Ha ebből az esetből baleset történik ki lett volna a hibás?
Tegnapi nap folyamán egy védett lakott területen belüli főútvonalon haladtam óra szerinti 53km/h-s sebességgel, mikor megpillantottam egy előttem haladó kerékpárost aki teljes mértékben kifoglalta a sávot és a sáv közepén tekert. Én elkezdtem lassítani motorfék segítségével az autót, mivel beláthatatlan kanyar érkezett. A kanyarban pedig amikor már tisztán láttam, hogy senki nem jön szemből, belekezdtem a biciklis előzésébe. Azonban amint kitettem az irányjelzőt és megkezdtem az előzés folyamatát, egy Személygépkocsi hajtott ki velem szembe egy mellékútról. Majdnem baleset lett a vége. Az volt a szerencse, hogy a biciklis és az autó közötti lyukon befértem. Ha tegyük fel, én összeütközök ezzel a gépkocsival és még a biciklis is elesik, akkor kit hoztak volna ki hibásnak?
A biciklist amiért az út közepén tekert? (ha szépen lehúzódik akkor van olyan széles az út, hogy kényelmesen elférek mellette a szembejövő zavarása nélkül)
A ki kanyarodó személygépkocsit, amiért nem győződött meg a kihajtás veszélytelenségéről
Vagy engem aki nem mérte fel megfelelően a távolságot és a manőver veszélytelenségéről nem győződtem meg kellőképpen?
Az előzést illetve a kihajtást a főútra (tehát a két manővert időbeli eltérés nélkül egyszerre kezdtük meg)
Hát kissé össze-vissza írt mindenfélét a kérdező...
A kerékpáros egyszer az út közepén haladt, aztán kiderült, hogy mégsem, hanem a sávjában...
Aztán a másik gépkocsi az útkereszteződésből kikanyarodott elé - ott ahol normális esetben nem kerülhetnek elsőbbségi jelyzetben - ugye az útkereszteződésben való előzést csak speciális esetben engedélyezi a KRESZ. Aztán kiderült, hogy szó sincs útkereszteződésről...
Na most ha végül balóban az igazsághoz jutottunk el és a következő kommentben nem derül majd ki, hogy egészen más volt a helyzet, akkor módosítva az előző adatok alapján kialakított véleményemet, vegyük szépen sorrendben:
- a kerékpáros természetesen nem hibás. Ő egyenesen, irányváltoztatás nélkül folyamatosan haladt, egyikőtökkel sem került semmiféle kapcsolatba, a mögötte haladóhoz semmi köze.
- a kikanyarodó autós: ebben az esetben egyértelműen megszegte az elindulásra vonatkozó szabályokat. A felelőssége 100%.
- a kérdező: jogilag nem lehet felelősségre vonni. Haladt előtte egy kerékpáros és előzni szeretett volna. Alapvetően megvoltak a feltételei és semmi aem tiltotta a manővert. Az már más kérdés, hogy a kérdésből és a pontosításokból ítélve a KRESZ ismeretével kapcsolatban alapvető hiányosságok valószínűsíthetőek az ő esetében...
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!