Hogyan hagyjam el a többsávos körforgalmat biztonságosan
a belső sávból?
Figyelt kérdés
Friss jogsis vagyok és a jogsiszerzés alatt sosem találkoztam többsávos körforgalommal. Az egysávosakkal nincs semmi bajom. Ahol élek, ott nagyon sok a többsávos és egyszerűen nem értem, hogy amikor a belső sávból hagyom el a körforgalmat, mire kell figyelni. Akárhány videót vagy magyarázatot nézek, mindegyik csak azokat a szabályokat mondja el, amiket értek és tudok (hogyan válasszak sávot és hogyan hajtsak be egy körforgalomba). Szóval ha tegyük fel a harmadik kijáratra van szükségem és a belső sávba megyek be, honnan tudom, hogy a kihajtás biztonságos és nem jön mondjuk mellettem a külső sávban egy másik autó (tudom, nézzek a tükörbe)....a kérdés inkább az, ha látom, hogy jön mellettem/mögöttem egy autó a külső sávban, mit csinálok? Megállok és megvárom, míg elmegy? Vagy addig körözök, amíg nem jön semmi mellettem? Remélem, nem írtam nagyon kuszán és értitek, mit akarok kérdezni....
A körforgalmon belül jobbkez szabály érvényes, ha több sávos, míg a behajtaskor elsőbbséget kell adni a bent közlekedőknek.
Ha jönnek melletted jobbról, akkor neki van elsőbbsége.
Elengeded és mögötte hagyod el a korforgalmat.
2022. jan. 15. 07:25
2/17 anonim válasza:
Ne menj be a belső sávba és akkor kitudsz menni.
2022. jan. 15. 07:54
3/17 anonim válasza:
"A körforgalmon belül jobbkez szabály érvényes"
Nem jobbkéz szabály, hanem sávváltás. Ugyanaz a szitu, mint bármely más többsávos úton, ha ki akarsz sorolni a külső sávba.
Igen, akár megállsz, és megvárod. Ha bizonytalan vagy, mehetsz még egy kört.
2022. jan. 15. 07:55
4/17 anonim válasza:
A körforgalomra ugyanazok a szabályok vonatkoznak, mint egy egyenes útra.
Azaz csak a jobb oldali sávból kanyarodhatsz jobbra, a sávot váltó jármű elsőbbséget kell adjon a sávot nem váltóknak.
2022. jan. 15. 08:04
5/17 A kérdező kommentje:
2-es...ha a harmadik kijáraton megyek ki, akkor a belsőben kell mennem, ezt sokszor tábla is jelzi a körforgalom előtt....én is gondoltam rá, hogy simán a külsőben maradok, mindegy, mi van.... de nem merek a táblák ellen menni
2022. jan. 15. 08:06
6/17 anonim válasza:
Spirál- és turbókörforgalomnál csak követed a sávodat.
Koncentrikusnál sávot kell váltanod és csak a külsőből hagyhatod el.
2022. jan. 15. 08:12
7/17 anonim válasza:
Sima két vagy több sávos körforgalom esetén egyszerűen sorolj ki a külsőbe mielőtt elhagyod. Ez a legbiztonságosabb. Ha nem sikerülne mégse, menj még egy kört.
2022. jan. 15. 10:34
8/17 anonim válasza:
".én is gondoltam rá, hogy simán a külsőben maradok, mindegy, mi van."
ez szabálytalan és balesetveszélyes! Külsőt csak akkor használd, ha az első (jobbra fordulás) vagy második (egyenes továbbhaladás) kijáratot akarod használni.
2022. jan. 15. 10:36
9/17 anonim válasza:
Jó kérdés, mert nekem is zavaros anno én is kerestem erre válaszokat, nem sok sikerrel
A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik. Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!