Kezdőoldal » Közlekedés » Közlekedésbiztonság » KRESZ-kérdés: Jobbkéz-szabály...

KRESZ-kérdés: Jobbkéz-szabály / Kanyarodási-szabály?

Figyelt kérdés

Sziasztok! Az utóbbi napokban rengeteg feladatot oldottam meg a KRESZ Egyéni gyakorlóprogramban, de ennek az egynek sehogy sem tudok rájönni a MIÉRT-jére:

[link]

Megoldás szerint: "A tanulókocsi a jobbkéz-szabály szerint a B-nek, az A jelű pedig a kanyarodása miatt a tanulónak ad elsőbbséget."

-> Na jó, tanuló jobbkéz miatt B-nek elsőbbséget ad, de a B jobbkéz-szabály miatt miért nem ad elsőbbséget A-nak? [B jobbra kis ívben, A balra nagy ívben kanyarodna, de így is miért nem érvényes a jobbkéz-szabály?!]

2010. aug. 14. 23:55
1 2
 11/19 anonim ***** válasza:
köszönjük Emese :-)
2010. aug. 15. 16:24
 12/19 A kérdező kommentje:

"Oóó,csütörök? :-)) Messze van az még,mondjuk én akkor már Balcsin leszek :-)

Én holnap megyek,és azért kicsit parázom...főleg az ilyen jellegűektől,mint amit te is belinkeltél.

A villamos-os feladatok a mumusaim :-DD

Azt nem értem,hogy elvileg a villamosnak mindig elsőbbsége van,főleg ha balról jön...

De néha meg elmehetek előtte,és nem sikerült logikát találnom benne,hogy mikor is mehetek én át a villamos előtt....

Na,mindegy...remélem szerencsés kérdéseim lesznek :-)

Te hova mész vizsgázni?"

Villamosos kérdések sokszor nagyon becsapósak, nagyon oda kell rájuk figyelni. Nem lehet mást csinálni csak gyakorolni, gyakorolni és gyakorolni. Leírom az 5 szabályt, amikor a villamosnak az általános szabályoktól eltérő elsőbbsége van. Először amit a könyv megfogalmaz, zárójelben, ahogy én megjegyzem :)

- Egyenrangú útkereszteződésben akkor is, ha bal kéz felől érkezik, áthaladási elsőbbsége van. [Egyenrangú útkereszteződésben balról jövő villamosnak elsőbbsége van]

- Körforgalomban mind a belépő-, mind a kilépőponton áthaladási elsőbbsége van a körforgalomban haladó más járművekkel szemben. [Körforgalomban mindig a villamosnak van elsőbbsége]

- Útkereszteződésben, ha azonos irányból érkező járművel együtt mindkettő jobbra kanyarodik és egymás útját keresztezik, a villamosnak van elsőbbsége. [Azonos irányból érkezve jobbra mindkettő kanyarodáskor, ha az útjuk keresztezi egymást, a villamosnak van elsőbbsége]

- Útkereszteződésben szemből érkező jármű mindkét jármű balra kanyarodása esetén a villamosnak van elsőbbsége. [Ha szemből jönnek és mindkettő balra kanyarodik, a villamosnak van elsőbbsége]

- Útszűkületbe történő behaladásakor akkor is elsőbbsége van a villamosnak más járművekkel szemben, ha maga is irányt változtat. [Űtszűkületben mindig a villamosnak van elsőbbsége]

Én Vácon vizsgázok, hogy hol azt pontosan nem tudom, még egyszer fel kell hívnom az oktatóm :D Sok sok szerencsét holnapra, és szerencsés kérdéseket! Feltétlenül írd meg, hogyan sikerült, a Balcsihoz pedig jó szórakozást! :)

2010. aug. 15. 16:29
 13/19 anonim ***** válasza:

Jajj,köszi :-)))

Én is abban bízom,hogy jó kérdéseket kapok :-)

Nincs kedvem még egyszer kifizetni a pénzt :-DD

2010. aug. 15. 20:58
 14/19 anonim ***** válasza:

Na,itt vagyok :-)

A vizsgám sikerült :-DDD

Először nagyon izgultam,persze rontottam is párat...de aztán belejöttem és meglett :-)

Érdemes volt ilyen sokat gyakorolni :-D

Hajrááá neked is!

2010. aug. 16. 12:27
 15/19 A kérdező kommentje:

Gratuláloook :)

Köszi a jókívánságot, tanulok éjjel-nappal, remélem nekem is sikerülni fog. Neked meg jó pihenést a Balcsin :)

2010. aug. 16. 12:36
 16/19 A kérdező kommentje:
Tényleg, kérdésekből milyenek domináltak? Sok villamosos/rendőrös volt?
2010. aug. 16. 12:39
 17/19 anonim ***** válasza:

pedig van logika a vill.-ban is, csak gondolj egy kicsit bele a vill. szemszögéből:

- a vill. nem fog minden jobbkezes utcánál megállni, jobbkéz miatt elsőbbséget adni, mert vill-al megállni 5* akkora út kell, mint kocsival. Vagbyis ha 100menként van utca, kb 10re tudna felgyorsulni :)

- körforgalom: mert csak

- azonos szituban mindig a vill. a jó. vagyis ha ugyanolyan irányváltozatatás van, mindig a vill. mehet elsőnek

- útszűkületben pedig azért, mert a vill. nem tud úgy manőverezni mint Te.

egyébként szeretném belevetetni a KRESZ-be, hogy a vill.nak midig elsőbbsége legyen minden helyzetben. Támogassatok ebben a kezdeményezésemben!

Egyébként a jobbkéz és a kanyarodási szabályt nekünk a tanár úgy magyarázta, hogy

egyik utca eper utca, másik rá merőleges barack.

Az eper-en haladók között a kanyarodási érvényes, míg az eper-barack közt az elsőbbségi szabályok.

innentől cak az a kérdés ki megy az epren és ki a barackon :)

2010. aug. 16. 22:41
 18/19 anonim ***** válasza:

Kedves kérdező!

A Balcsin.nyaralós vagyok :-DD

Sikerült a kresz vizsgád csütörtökön?

2010. aug. 22. 21:49
 19/19 A kérdező kommentje:

Szia, köszi a kérdésed. Igen sikerült, 75/74 pont lett.

Jó pihenést erre a rövid időre ami még hátra van a nyárból :)

2010. aug. 25. 12:41
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!