Mit tettetek volna?
Főút, külterület. Haladok 70km/h körül a körforgalom felé, mire a szembejövő rám húzza a kormányt. A padkára kényszerültem kormányozni, ezért eszem ágában sem volt fékezni, mert nem akartam megpördülni, viszont a körforgalom előtt így már nem tudtam megállni, ezért berongyoltam elég nagy sebességgel és a körforgalomban állóra fékeztem, mert kisebb sokkot kaptam. Mögöttem hallom, hogy dudálnak, ekkor tudatosult bennem az is, hogy valaki elé rongyoltam be és hogy tovább kéne haladnom, mert állok egy helyben.
Szerintetek mit kellett volna tennem? Szörnyen érzem magamat, mert majdnem balesetet okoztam, de nem tudom mi mást tehettem volna. Ha nyomok egy féket a padkán és megpördülök, akkor talán szörnyet is haltam volna!
Mivel lementél a padkára, alulkormányzott lett az autó. Ez annyit jelent, hogy az autó sokkal kevesebbet fordul, mint amennyit a kormány. Ez az eltérő tapadási viszonyok miatt van, a bal első kerék jobb tapadási viszonnyal rendelkezik, mint a jobb első kerék. Amint a jobb első keréknek sikerül "felkapnia" az aszfaltra, hirtelen túlkormányzottá válik az autó, ekkor szoktak átrongyolni a szembesávba az emberek, ha jön szembe valaki akkor kilinccsel előre belerohansz, ha nem, akkor meg a szemben lévő árokba csúszol.
Amit padkára lehajtáskor kell csinálni: hagyod a kocsit menni előre óvatosan lassítva, aztán mikor kellően lelassult az autó (mondjuk 20-30 km/h), szépen visszamész az aszfaltra.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!