A zebrát luxus észrevenni?
Kb 4 éve is me gma is majdnem elütött a zebrán egy audis. Anno zebra előtt elkezdett előzni a kisvárosban, ment vagy 800-al tuti, én épp mentem át. Hiába mutogattam, hogy a k..va anyádat, szemrebbenés, fejfordítás nélkül és lassítás nélkül ment tovább, épphogy elkerültem.
Ma meg szintén a zebrán a 30 milliós audi suv mikor már a zebra harmadánál játok fogja és rágyorsít! Na ez meg egy szőke pi..a volt.
Másnál is volt ilyen? Mit lehet ilyenkor tenni?
#9: „Ha látod, hogy nagy sebességgel jön ne indul el, átkelés előtt amúgy is szét kéne nézni.”
Ez teljesen korrekt, a gyerekeimnek is ezt papolom, meg azt is hogy semmiképpen ne buzerálják a telefonjukat ilyenkor.
Viszont az autósokat is érdemes nevelni, én egy lábbal le szoktam lépni a zebrára, akkor is ha sebességgel jönnek, a 90%-uk ilyenkor már kénytelen-kelletlen lefékez...
"a gyalogosnak még rá sem kell lépnie a zebrára, az autósnak már kutyakötelessége átengednie"
Ez nálunk is így van a KRESZ szerint, más kérdés hogy nem tartják be, a rendőrök meg nagyon ritkán ellenőrzik.
12
Melyik KRESZ szerint?
Mert amit én ismerek, abban az áll, hogy a gyalogosnak áthaladás KÖZBEN van elsőbbsége. Tehát ha már megkezdte az áthaladást, azaz lelépett. (21. § (7), meg lehet nézni.) Ameddig nem lépett le, addig az autósnak csak annyit kell tennie, hogy lassítani, és ha a gyalogos lelép, elengedni. Zavarni és akadályozni nem szabad, ha már elsőbbsége keletkezett a lelépéssel. Ez is benne van a KRESZ-ben. Meg az is, hogy a gyalogos elsőbbsége meg a járművek elsőbbsége két különböző dolog, ezt se szokták sokan tudni.
Németországban például más a szabály, ott az egyértelmű lelépési szándék is elsőbbséget keletkeztet.
14
Gondoltam, hogy lesz egy barom, aki nem fogja fel, hogy a gyalogos elsőbbsége meg a kamion elsőbbsége két teljesen különböző dolog, hiába írtam le neki. Ha már a KRESZ-ben nem tudja elolvasni.
A kamionnal szemben az a kötelezettségem, hogy nem szabad úgy elémenni, hogy a sebességét vagy irányát hirtelen meg kelljen változtatnia. De ha még fél kilométerre jár, akkor bizony én bemegyek elé a kereszteződésbe, mert nincs elsőbbsége.
A gyalogossal szemben csak annyi van, hogy nem szabad zavarni és akadályozni átkelés közben. És én se nem akadályozom, se nem zavarom. Lelassítok, ahogy írja a KRESZ, és ha lelép, elengedem, ha nem lép le, megyek tovább, ő meg utánam fog átkelni. Sőt, ha úgy látom, hogy már régóta vár, akkor megállok, és átintegetem magam előtt. De ez nem lenne kötelességem, csak hát én olyan rendes ember vagyok.
A közlekedés veszélyes üzem és ezt jobb ha a gyalogosok is tudják.
A szőke p'csaüzem megharagudott a f'szijára és rajtad blugyogott ki a gyűlölete. Mely betudható az
engemismegerőszakoltakdekaptamcserébe30milósauditgyülölömarohadékot.
I'm a material girl
Not this time.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!