Kezdőoldal » Közlekedés » Közlekedésbiztonság » Itt kinek van elsőbsège?

Itt kinek van elsőbsège?

Figyelt kérdés

Madarász Viktor u.

[link]

Biciklisnek van egy elsőbsèg adás tábla. Az az autóssal szemben is èrvènyes, vagy csak a gyalogosokkal?

2022. okt. 10. 10:32
1 2 3 4 5
 11/43 A kérdező kommentje:
9# úgy èrtettem a szavazást hogy csak ès kizárólag a gyalogosnak kell biciklivel èrkezve elsőbbsèget adni, vagy a gyalogosnak illetve az autósoknak is elsőbbsèget kell adni...
2022. okt. 10. 11:12
 12/43 anonim ***** válasza:
100%

5-re:

A kerékpár (ez a bicikli hivatalos neve) a KRESZ szerint jármű.

2022. okt. 10. 11:14
 13/43 anonim ***** válasza:
0%
Szerintem nincs igaza az eddigi válaszolóknak. A gyalogosnak csak úttesten átkelve nincs elsőbbsége. Az viszont sehol nincs a KRESZ-ben, hogy egy járda és egy úttest találkozása minden esetben úttestnek minősül.
2022. okt. 10. 11:16
 14/43 anonim ***** válasza:
39%

13. Akkor ez a te téves megállapításod.

A gyalogos egyéb úton bárhol átmehet, de elsőbbsége nincs.

Az utolsó mondatod teljesen logikátlan. Mi az, hogy A+B=A?

Az úttest nem járda, a járda nem úttest. Az úttest és járda együtt nem úttest, hanem út.

2022. okt. 10. 11:19
 15/43 A kérdező kommentje:
12# igen fèlreolvastam a 2 es választ, azt hittem a kerèkpárra írja, második olvasatra viszon a gyalogosra èrtette hogy nem jármű... Ès ezèrt csak az autóssal szemben èrvènyes a tábla, ès ezèrt hibás a szavazás mert úgy gondoltam, hogy a gyalogosnak minden kèppen elsőbbsège van, amit a tábla elhelyezèsèből tèvesen gondoltam.
2022. okt. 10. 11:25
 16/43 anonim ***** válasza:
68%

"Mi az, hogy A+B=A?"

Pont ez a kérdésem, hogy mi alapján nevezed úttestnek az itt bejelölt részt:

[link]

Egy úttest és egy járda találkozik itt, te mégis úttestnek minősíted ezt a helyet.

2022. okt. 10. 11:26
 17/43 anonim ***** válasza:
100%
Nem minősítettem úttestnek sehol.
2022. okt. 10. 11:39
 18/43 A kérdező kommentje:

c) Úttest: az útnak a közúti járművek közlekedésére szolgáló része.

Járda: az útnak a gyalogosok közlekedésére szolgáló - az úttesttől szintkülönbséggel, kiemelt szegéllyel, vagy más látható módon elhatárolt - része; a gyalogút azonban nem járda.

Talán arra gondolt hogy az ott nem járda hanem gyalog út, szintkülönbsèg nincs...

2022. okt. 10. 11:42
 19/43 anonim ***** válasza:
100%

Figyu, lehet, hogy lepontoznak, de én a következőt mondom.

Ne jogászkodni akarj, hanem közlekedni.

Ha bicajjal jössz azon a kerékpárúton, akkor számíts arra, hogy a gyalogosok át fognak menni előtted. Ha elsőbbséged van velük szemben, ha nem. Ők a járdán mennek és nem fognak törődni veled.

E logika szerint közlekedj ott, és nem lesz baj. Ha valamilyen KRESZ-guru megmagyarázza, hogy neked van ott elsőbbséged a gyalogosokkal szemben, akkor is ugyanígy fognak menni a gyalogosok, és csak magadat hergeled, ha rájuk csengetsz vagy vitatkozol velük.

2022. okt. 10. 11:42
 20/43 anonim ***** válasza:
100%
Egyébként én meg azt nem értem, miért ne a gyalogosnak lenne elsőbbsége, ha az a járdán közlekedik?
2022. okt. 10. 11:43
1 2 3 4 5

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!