Ebben a videóban miért követett el szabálytalanságot ez az autós?
A megjelölt időponttól. Szóval: zöldre vált a telizöld lámpa és egy balra kötelező haladási irány (ill. stop tábla) is ki van téve. És ő egyenesen haladt nem balra. A rendőr pedig megállította. Én eddig úgy tudtam, hogy lámpa/tábla kombónál a lámpa a mérvadó és csak akkor a tábla, ha nem működik a lámpa. Engem is simán beetetett volna ez és megbüntettek volna. Vagy akkor hogy is van a KRESZ?
Prioritási sorrend: Rendőr > jelzőlámpa > tábla > felfestések.
A zöld lámpa+stop tábla összeegyeztetetlen, ezért azt veszed figyelembe, amelyik felsőbbrendűbb, ez a zöld jelzés.
Ugyanakkor, a kötelező haladási irány + akármilyen lámpajelzés összeegyeztethető, mert a két jelzés kiegészíti egymást. Ugyanígy a megfordulni tilos.
Mint már a legelső válaszoló leírta neked, a telizöld lámpában nincsenek nyilak. Ez nem függ össze a kötelező haladási iránnyal, csak azzal, hogy mehetsz-e a sávodból. A kötelező haladási irányt mindenképpen a tábla szabja meg, akár működik a lámpa, akár nem.
Ezek szerint azt se tudod, mit jelent a telizöld? Azt jelenti, hogy a kereszteződésben számítanod kell keresztező forgalomra, és szükség esetén elsőbbséget kell adnod járműnek vagy gyalogosnak, akinek szintén akkor van zöldje, mint neked. Ez a telezöld, amikor nincs nyíl a lámpában.
Amikor nyíl van a lámpában, akkor meg mehetsz, mint a zááállat, mert ilyen esetben teljesen védett útvonalon haladsz, keresztező forgalom nuku.
A filmen szereplő sofőr láthatóan ismerte a KRESZ-t, tudta, hogy szabálytalan, mivel jobbra indexelve ment egyenesen, a filmező jármű elé. Ha azt hiszi, hogy neki van igaza, akkor nem indexel, hanem az öklét rázza, vagy a középső ujját.
Te erre emlékeztél:
"1/1975. (II. 5.) KPM–BM együttes rendelet (KRESZ)
9. §
(9) Ha a forgalmat fényjelző készülék irányítja, a „Főútvonal” jelzőtábla, valamint az elsőbbséget szabályozó jelzőtáblák jelzései nem irányadók."
Tehát minden más igen.
"De az is baromi igaz hogy én nekem ilyenről nem tanítottak."
Ha neked ilyet nem tanítottak, az azt jelenti, hogy a büdös életben nem nézted át a KRESZ könyvet/tanfolyamot, mert ott egyértelmű példák is vannak az adott helyzetre.
75/75 pont lett a kresz vizsgám (úgy legyek rákos ha hazudok). Innentől kezdve nem kell mentegetőznöm. :D
Szóval a hiba, nem a kresz vizsgámban keresendő.
Akkor a memóriádban. :)
Mondták, csak nem rágódtál rajta annyit, hogy kellően bevésődjön a buksidba. Az ember elfelejt dolgokat. Én se szoktam a jó memóriámmal büszkélkedni, hát ez van.
A kérdező kommentje:
Szóval a hiba, nem a kresz vizsgámban keresendő.
Egészen biztos, hoyg nem a vizsgával van a gond.
A gond a tanulmányaiddal, a felkészültségeddel van.
Az ismereteid hiánya felháborító és elkeserítő.
Ilyen téves elképzelésekkel is kiengedik az embert a forgalomba... Konkrétan közveszélyes.
Teljesen felesleges keresgélni a felelősöket meg a kifogásokat. Ez egy olyan alapvető tétele a kresznek, amit kutya köztelességed lenne tudni. Nincs semmi, ami felmentene.
Felháborítónak tartom, hogy magadfajta közveszélyes egyedek gépjárművet vezethetnek.
am hát az úgy van hogy a jelzőlámpa azt jelzi hogy mehetsz vagy sem.... (van az hogy készülj a megállásra vagy az indulásra de azt hagyjuk). Na tehát a lámpa alapesetben nem mutat irányt. mutathat, de az csak abban az esetben ha egybe van hangolva hogy tábla illetve felfestéssel.tehát ha az utóbbi kettő balra mutat, akkor a lámpa jobbra nem mutathat, hisz akkor nincs összhangba.
na most ez fordítva is igaz (mert nem tudjuk hogy a tyúk vagy a tojás volt előbb)
na tehát a zöld jeleni hogy mehetsz, a tábla azt hogy hogyan. ergó itt: züld jelzés mehetsz tovább, de csak balra a tábla miatt. Ha piros akkor meg kell álnod, méghozzá a vonal mögött mert azt kiegészíti a stop tábla.
na most helyesbítek mert ha nem működik akkor nem világít a lámpa, de ez üzemzavar de olyat még nem láttam. Amire te gondolsz az a sárga villogó jelzés (esténként, kis forgalmú úton) jelentése:
A kereszteződésben veszély várható, és itt már a tábla felfestés a mérvadó, tehát stopp és utánna a haladási irány...
nem gond ha valamit nem tudsz, én pl valamikor elfelejtettem hogy torkolattal szemben lehet e parkolni vagy sem.... mert ritkán állok ilyen helyre....
de ez tipikusan egy olyan dolog amit nap mint nap használnod kell, mert ebben a szituban teljesen mindegy hogy merre mutatt a nyíl. egy 10km es úton 10-15 ilyen szituval találkozol... ergo tudnod KELL...
ha teheted interneten fent van a szabályzat, olvasd át ismételj mert ebből még nagy gondod is lehet, pl neki mész másnak mert arra nem számít hogy ezt fogod csinálni....
További kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!