Ha közvetetten van baleset elsőbbségadás elmulasztásából, akkor fizethet a másik biztosítója?
A lakhelyünkhöz közel van egy rövid szakasz, ahol útszűkület miatt szabályozva van, hogy melyik irányból jövőnek van elsőbbsége. Az útszűkület olyan rövid, hogy látható, ha érkezik autó a másik irányból. Akiknek elsőbbséget kell adniuk a másikkal szemben, azoknak a szűkület előtt van egy "beugró", oda szoktak félrehúzódni.
Ma abból az irányból jöttem, akiknek elsőbbségük van. Még nem voltam egészen a szűkület bejáratánál, de láttam, hogy közelít egy kisbusz a másik irányból. Úgy mozdult az autóval, mintha a beugróba húzná a kocsiját, így mentem tovább, majd a szűkület előtt nem sokkal láttam, hogy bizony nem félreállt, hanem elindult befelé. Mivel 2 autó benn nem fér el, így, bár nekem lett volna elsőbbségem, félrehúztam a kocsit, viszont az út szélén a kavicsokon megcsúsztak a kerekek, és majdnem belecsúsztam egy oszlopba (kb 20 km/h-val mentem amúgy, onnan fékeztem).
Mindezek tetejében még vissza is kellett tolatnom, és beljebb állnom, mert a barom el se fért mellett.
Ha belecsúsztam volna az oszlopba, akkor az az én hibám lett volna, vagy kérhettem volna betétlapot, és fizet a biztosítója? Csak hogy a jövőben ne adj Isten ilyen esetben mi a teendő...
Visszaolvastam de én úgy értelmezem hogy nem egy balesetet került el a kormány elrántásával hanem csak gondolta hogy oda lehúzódik és úgy el fognak férni egymás mellett, arra viszont nem számított hogy csúszni fog az kavicsos rész. Tehát az én értelmezésemben nem hirtelen fékezésre és/vagy kormányzásra kényszerítette a másik hanem a kérdező úgy gondolta hogy ez így jó megoldás lehet, egyébként hirtelen fékezés nélkül megállhatott volna az út közepén is.
De igen, egy kamerafelvétel sokat segítene hogy egyértelműbb legyen.
Az elsőbbségadás, ugye, a KRESZ szerint csak annyi, hogy az elsőbbséggel rendelkezőt nem szabad az irányának vagy sebességének hirtelen megváltoztatására kényszeríteni. Semmi több.
Ha tehát neked nem kellett hirtelen félreállnod, akkor amit a másik csinált, az csak bunkóság, de nem szabálytalan. Így ebből adódóan csak a te felelősséged lett volna, ha nekimész az oszlopnak.
További kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!