Miért nem szabad jobbról előzni?
Kreszprofesszor sorozatából szerintem ez vág ebbe a témába:
Mit értesz jobbról előzésnek?
Lakott területen belül több sávos úton bár elméletben jobbra tartási kötelezettség van, azt gyakorlatilag lehetetlen betartani, így azt sem nagyon nézi senki, hogy jobbról előzöl vagy elhaladsz.
Lakott területen kívül meg jobbra tartási kötelezettség van, így elviekben ha előzni akarsz akkor alapból csak balról tudsz.
Az hogy mi értelme, ugyanaz mint a többi szabálynak, a biztonság. Nem egy szabály hanem a szabályok összessége jelentené a biztonságos közlekedést.
Azért tilos jobbról előzni mert a KRESZ azt írja hogy Jobbra tarts!
Tehát ha betartja az előtted menő is és te is a KRESZ-t akkor ő az út jobb szélén közlekedik tehát te csak balról előzheted.
+ Ha esetleg egy barom megy előtted a belső sávban lassan és te jobbról előződ akkkor nem látod be mi lehet az út jobb oldalán, lehet ott egy lassan haladó tarktor, parkoló autó, megszünik a sáv baleset stb... És ha te mindenárom jobbról előzől esélyes hogy belerongyolsz az ott esetleg fellelhető akadályba.
Amúgy ez is egy helyzetfüggő dolog.
Úgy vagyok vele, hogy néha "muszáj" szabályokat szegni, de ha már megszeged, akkor azt fokozott körültekintéssel csináld.
Nekem is van, hogy utolérek valakit aki bambul a belsőben, se előtte, se mögötte, se mellette sehol senki.
Tekintve, hogy az üres út miatt én alapból külsőben megyek, ezért elhaladok mellette, nyilván figyelve, lassítva, hogy nehogy eszébe jusson rám húzni a kormányt.
De az rohadt veszélyes, amikor jön a versenyző és gondolkodás nélkül vágódik a külső sávba és lendületből próbál előzni, elém vágódni.
Ilyenből volt már majdnem több balesetem.
Volt olyan, hogy láttam, hogy jön, elkezdtem indexelni, kihúzódni, hogy mehessen a paraszt. Csak hogy a paraszt már szintén húzta ki az autót így majdnem nekem jött.
Vagy volt, hogy előttem viccesen kis autó ment, ami nyilván nem 160-al előzi a kamionsort. Kisoroltam én is mögé, és szép nyugodtan kivártam volna, hogy végig előzze a SORT.
Csak hogy jött a versenyző a bmw-vel, mire a tükörben észleltem, már vágódott be jobbról elém. Konkrétan centiken múlt, hogy nem verte telibe a kamion végét, cserébe majdnem neki ment a kis autónak is, ezért persze nyomta a satu féket, én meg majdnem telibe vertem hátulról.
Aztán persze ha meg baleset van, akkor engem hoznak ki hibásnak, mert hát a köcsög cégautós nem tartja a követési távolságot...
Én csak azt nem értem, miért balesetveszélyesebb jobbról előzni, mint balról, függetlenül a jobbra tartástól.
"Ha esetleg egy barom megy előtted a belső sávban lassan és te jobbról előződ akkkor nem látod be mi lehet az út jobb oldalán,"
De miért ne látnám mi van az út jobb oldalán?
Űlj be egy jobbkormányos autóba... És menj ki az országutra és nézd meg mennyit látsz ha előzni akarsz
Na kb annyit látsz te is a balkormányos autódból ha jobbról akarsz előzni.
Nem lepontozni kell hanem belegondolni...:)
#15 Vezettél te már valaha? :D
Nyilván ha valaki után mész, nem feltétlenül látod, mi van a jobb oldalán és miért is tart éppen balra. Én szinte naponta látok ilyen majdnem baleseteket amikor valaki okosabb akar lenni és előzni akarna jobbról, mert hát az összes köcsög bal oldalon van, aztán meg majdnem csattan mert az összes köcsög éppen útlezárást, terelést, álló járművet kerül éppen.
Azt is tegyük hozzá, te mint sofőr fizikailag is a bal oldalon ülsz. Sokkal jobb rálátásod van a bal oldalra, könnyebb kinézni, míg jobbra gyakorlatilag csak akkor látod a történéseket, ha már a sávban vagy.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!