Kezdőoldal » Közlekedés » Közlekedésbiztonság » Meg szoktál fordulni autóval...

Meg szoktál fordulni autóval a zebrán?

Figyelt kérdés
Elvileg KRESZ szerint lehet, de még nem láttam ilyent.
ma 13:48
 1/6 anonim ***** válasza:
100%

Na, ez az egy kérdés volt a legutóbbi elméleti vizsgámon, amit elrontottam. Megkérdeztem több embert, ők is kapásból rávágták, hogy nem. Én alapból nem egészen értem, mit jelent a zebrán megfordulás, mert az, hogy zebrán megfordulok, egy ívű, szembeoldalon zebrán megint egyenesen megyek át gondolom nem ezt jelenti. Alapból valószínűleg nem is sok olyan zebra van, ahol kivitelezhető az, hogy a körív részben a zebrára essen, motorkerékpárral már inkább megcsinálható 2x1 sávos úton.

Én speciel motorral sem szoktam, mert az azt jelentené, hogy a mögöttem levő és a szembeforgalom figyelése mellett még a zebra mindkét oldalát is figyelnem kéne, mikor érkezik oda gyalogos aki miatt esetleg meg kell szakítanom a manővert. Szóval nem, semmi járművel nem szoktam zebrán megfordulni, de valóban, a KRESZ szerint nem szabálytalan.

ma 15:55
 2/6 anonim ***** válasza:
100%
Nem szoktam. Kresz nem tiltja, de extrém eset kell hozzá, hogy pont ott legyen a legalkalmasabb hely forgolódni. Talán kisforgalmú úton egy T kereszteződésben, ahol van zebra eltudom képzelni.
ma 16:47
 3/6 anonim válasza:

Mondjuk erre gyakorin láttam már érdekes válaszokat. Például volt aki meg volt győződve róla, hogy a két sáv közötti járdaszigeten is szabályos visszafordulni, hiszen a KRESZ nem tiltja az ő értelmezése szerint.

[link]

ma 19:33
 4/6 anonim válasza:

Itt egy kérdés, ami szintén elég erősen félre értelmezi a zebrán megfordulás lehetőségét: https://www.gyakorikerdesek.hu/kozlekedes__autok-motorok__78..

[link]

ma 19:38
 5/6 anonim válasza:
A videón szereplő egyén is túlgondolta a zebrán való megfordulás lehetőségét. [link]
ma 19:47
 6/6 anonim válasza:

Nem tiltja ott, ahol eleve szabad lenne megfordulni zebra nélkül.

De nem is engedélyezi ott, ahol amúgy tiltva van.

Példa: 2 sáv, felezővonallal ellátva. Ott nem tiltott a megfordulás, tehát akár a zebrán is nekiállhatsz ipszilonozni. Az más kérdés, hogy semmi értelme.

Ellenben a KRESZ kimondja, hogy a zebra a GYALOGOSOK átkelésére szolgál, így ha az adott útszakasz amúgy tiltja a megfordulást, akkor a zebra önmagában nem oldja fel a tiltást, hiszen az csak és kizárólag a gyalogos átkelésére ad lehetőséget.

Példa: Zöld sávval, záróvonallal ellátott út, zárt villamospálya. Hiába van ott GYALOGOS átkelő, gépjárművel tilos megfordulni rajta.

[link]

ma 20:09

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!