paraszti eszed is megmondta volna a választ, ha tanultál valaha KRESZ-t és a legalapvetőbb alapelve meglenne: nem ütünk el senkit.
2023. ápr. 1. 17:10
8/27 anonim válasza:
7. Sajnos nyomi vagyok, nincs a fejemen visszapillantótükör.
Márpedig az autós mögülem is érkezhet...
2023. ápr. 1. 17:30
9/27 anonim válasza:
És a mögüled érkező autósnak (lenne) kötelessége figyelni.
2023. ápr. 1. 17:40
10/27 anonim válasza:
Amúgy eddig minden értelmes választ lepontoztak. Van rá lehetőség, hogy ezeknek a pontozóknak az IP címeit (gondolom annyira nem tájékozottak, hogy VPN-t, TOR-t, akármit használjanak) az oldal kezelői a rendőrségnek kiadják, és bevonják a jogsijukat?
A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik. Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!