Most akkor mehetek rollerrel közúton, vagy nem? Most kinek van igaza ebben az esetben?
Ma reggel a körforgalomba behajtottam elektromos rollerrel de egy autós elém vágott, kb 1,5 méteren múlt, hogy nem jött nekem. Aztán az úr azt kiabálta ki, hogy "takarodj a szaroddal a közútról, legközelebb kilapítalak b+!" Nagyon megijedtem, ilyen helyzetbe még nem kerültem.
Most kinek van igaza? Közlekedhetek közúton rollerrel vagy sem? Az autós jogosan ordított velem?
nincs szabályozva
saját érdekedben ne menj vele az úton; apró kerekei miatt instabill jármű életveszéles. Járdán sem nyerő ötlet, mert túl gyors a gyalogosok közé, 5km/h-val meg úgysem fogsz menni. Bicikli út a legjobb választás
Jó sűrűn előjön ez kérdés, de még mindig nincs változás a jogban. Legvalószínűbb az lesz, hogy a kerékpárút, kerékpársáv lesz a szabályos.
Egyelőre sem az úttesten, sem a kerékpárok között, sem a járdán nem szabályos.
Kinek nincs igaza? Annak, aki a testi épségedet szándékosan veszélyeztette. Attól, hogy valaki SZERINTE szabálytalanul közlekedik, még nem nézheti levegőnek.
A roller ugye kétkerekű jármű, amit emberi erő vagy motor hajt. Ennek függvényében a mai KRESZ szerint kerékpár vagy segédmotoros kerékpár a besorolása, legfeljebb a felszereltségük (pl világítás, külön-külön működő fékek stb.) nem felel meg a KRESZ előírásainak.
Innentől kezdve egyértelmű , hogy az úttesten van a rollerek elsődleges helye. (Más kérdés, hogy mennyire biztonságos választás egy kátyús úton egy kis kereku jármű .)
Hetente felbukkan ez a kérdés, de a töketlen magyar jogrendszernek továbbra sincs válasza a e-roller kérdéskörre.
Az "úr" közúti veszélyeztetést követett el, ami egy súlyos bűncselekmény. Amit te csináltál az meg legrosszabb esetben is szabálysértés.
8-as, én azt írtam le 3-as válaszomban, hogy ma melyik kategóriák jönnek egyáltalán szóba. Nyilván az e kategóriákhoz tartozó feltételeknek kellene megfelelnie mindenkinek és minden ilyen járműnek. De ettől még egyik esetben sem értem, miért NE lenne helye egy körforgalomban a KRESZ szerint egy rollernek. (Hacsak nincs a körforgalom mellett bringaút, 300W alatt valóban ott volna a helye.)
De mondom, ez nem a szerintem helyes szabályozás,hanem az, ami levezethető a mai kreszből.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!