Miért kell minden kezdő vezető kérdésére azt válaszolni, hogy add vissza a jogsit?
#10 voltam, és nem itt kérdezősködtem :D
Másrészt a kresz-t megtanultam, alkalmaztam.
vezetés bizonytalan volt, de azért haladtam, nem csináltam semmi bajt, nem emlékszem, hogy bárki ledudált volna vagy átszólt volna, hogy mit csinálok!
Szerintem nincs baj ezekkel a kérdésekkel. Még mindig jobb, ha megkérdezi a gyakorin, mintha évtizedekig úgy vezetne, hogy fogalma sincs (sajnos ez a gyakoribb eset). Emiatt én nem vagyok híve ennek az "add vissza a jogsid" leugatásnak.
Az, hogy az illető hiányos tudással megkapta a jogsit az nem az ő, hanem a rendszer hibája.
#13 A forgalmi vizsgának nem az a feladata, hogy a lehető legkülönfélébb szituációkba kerülj bele, hanem hogy megtanuld kezelni az autót, illetve megtanulj a forgalom többi résztvevőjével együtt közlekedni. Lehet, hogy az útvonal mindig ugyanaz és fejből tudod a forgalmi rendet, viszont a forgalom mindig más. A különböző forgalmi rendekre az elméleti oktatás tanított meg. Mire leteszed a jogsit, addigra tudsz autót kezelni, részt tudsz venni a forgalomban, illetve a különböző forgalmi szituációkban fel tudod találni magadat. Legalábbis kellene és nem lenne szabad, hogy ilyen jellegű kérdés felmerüljön benned.
Ahogy írtam korábban is, jogsi megszerzése után már kizárólag tapasztalaton (vagyis tapasztalatlanságon) alapuló kérdés kellene, hogy felmerüljön az emberben, de azt meg nem kérdezni kell, hanem menni és megtapasztalni, ezért hívják TAPASZTALATnak, nem pedig TUDÁSnak.
Csak hogy mondjak két példát:
1. "Itt meg szabad állni?" Rossz, add vissza a jogsit.
2. "Kezdő jogsisként be merjek vállalni ekkora távot?" Nem kérdezni kell, hanem menni.
Szerintem a kezdő vezetők, vagy eppen műszaki területen elveszettek akik itt kérdeznek sokszor nem veszik a fáradtsagot, hogy a kerdésre maguk talaljanak valaszt. De még egy google keresésig sem.
Erre jön a sav.
#18:
Anyu-apu simán lehet, hogy rosszul tudja és hülyeséget tanítanak a csemetének.
Plusz van olyan, akinek nincs kit kérdezgetnie. Pl. a szülei nem vezetnek vagy már nem élnek stb.
Ha itt megkérdezi, akkor kap több választ, igaz hogy sok troll, bugyuta, leugatós választ is kap, de szoktak lenni jó, hasznos, adott esetben hivatkozással alátámasztott válaszok is.
Igen, én is alapból támogatom, ha itt kérdez valaki, mert ő legalább szeretné megtanulni az adott dolgot. Azzal szemben, akit nem is érdekel, hanem csak nyomja padlóig a gázt. Ha olyan dologról van szó, ami nem annyira nyilvánvaló, szükség esetén még a vonatkozó paragrafust is kikeresem neki a KRESZ-ből. Olyan emberrel még nem találkoztam életemben sem, aki a jogsi megszerzésének pillanatában minden szabályt ismert, és tudta is alkalmazni. Ezért is engednek át valahány hibaponttal, nem csak hibátlan teszttel. A gyakorlati vezetésnél se kell hibátlannak lenni, jól ismert útvonalon, csak komolyabb hibákat nem szabad véteni.
Nyilván vannak olyan kérdések, amikhez már tényleg birkának kell lenni. De a leugatóknak ez mindegy, mindenkit leugatnak. Én is tettem fel olyan kérdést, ami nem volt annyira nyilvánvaló (közvetlenül nem tiltotta semmi, és azt kérdeztem, hogy valamit rá lehet-e húzni a dologra), és vagy hárman is ajánlották, hogy adjam vissza a jogsit. (Így 35 év rendszeres és balesetmentes vezetés, valamint évenkénti munkahelyi KRESZ-képzések után...) Aztán végül kiderült, hogy meg se értették az értelmesen, lényegre törően, de minden szükséges adatot tartalmazó kérdést... Volt vagy kettő, amelyik még utána is írta, hogy ez szabálytalan, de többszöri kérdezés után se volt képes megmondani semelyik, hogy mi tiltja. Na, az ilyen esetek jól tükrözik a visszaadatók hozzáértését. Vagy amikor azt írta valaki egy válaszban, hogy a kérdező adja vissza a jogsiját, mert hát a körforgalomból kifelé nem kell jobbra indexelni, hanem bent maradva kell balra indexelni.
További kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!