Ha két 1 tonna körüli 15 éves autó ütközik egymással úgy hogy az egyik 90-el a másik min. 150-el megy, akkor mi lehet a baleset kimenetele?
Nyilván elméleti kérdés, isten őrizz balesetet szenvedni. Azért kérdezem, mert manapság többször látok kisebb autókat is száguldani főúton (4-es) és nekem is kisautóm van (Skoda Fabia 2006) és nagyon elgondolkodtam, hogy ilyen balesetnek mi lenne a végkimenetele?
Nekem lenne nagyobb esélyem mert lasabban megyek vagy a másiknak, mert nagyobb lendülettel ütközik nekem? És mi van ha neki frisebb évjáratú, de ugyanúgy ~1 tonnás autója van?
Illetve milyen biofizikai hatása lenne egy ilyen balesetnek? Szörnyethalnék vagy súlyos sérülést/hosszú haláltudást szenvednék én vagy a vétkes fél? Lehet ezt modellezni?
Minden a körülményektől függ.
Mondjuk ha frontálisan ütköznek, akkor jó eséllyel mindkét autó totálkár és a bentülők nem élik túl az ütközést.
Frontálisan? Az olyan, mintha 240-el ütköznének mindketten egy álló betonfalnak, nem hiszem, hogy túlélhető.
Ráfutásos balesetnél már nyilván nincs szó akkora sebességkülönbségről, de még ebben az esetben is elég gyengék a hátulról jövő autóban ülők esélyei. Az elől haladó lassabb autó ebben az esetben szerencsésebb, pláne ha nem ül senki a hátsó üléssoron, de ha kiütik a futóművét és kormányozhatatlanul sodródik mondjuk az út menti fák felé az neki sem jó előjel.
"Frontálisan? Az olyan, mintha 240-el ütköznének mindketten egy álló betonfalnak, nem hiszem, hogy túlélhető."
Ilyenkor derül ki, hogy ki az akinek fogalma sincs a fizikáról :D
Pontosítsunk kicsit:
Nem a két jármű sebessége hanem fizikai szempontból nézve a mozgási energiája adódik össze frontális ütközésnél és az egyenlíti ki egymást. Lássuk mit mond erről egy szakirodalom:
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!