Elvehetik a jogsim amiért átmentem a piroson mert jött a mentő?
Busszal voltam a belső sávban , első voltam a lámpánál, jött a mentő, láttam, hogy mindenki össze vissza tekergeti a kocsiját, gondoltam ha én azzal , hogy átmegyek a piroson akkor megkönnyíthetem a mentő dolgát, így is lett, felszabadult helyre ment már autós a külső sávból és jobbra el is ment a mentő, de láttam, hogy fotózták a buszt szemből, ha feljelent mert piroson mentem át azért nagyon kikapok? Ilyenkor nem ez, igaz-e?
Nem vagyok az a tipik sofőr, sehova sem voltam jó, sikerűlt a jogsi valahogy aztán most meg felvett ez a buszos cég mert annyira nincs ember, nekem meg jó ez mert jól fizet és nincs 3 műszak.
Nem.
Ez ugyanis a helyes magatartás, a KRESZ valami olyasmit is ír, hogy az MKJ-el közlekedő járművek szabad vonulásának érdekében, az út biztosítása miatt még kisebb-nagyobb szabálytalanságot is el lehet/kell követni, amennyiben az az élet -és vagyonbiztonságot nem veszélyezteti -azaz a tilos jelzés meghaladása, járdára felhajtás... stb.
A kresz 42.§ (1) pontja szerint:
" A megkülönböztető jelzéseket (villogó kék fényjelzést és szirénát vagy váltakozó hangmagasságú más hangjelzést) használó gépjármű, illetőleg minden ilyen gépjárművekkel kísért (közrefogott) zárt csoportban haladó, megkülönböztető fényjelzést használó gépjármű részére minden járművel, minden helyzetben elsőbbséget kell adni, és akadálytalan továbbhaladását - félrehúzódással és a szükséghez képest megállással - lehetővé kell tenni."
Tehát ez alapján nem büntethetnek.
Most raktam le a kresz vizsgát, ez a kérdés szerepelt a vizsgán is.
Igen, átmehetsz a piroson fokozott óvatossággal akkor, ha a megkülönböztető jelzésű jármű csak így haladhat el.
De az oktató videóban kitértek, hogy tényleg óvatosan szabad csak, és lehetőleg jobbra kanyarodj, ne a forgalom közepébe. Mert rajtad nem villog semmi.
Szóval, jogszabály megengedi ilyen esetben az áthaladást, sőt megköveteli.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!