A sorompó/lámpa nélküli vasúti átjáróknál miért nem kürtölnek a vonatok?
https://www.youtube.com/watch?v=oue3VLbMcvU
Én is már tapasztaltam, hogy úgy kellett megállnom körülnézés után a pár száz méterre száguldozó vonatot hirtelen észrevéve, hogyha köd vagy esős sötét éjszaka lett volna, akkor nem biztos hogy ilyen figyelmes vagyok (nem beszélve a kitakaró bokrokról).
Egyszerűen érthetetlen, hogy átjárók előtt miért nem nyomják végig veszettül a kürtöt, hogyha rendelkezésre áll a vonaton.
"de azért valami jelzés nagyon hasznos lenne"
Van jelzés. Andráskereszt, csíkos tábla. Vak sofőrök meg ne vezessenek autót. 😀
Amgy csak nekem tűnik fel, hpgy a legtöbb baleset pont a működ{ piros jelzést adó fénysorompóknál történik? Szóval ne akarjunk már mindent a máv-ra húzni meg a közutasokra, amikor 10-ből 9,5 baleset pont működő sorompónál történik. Oké tudom, hogy ha fehéren világít akkor is megkell győződni, meg tudom, hogy volt már olyan a világtörténelemben, hogy fehéren ment a vonat, de azért 99%-ban bizony a sofőr vak.
Amúgy meg miért kellene kürtölnie? Ha nagy köd van, nem látod be akkor megállsz. Ablakot lehúzod, esetleg motort is leállíthatod. Hidd el, fogod érzékelni ha vonat érkezik 😃 de ha biztosra akarsz menni akkor mindezek mellett vedd elő a menetrendek alkalmazást a telodon, nézd meg érkezhet-e vomat az adott időszakban. Jó, tudom jöhet egy tehervonat de ennyire tuti te sem vagy szerencsétlen.
Amerikában, olvastam valahol, hogy az iskolás busz sofőrök megállás-motor leállítás után mehetnek át a vasúton. Tedd azt te is. Nem lesz baj, nyugi.
Ott a jelzés. Ha nem látod, akkor irány az orvos!
Ha pedig nem tudod mit jelent az a tábla, akkor pedig menj el újra vizsgázni!
Szánalom ez a mai magyar jogsiszerzés... olyan embereknek adnak kártyát, meg erős autókat akik minden téren alkalmatlanok gékocsi vezetésre.
Ha egy sima kereszteződést benézel és egy nyerges billencs jön agyig rakva sóderrel - cirka 40-42 tonna - az még jobban fáj ha a szemedbe megy mintha a kis Bz motorkocsi megy neked a maga kis 20-21 tonnás tömegével. Annál az a baj, hogy az ütköző pont egy személyautóban ülő szemmagasságában van. Csúnyanagy taslit tud adni. Eáadásul még alaposan meg is zsírozzák hogy ne kopjon amibe belemegy a kosz, úgyhogy még a hullamosóval is kicseszel... szerencsétlen vakarhatja a fekete zsírt a képedről... :D
Nem vizsgálódni kell sorompónál hanem körülnézni és hallgatózni.
A toleranciás dolgot pedig magyarázd már el!
Nagyon kis forgalmú, inkább földesutakon, makadámutakon van andráskeresztes átjáró. Ott kit akadályozol azzal, hogy egy pillanatra megállsz??
Közben eszembe jutott, hogy lehet olyan átjáróról beszélsz ami mondjuk egy régi laktanyába, vagy üzembe megy be - ipargávány - és nincs rajta rendszeres forgalom. Ilyen vágányokon ha van vasúti közlekedés, akkor két jópofa jelzőőr biztosítja az átjárót.
"nem látod be akkor megállsz. Ablakot lehúzod, esetleg motort is leállíthatod"
Vajon kis hazánkban 3 másodperc alatt hány ember dudálna le mögötted ha így mennél át egy vasúti átjárón...?
De közben a 15-ös kommentelő megnyugtatott, hogy full kietlen helyeken van csak András-kereszt.
Na mindegy, de nekem akkor is eléggé szürreális, hogy ilyen esetben csontra megálljak és állítsam le az autót aztán kémleljek mint Indiana Jones az őserdőben.
És kit a rákot érdekel ha dudál? Igenis én így szoktam csinálni, a falunkban van ilyen hely. Még ezért senki nem dudált le, de amúgymeg pont lefosom. Majd ha a mentő visz be egy baleset miatt majd akkor is ezt fogod szajkózni, hogy "hát de nem akartam hogy ledudáljanak".
Most mi eza megfelelési kényszer a közlekedésben? Azér van a dudája hogy dudáljon bánja a rákos köszvény ha csak nem baleset miatt dudál. Na nekem oszt dudálhatnának ilyenért... De amúgy erre kicsi az esély 💁🏼♀️
Amúgy azzal, hogy hallod a dudálását mivel vagy előrébb?
A sok "profi" sofőr olyan alapvető dolgokat nem képes felmérni, mint a másik haladási sebessége, tök vakon előznek "lesz ami lesz alapon. Simán keresztbe rakják az árokba a kocsit nyílegyenes szakaszon mert nem veszik figyelembe az út, időjárási viszonyokat vagy épp a kocsijuk és saját tudásukat.
Szóval a dudálással mivel lennénk előrébb?
Pont ugyanúgy nem tudod felmérni a vonat távolságát, haladási sebességét, azt se tudod az adott vágányon dudál vagy sem. Már ha hallod a kocsidban éppen, mert a távoli vonat hangját nem fogod rendesen hallani, a közelit meg már cseszheted.
Plusz a sok türelmetlen a piroson is átmegy "messze van még a vonat" címszóval, pont ugyanúgy "átférne" ha visít rá a tehervonat.
"szürreális, hogy ilyen esetben csontra megálljak"
Pedig van aki megáll - a két sín közt. Ott hallani legjobban a kürtszót. 😲
"Szóval a dudálással mivel lennénk előrébb?"
A dudaszót vonatkürtnek véled és még tovább vársz.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!