Miért villogtatnak és nem tartják be a követési távolságot, hogyha autópályán előzők egy kamionsort 100-110-el?
Ismereteim szerint 80 km/óra a rád (és a kamionokra is) vonatkozó megengedett legnagyobb sebesség. Semmi sem indokolja, hogy az előzésükbe kezd. Ők szabálytalanok, de nem akadályoznak. Az persze édeskevés.
Te viszont az előzésükbe kezdesz, és nyilvánvalóan utolérnek.
Arra a kérdésre ugyan nem adtam felelet, hogy miért jönnek a nyakadon, de arra nem is tudok.
Szóval előbb magadba kellene nézned, és csak utána másokban keresni a hibát.
Figyelmetlenül olvastam, de a lényegen nem változtat sokat.
Nem mehetsz kérdező sem 90-nel, sem 100-zal, sem 110-zel. Akkor kezdjél előzésben, ha nem érnek utol a gyorsan haladók.
"ha követési távolságot sem tartja, majd valami miatt fékezned kell és belédmegy, ő lesz a hibás"
Igen de ez miért jó nekik? Ők is tudják, hogy hülyeséget csinálnak nem? Akkor miért csinálják? Semmi értelme. Csak próbálok belelátni egy bmw sofőr fejébe.
"Szóval előbb magadba kellene nézned"
Mert én mi rosszat csináltam?
"Ismereteim szerint 80 km/óra a rád"
Rosszak az ismereteid...
Rosszak az ismereteim?
Hatályos kresz, Sebesség 26. §
b) * egyéb gépjárművel - kivéve teherszállításra kialakított motoros triciklit -, valamint gépjárműből és pótkocsiból álló járműszerelvénnyel
autópályán 80 km/óra,
De mutasd meg a hatályos kreszben, hol van nagyobb sebesség neked megengedve!
Platós teherautó tartozhat "3500 kg megengedett legnagyobb össztömeget meg nem haladó gépkocsival" kategóriába...
A helyzet az, hogy a belső sáv használata addig szabályos, amíg nem ér utol egy másik autó. Onnantól kezdve viszont első lehetőségnél ki kéne sorolnod.
26. § (1) Az egyes járművekkel - ha e rendelet másként nem rendelkezik - legfeljebb a következő sebességgel szabad közlekedni: *
a) * személygépkocsival, motorkerékpárral, 3500 kg megengedett legnagyobb össztömeget meg nem haladó gépkocsival
aa) autópályán 130 km/h
senki nem mondta, hogy a kérdésben említett teherautó nem egy 3500 kg megengedett legnagyobb ösztömeget meg nem haladó gépkocsi.
innentől jöhetünk az "egyéb járművel", ha nem feltétlenül tartozik bele.
nyilván a kérdező is tudná, hogyha egy tachográffal ellátott, tgyf. 5 vagy 7,5 tonnás teherautóval közlekedik, akkor azzal nem mehet 110-zel...
6-os alapvetően igazad van, csak azt nem tudjuk, hogy mekkora a kérdező platós teherautójának a megengedett legnagyobb össztömege, merthogy azokból is van olyan, ami nem haladja meg a 3500 kg-ot, és akkor az általad idézett § a) bekezdése vonatkozik rá.
Kérdező:
Egyébként, mivel autópályán a minimum sebesség 60 km/h, ezért szabályt nem sértesz, a villogókkal meg ne foglalkozz. Ha zavar, akkor vagy ne előzd meg a kamionokat, vagy olyankor előzz, ha nem jön hátul kamikaze.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!