Kanyarodó főútvonalra mentem rá egyenesen, és az oktatom azt mondta indexeljek. Szerintetek?
@17: a szerpentinen haladó jármű nem változtat irányt. Egyenesen halad az úton.
A kérdésben viszont a mellékútról hajt rá a főútra, ami ezzel ellentétben irányváltoztatás. Itt az halad egyenesen, amelyik a főútvonal vonalvezetését követi. Tehát igen, az irányváltoztatási szándékot jelezni kell.
21-es!
Én cikizésére írom a szerpentint az előttem szólónak. Én is úgy tudom, ahogyan írod. Hiába halad fizikailag egyenesen, nem tekergeti a kormányt. Szerinte ebben van a lényeg. Nem tekergeti, nem indexel. Tehát ha tekergetéshez index jár, akkor a szerpentin…
#20: Dehogynem, ott a főútvonal tábla.
#21: Abból hogy a főútvonalon haladó egyenesen megy, nem következik, hogy a főútra egyenesen ráhajtó irányt változtat.
#22: Csakhogy a "cikizésed" értelmetlen volt, mert nem állítottam ilyet.
A (kanyarodó) főútvonalon továbbhaladó nem változtat irányt, tehát nem kötelező az irányjelzés. Ezt nem is vitattam, ez benne van a kreszben. (29. § (2))
A (kanyarodó) főútvonalról letérés irányváltoztatás, természetesen kell jelezni. Ezt sem vitatom, ez is benne van a kreszben. (29. § (1))
De a mellékútról a kanyarodó főútvonalra egyenesen ráhajtásról semmit nem ír a kresz.
De ha megnézed az elméleti vizsga feladatsorait, ilyen helyzetben soha nem megy az
adott jármű irányjelzője.
Itt egy példa (régebbi tesztből való, de ebben nem változott semmit a kresz):
Ezen az ábrán szerintetek a teherautósnak kéne indexelnie, mégsem teszi. Mindezt egy hivatalos KRESZ vizsga példában.
A kommentek többsége azt mondja, hogy kell, aztán mégis annak hiszel, aki szerint nem kell?
A Kreszprofesszornak ez a mániája, hogy nem kell, és a válaszaiban rendszeresen ezt állítja. De nincs igaza.
Nézd meg ezt:
Itt a legfelső komment (gazso 2018.12.04) alsó felében pontosan idézve van az a KRESZ-szabály, ami egyértelműsíti, hogy kell indexelni. És a Kreszprofesszor erre már nem tudott mit válaszolni...
Azon lehet vitatkozni, hogy ez mennyire hasznos vagy nem hasznos dolog, de az vitán felüli, hogy a KRESZ szerint kell.
A vizsgán mindenesetre indexelj.
Ha a vizsgabiztos másként gondolja esetleg, és szóvá teszi, akkor az oktató meg fog védeni (remélhetőleg), hogy ő mondta, hogy így kell.
Ha ennyire egyértelmű, hogy kell, akkor miért van az, hogy a hivatalos kresz vizsga példákban ilyen helyzetben soha nem megy az adott jármű irányjelzője?
Ezek szerint évtizedek óta hibás kresz példákkal oktatnak és vizsgáztatnak és ez senkinek nem tűnt fel?
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!