Félreértem, vagy ellentmond egymásnak a kettő? (KRESZ)
Akkor itt van mégegy általában be nem tartott.
"9. § (7) Zöld fényjelzésnél sem szabad az útkereszteződésbe behajtani, ha azt - forgalmi torlódás miatt - a zöld fényjelzés tartama alatt előreláthatólag nem lehet elhagyni."
Nincs ott semmilyen torlódás, a kanyarodósávot a villamospályára vezetik rá, így ott akadályozhatod a villamost, csak zavarni tilos, mielőtt ráhajtol a kanyarodósávra.
"Ha útburkolati jel (terelő- vagy záróvonal) a villamospályára vezeti az egyéb járművek forgalmát, a (2) bekezdésben foglalt tilalom nem érvényesül; a villamospályára - a villamosforgalom zavarása nélkül - más jármű is ráhajthat. Ilyen esetben a párhuzamos közlekedésre vonatkozó szabályok alkalmazása szempontjából az úttestnek a villamospálya által elfoglalt részét is figyelembe kell venni."
Szemét egy kérdés. Itt az lenne a lényeg, hogy "ráhajtáskor" nem akadályozhatod, hiszen akkor a mögötted haladó villamosnak elsőbbsége van, de ha a villamos csak sokkal azután jelenik meg, hogy te besoroltál, de te forgalmi okokból nem tudtál befordulni, abban az esetben indokolt a villamos akadályozása.
Az viszont kicsit meredek számomra, hogy azt írja az első képnél, hogy a melletted álló kocsisortól nincs lehetőség a letérésre. Ilyenről még az életben nem hallottam, hogy nekem neki kéne állni Y-ozni a kanyarodósávban, hogy elengedhessem a villamost, ha nincs mellettem autó.
Kispesten is van ilyen kanyarodósáv villamospályáról:
Az első linken szerintem arra térnek ki, hogy ráhajtottál, de nem tudsz bekanyarodni forgalmi ok miatt, utolér a villamos, nyilván akadályozhatod, mert forgalmi okból nem tudsz továbbhaladni.
A második linken pedig még nem vagy ott, most akarnál ráhajtani. Értelemszerűen, úgy nem hajthatsz rá, hogy előre tudod, akadályoznád a villamost.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!