Kezdőoldal » Közlekedés » Közlekedésbiztonság » Hogyan hagyjam el a többsávos...

Hogyan hagyjam el a többsávos körforgalmat biztonságosan a belső sávból?

Figyelt kérdés
Friss jogsis vagyok és a jogsiszerzés alatt sosem találkoztam többsávos körforgalommal. Az egysávosakkal nincs semmi bajom. Ahol élek, ott nagyon sok a többsávos és egyszerűen nem értem, hogy amikor a belső sávból hagyom el a körforgalmat, mire kell figyelni. Akárhány videót vagy magyarázatot nézek, mindegyik csak azokat a szabályokat mondja el, amiket értek és tudok (hogyan válasszak sávot és hogyan hajtsak be egy körforgalomba). Szóval ha tegyük fel a harmadik kijáratra van szükségem és a belső sávba megyek be, honnan tudom, hogy a kihajtás biztonságos és nem jön mondjuk mellettem a külső sávban egy másik autó (tudom, nézzek a tükörbe)....a kérdés inkább az, ha látom, hogy jön mellettem/mögöttem egy autó a külső sávban, mit csinálok? Megállok és megvárom, míg elmegy? Vagy addig körözök, amíg nem jön semmi mellettem? Remélem, nem írtam nagyon kuszán és értitek, mit akarok kérdezni....
2022. jan. 15. 07:05
1 2
 11/17 anonim ***** válasza:
49%

Mert a belső sávból kihajtani akaró autóst akadályozza!

Ha mindenáron körbe akarsz menni, azt csak a belsőben teheted!

"szükségem és a belső sávba megyek be, honnan tudom, hogy a kihajtás biztonságos és nem jön mondjuk mellettem a külső sávban egy másik autó (tudom, nézzek a tükörbe)."

Na itt van a veszély! A jobbra indexelő autóm mellé gyakran behajt valaki, mondván neki van elsőbbsége, mert én sávot akarok váltani.

2022. jan. 15. 17:21
 12/17 anonim ***** válasza:
19%

Emberek, legalább az itt járó pár ember csinálja már értelmesen , logikusan !

Minek a két sáv , mire való, amennyiben valaki a külsőben megy körbe? Mi értelme a több sávnak akkor? Na ugye!

Tehát: ha az első kijáraton mész ki, a külső sávot használd. Ha a második , harmadik vagy további kijáraton mész ki, akkor a belsőbe mész.

Kisorolni figyelmesen kell, a sávváltás szabályait betartva. Én ezért mindig a kihajtás helye előtti kihajtó ágnál váltok sávot, nyilván előtte már indexelek jobbra. Mindig van pár barom, aki ilyenkor a kulsoben van és nem hajt ki, ilyenkor lassítok és mögéjük sorolok ki. És néha a behajtó forgalom is leszarja, hogy kisorolnál, de esetükben jellemzően sebességelőnyöd van, így eléjük tudsz kerülni. És nagy ritkán van , hogy nagy a káosz, akkor bizony nem ciki menni egy kört.

2022. jan. 15. 19:09
 13/17 anonim ***** válasza:
62%

A magyar kresz szerint a belső sávból nem hagyhatod el szabályosan a körforgalmat. Szóval először sávot kell váltanod és csak a külsőből hagyhatod el.

[link]

Kivéve persze, ha a felfestés engedi, de ekkor meg nem is keresztezheted a külső sávot.

[link]

2022. jan. 16. 16:12
 14/17 anonim ***** válasza:
42%

Az a baj, sokan összekeverik a hagyományos kétsávos körforgalmat a turbóssal és a spirálissal, ami miatt nagyon balesetveszélyessé is válhatnak. Erre egyébként rájöttek, és a hagyományos kétsávosokat - okosan téve azt- folyamatosan építik át spirálos rendszerűekre (pl. Veszprém megye).

Tisztázzuk a félreértéseket!

1.A közhiedelemmel ellentétben a külső sávban bármennyit körbemehetsz, függetlenül attól hogy hol hajtasz ki. Butaság és a kresznek is ellentmond az a - főleg pesten jellemző - öntörvényű tévhit hogy a külső sávban haladáskor az első lehetőségnél szabad csak kihajtani. Ez csak a turbós, vagy a spirális körforgalomnál van így de ott ennek megfelelően vazetik a sávokat és pl. beton félgömbökkel választják el azokat egymástól.

A hagyományos kétsávos körforgalom esetén a párhuzamos közlekedés szabályait kell alkalmazni!

2.Olyan nincs, hogy a belső sávból kihajtasz közvetlen, ráadásul megspékelve azzal hogy a külső sávban haladó zavar. Ha te a belső sávban mész, akkor két kihajtási lehetőség között sávot kell váltanod és csak a külső sávból hajthatsz ki, a belsőből soha!

Hogyan történik a sávváltás? Jobbra index, tükör, a külső sávban haladónak pedig segítenie kell lassítással a sávváltás. Ha utóbbi elmarad, akkor bizony vagy megállsz, vagy körözgetsz.

2022. jan. 16. 18:55
 15/17 anonim ***** válasza:
64%

Érdekes, hogy az van lepontozva, aki tudja, mi a különbség a kétsávos és a turbó között.

Sima kétsávosban a belsőből NEM hagyhatod el a körforgalmat, míg a külsőben tehetsz akár egy kört is, pl.: [link]

Turbó körforgalom esetében már a behaladás előtt ki kell választani a megfelelő sávot, majd a vonalakat követve végig járni, pl. a sávválasztásra: [link] és pl. arra a helyre, ahol a helyes sávtartás révén a belsőből kikerülsz a külsőbe (hiszen nyílik egy új belső): [link]

2022. jan. 18. 11:17
 16/17 anonim ***** válasza:
0%
Hát hogyne, pistike!
2022. jan. 18. 18:24
 17/17 eddiboy ***** válasza:
53%
Más országokban más lehet a szabály, pl. Romániában simán kikanyarodnak a belső sávból. Olaszországban pedig még nekem dudált és mutogatott egy motoros, amikor a körforgalom külső sávjában mentem, ő meg a belsoből kikanyarodott előttem jobbra.
2022. jan. 22. 01:58
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!