Kezdőoldal » Közlekedés » Közlekedésbiztonság » A zebrát luxus észrevenni?

A zebrát luxus észrevenni?

Figyelt kérdés

Kb 4 éve is me gma is majdnem elütött a zebrán egy audis. Anno zebra előtt elkezdett előzni a kisvárosban, ment vagy 800-al tuti, én épp mentem át. Hiába mutogattam, hogy a k..va anyádat, szemrebbenés, fejfordítás nélkül és lassítás nélkül ment tovább, épphogy elkerültem.

Ma meg szintén a zebrán a 30 milliós audi suv mikor már a zebra harmadánál játok fogja és rágyorsít! Na ez meg egy szőke pi..a volt.

Másnál is volt ilyen? Mit lehet ilyenkor tenni?

2023. márc. 13. 18:28
1 2
 11/18 anonim ***** válasza:
86%

#9: „Ha látod, hogy nagy sebességgel jön ne indul el, átkelés előtt amúgy is szét kéne nézni.”

Ez teljesen korrekt, a gyerekeimnek is ezt papolom, meg azt is hogy semmiképpen ne buzerálják a telefonjukat ilyenkor.

Viszont az autósokat is érdemes nevelni, én egy lábbal le szoktam lépni a zebrára, akkor is ha sebességgel jönnek, a 90%-uk ilyenkor már kénytelen-kelletlen lefékez...

2023. márc. 14. 10:10
 12/18 anonim ***** válasza:
74%

"a gyalogosnak még rá sem kell lépnie a zebrára, az autósnak már kutyakötelessége átengednie"

Ez nálunk is így van a KRESZ szerint, más kérdés hogy nem tartják be, a rendőrök meg nagyon ritkán ellenőrzik.

2023. márc. 14. 12:40
 13/18 anonim ***** válasza:

12

Melyik KRESZ szerint?

Mert amit én ismerek, abban az áll, hogy a gyalogosnak áthaladás KÖZBEN van elsőbbsége. Tehát ha már megkezdte az áthaladást, azaz lelépett. (21. § (7), meg lehet nézni.) Ameddig nem lépett le, addig az autósnak csak annyit kell tennie, hogy lassítani, és ha a gyalogos lelép, elengedni. Zavarni és akadályozni nem szabad, ha már elsőbbsége keletkezett a lelépéssel. Ez is benne van a KRESZ-ben. Meg az is, hogy a gyalogos elsőbbsége meg a járművek elsőbbsége két különböző dolog, ezt se szokták sokan tudni.

Németországban például más a szabály, ott az egyértelmű lelépési szándék is elsőbbséget keletkeztet.

2023. márc. 15. 11:26
 14/18 anonim ***** válasza:
13: a kamionnak is csak a kereszteződésBEN van elsőbbsége a KRESZ szerint, úgyhogy ha még nem hajtott be a kereszteződésbe, de 90-nel közeledik, akkor nyugodtan menj ki eléje.
2023. márc. 15. 11:39
 15/18 anonim ***** válasza:
31%

14

Gondoltam, hogy lesz egy barom, aki nem fogja fel, hogy a gyalogos elsőbbsége meg a kamion elsőbbsége két teljesen különböző dolog, hiába írtam le neki. Ha már a KRESZ-ben nem tudja elolvasni.

A kamionnal szemben az a kötelezettségem, hogy nem szabad úgy elémenni, hogy a sebességét vagy irányát hirtelen meg kelljen változtatnia. De ha még fél kilométerre jár, akkor bizony én bemegyek elé a kereszteződésbe, mert nincs elsőbbsége.

A gyalogossal szemben csak annyi van, hogy nem szabad zavarni és akadályozni átkelés közben. És én se nem akadályozom, se nem zavarom. Lelassítok, ahogy írja a KRESZ, és ha lelép, elengedem, ha nem lép le, megyek tovább, ő meg utánam fog átkelni. Sőt, ha úgy látom, hogy már régóta vár, akkor megállok, és átintegetem magam előtt. De ez nem lenne kötelességem, csak hát én olyan rendes ember vagyok.

2023. márc. 15. 12:37
 16/18 anonim ***** válasza:
72%
15: a kmaiont nem akadályozhatod. A gyalogost nem akadályozhatod ÉS nem is zavarhatod. Valójában a gyalogos elsőbbsége "erősebb", mint a kamioné. Csak a legtöbb sofőr leszarja, mert nem hal bele, ha nekimegy egy gyalogosnak.
2023. márc. 15. 13:37
 17/18 anonim ***** válasza:

A közlekedés veszélyes üzem és ezt jobb ha a gyalogosok is tudják.

A szőke p'csaüzem megharagudott a f'szijára és rajtad blugyogott ki a gyűlölete. Mely betudható az

engemismegerőszakoltakdekaptamcserébe30milósauditgyülölömarohadékot.

2023. márc. 16. 21:27
 18/18 anonim ***** válasza:

I'm a material girl

Not this time.

2023. márc. 22. 21:05
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!