Mit tegyek a fiammal ha nem normálisan közlekedik?
Viszonylag rutinos motorosként mondom (kb 70 ezer balesetmentes km, utassal, külföldön, belföldön, tréningen, terepen, több különféle motorral), hogy így nem fogja baleset nélkül megúszni 25 éves koráig, benne van a pakliban akár az is, hogy meghal, vagy mást megöl. Láthatóan nem tiszteli a fizikát, lóerőket annyira, amennyire kéne.
Próbáld elmagyarázni neki, hogy 25 éves koráig még fejlődik a prefrontális kéreg, ami miatt jelenleg még nem tudja mindig 100%-ban felmérni a veszélyeket és kockázatokat, azokból többet vállal feleslegesen egy 30 éveshez képest.
Forrás pl:
Próbáld megértetni vele, hogy fizika szerint négyzetesen nő a fékút, a féktávolság meg ennél is rosszabb, mivel a reakcióidő alatt megtett út is nő (egyenesen arányosan a sebességgel).
Csak egy példán keresztül érzékeltetve:
Ha valaki mondjuk 70-nel megy (és már itt is kb dupla a teljes féktávolság az 50-hez képest), akkor ideális körülmények között nagyjából 40 méter lesz a féktávolság vészfékezés esetén. Azaz ha egy gyalogos 40 méterrel odébb lelép, 70-ről pont megállsz, ideális körülmények esetén. Ha 200-zal mész, akkor csak a reakcióidő (= érzékelés, utasítás a vázizmoknak, fékerő fellépése) több lesz, mint 70 esetén a teljes féktávolság, azaz pontosan 200-zal fogsz átmenni a gyalogoson.
Ezeket, ha megérti, hátha jobb belátásra tudod téríteni.
Az a baj, hogy ezt tényleg az elmúlt 19 évben kellett volna megalapozni...
Én is 19 éves vagyok, a CE jogsim is most lett meg, mégsem száguldozok eszetlenül. Néha 10-20 km/h-val a megengedett felett megyek, de ha apám azt hallaná vissza hogy 200-zal csapatom, szerintem olyan fülest kapnék, hogy a fal adja a másikat😅🤷♂️
"hamisított papírjai vannak"
Jelentsd fel. Kap egy szép kis büntetést, a motor árából majd kifizeti. A motort is bukja, meg tanul is valamit. Két legyet egy csapással...
Hát, szomorú az igazság, de szerintem lelkileg készülj, hogy te fogod eltemetni a fiadat, és nem fordítva.
Az idióta gyorsasági motorosok bandája elég örökifjú, nem sokan érik meg a fiatal középkort sem.
Nem tudom ma mi a helyzet, de 10 évvel ezelőtt 6 év volt a várható élettartamuk (onnantól hogy motorozni kezdenek).
Van egykét motoros ismerősöm, kivétel nélkül nagyon sok havert elvesztettek, van haverom akinek csak kisebb maradandó sérülése van, van aki tele van orvosi fémmel, egyik ismerösnek félig leszakadt a pöcse is, egészségére.
Nincs felelősségérzete, nincs belátása, és gátlása se nagyon, mert okirathamisításra vetemedett.
Kérdező, vajon ki nevelhette ilyenné?????
További kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!