Kezdőoldal » Közlekedés » Közlekedésbiztonság » Kecskeméten miért dudált 5...

Kecskeméten miért dudált 5 percen keresztül egy vonat ma este 18:35-kor?

Figyelt kérdés

Külvárosból hallottam, folyamatos dudálásra mentem ki, csak egyszerűen nem tudom, hogy mi lehetett, érdekelne.

(Amúgy a vonatokon 2 kürt van, két szólamban szólnak, és most 3 perc után az egyik kürt el is némult. Aztán újrakezdődött, és akkor a másik kürt némult el.)

Szóval ha valaki épp tudja, akkor köszi a választ előre is!

2022. febr. 23. 18:56
1 2
 11/13 anonim ***** válasza:
100%

Kérdező: ugyan nem mozdonyvezető vagyok, hanem mérnök, de a mi cégünknél jellemzően nem kapnak fülvédőt, mivel ez messze nem gyakori eset :D

A legtöbb gépen egyébként ki lehet iktatni a kürtöt levegősen, csak nem mindig az a leggyorsabb megoldás, a kiiktató váltó az egyik olyan típuson is aránylag nehezen hozzáférhető helyen van, amikkel én foglalkozom. Amit a 3-masban leírtam, az konkrétan V43-ason volt, ott kartávolságban az EP szelep a sarokban, a Zbr meg fölötte, szóval ez még így is aránylag gyorsan megy (ráadásul egy kiiktatással ellentétben a helyes működést is jó eséllyel helyreállítja a művelet), csak látszólag gyorsabban fut az idő, amikor tutul a kürt, a kollégák meg azt nézik, mi a baj, még úgy is, hogy velem ez nem a műhelyben történt szerencsére, hanem kinn a tárolón :)

5-ös: a Jelzési utasítás szerint a "bejárati jelzőnél vonat állt meg" jelzése két hosszú hang, ilyen esetben teljesen szabályos ezt a jelzést adni, még ha éjjel Budapesten nem is túl emberbarát. Lehet, hogy felhúzta magát, amiért kb vonatmentes időben nem nyomtak neki jelzőt, és a hosszú hangok tényleg hosszabbra sikeredtek, de arról nem rendelkezik az F.1, hogy hány másodpercig kell/lehet adni, semmi értelme feljelentgetni.

9-es: igen, kitolózáskor több hangjlezést is előír az utasítás, ha nem valamilyen távbeszélőn kommunikálnak, és ezekben ráadásul bőven akad hosszú hang is.

Amúgy meg tényleg előfordul, hogy ha olyan helyen megy el a vonat, ahol kolléga, családtag, barátnő, stb lakik, indokolatlanul kürtöl a személyzet, de ilyenkor természetesen vaddisznó ugrik eléjük, és utasítászerűen adnak Figyelj-jelzést, mivel emiatt fennáll vagyon- és forgalombiztonsági ok, ami megköveteli ;)

2022. febr. 24. 20:22
 12/13 anonim ***** válasza:
Talán egyik kollégája meghalt és tiszteletből kürtölt, bár ilyen esetben 5 percig nem szoktak csak 1 percig.
2022. febr. 26. 17:22
 13/13 anonim ***** válasza:
Én is hallottam, kecskeméti vagyok. Több oka lehetett. Én hirtelen arra gondoltam, hogy valakit elütött a vonat ott a fürdőnél lévő vasúti átjáróban. Rá is kerestem akkor, és 5 percet ott késett a vonat annál az átjárónál. A vonatfigyelő alkalmazáson percekig nem mozdult meg. Az interneten nem jelezték, hogy baleset lett volna ott az átjáróban. Az is lehet, hogy elromlott a biztosító berendezés, és biztonsági okokból lassabban ment és közben kürtölt, hogy figyeljenek. Az is lehet, hogy vészfékezett, mert egy autó ráállt a sínekre a dugóban, és jelezte, hogy húzzon le a sínekről az autós. Vagy a tisztelgés is szóba jöhetett.
2022. febr. 27. 15:46
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!