KRESZ-kérdés: Jobbkéz-szabály / Kanyarodási-szabály?
Sziasztok! Az utóbbi napokban rengeteg feladatot oldottam meg a KRESZ Egyéni gyakorlóprogramban, de ennek az egynek sehogy sem tudok rájönni a MIÉRT-jére:
Megoldás szerint: "A tanulókocsi a jobbkéz-szabály szerint a B-nek, az A jelű pedig a kanyarodása miatt a tanulónak ad elsőbbséget."
-> Na jó, tanuló jobbkéz miatt B-nek elsőbbséget ad, de a B jobbkéz-szabály miatt miért nem ad elsőbbséget A-nak? [B jobbra kis ívben, A balra nagy ívben kanyarodna, de így is miért nem érvényes a jobbkéz-szabály?!]
azért mert ha a tanuló kocsi nem lenne ott akkor az A és a B egyszerre is kanyarodhatna mert nem kereszteznék egymás útját tehát itt a tanuló kocsi kapja a kulcs szerepet
ja és mert az A-nak elsőbbséget kell adnia a tanulónak de a tanulónak viszont elsőbbséget kell adnia a B-nek ezért a B-nek kell elsőnek mennie
remélem tudtam segíteni
jobbkéz szabály csak akkor van, ha az útvonalaik keresztezik egymást.
A megoldás azért helyes, mert a tanulókocsi jobbkezet ad a B-nek. A B közben nem ad jobbkezet a másiknak, mert nem keresztezik egymást az útjaik. Tehát B elmegy, marad a tanuló és A. Itt meg már egyértelmű, hogy az egyenesen menőnek elsőbbsége van a balra nagyívben kanyarodóval szemben.
hihi,én is először azt tippeltem jónak,amit te :-)
És sokáig én sem vágtam a dolgokat,de már értem és eleget gyakoroltam,hogy a hétfői vizsgám sikeres legyen :-)
Te mikor mész?
a kis ívben jobbra kanyarodónak mindig elsőbbsége van
aztán a tanulókocsinak, mert ő megy egyenesen (ha szemből találkoznak és nem merőlegesen a kereszteződésben, akkor ezt kell figyelembe venni)
Köszi a válaszokat! :) Így mostmár érhető, de azért még gyakorlok sokat a vizsgáig.
"És sokáig én sem vágtam a dolgokat,de már értem és eleget gyakoroltam,hogy a hétfői vizsgám sikeres legyen :-)
Te mikor mész?"
Én csütörtökön megyek, nagyon itt van. Remélem sikerülni fog. Neked is eredményes vizsgát kívánok :)
Oóó,csütörök? :-)) Messze van az még,mondjuk én akkor már Balcsin leszek :-)
Én holnap megyek,és azért kicsit parázom...főleg az ilyen jellegűektől,mint amit te is belinkeltél.
A villamos-os feladatok a mumusaim :-DD
Azt nem értem,hogy elvileg a villamosnak mindig elsőbbsége van,főleg ha balról jön...
De néha meg elmehetek előtte,és nem sikerült logikát találnom benne,hogy mikor is mehetek én át a villamos előtt....
Na,mindegy...remélem szerencsés kérdéseim lesznek :-)
Te hova mész vizsgázni?
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!