Kezdőoldal » Közlekedés » Közlekedésbiztonság » Ha ebből az esetből baleset...

Ha ebből az esetből baleset történik ki lett volna a hibás?

Figyelt kérdés

Tegnapi nap folyamán egy védett lakott területen belüli főútvonalon haladtam óra szerinti 53km/h-s sebességgel, mikor megpillantottam egy előttem haladó kerékpárost aki teljes mértékben kifoglalta a sávot és a sáv közepén tekert. Én elkezdtem lassítani motorfék segítségével az autót, mivel beláthatatlan kanyar érkezett. A kanyarban pedig amikor már tisztán láttam, hogy senki nem jön szemből, belekezdtem a biciklis előzésébe. Azonban amint kitettem az irányjelzőt és megkezdtem az előzés folyamatát, egy Személygépkocsi hajtott ki velem szembe egy mellékútról. Majdnem baleset lett a vége. Az volt a szerencse, hogy a biciklis és az autó közötti lyukon befértem. Ha tegyük fel, én összeütközök ezzel a gépkocsival és még a biciklis is elesik, akkor kit hoztak volna ki hibásnak?

A biciklist amiért az út közepén tekert? (ha szépen lehúzódik akkor van olyan széles az út, hogy kényelmesen elférek mellette a szembejövő zavarása nélkül)

A ki kanyarodó személygépkocsit, amiért nem győződött meg a kihajtás veszélytelenségéről

Vagy engem aki nem mérte fel megfelelően a távolságot és a manőver veszélytelenségéről nem győződtem meg kellőképpen?

Az előzést illetve a kihajtást a főútra (tehát a két manővert időbeli eltérés nélkül egyszerre kezdtük meg)

2020. máj. 27. 02:13
1 2 3 4
 31/36 Alex Fly ***** válasza:
100%

Hát kissé össze-vissza írt mindenfélét a kérdező...

A kerékpáros egyszer az út közepén haladt, aztán kiderült, hogy mégsem, hanem a sávjában...

Aztán a másik gépkocsi az útkereszteződésből kikanyarodott elé - ott ahol normális esetben nem kerülhetnek elsőbbségi jelyzetben - ugye az útkereszteződésben való előzést csak speciális esetben engedélyezi a KRESZ. Aztán kiderült, hogy szó sincs útkereszteződésről...

Na most ha végül balóban az igazsághoz jutottunk el és a következő kommentben nem derül majd ki, hogy egészen más volt a helyzet, akkor módosítva az előző adatok alapján kialakított véleményemet, vegyük szépen sorrendben:

- a kerékpáros természetesen nem hibás. Ő egyenesen, irányváltoztatás nélkül folyamatosan haladt, egyikőtökkel sem került semmiféle kapcsolatba, a mögötte haladóhoz semmi köze.

- a kikanyarodó autós: ebben az esetben egyértelműen megszegte az elindulásra vonatkozó szabályokat. A felelőssége 100%.

- a kérdező: jogilag nem lehet felelősségre vonni. Haladt előtte egy kerékpáros és előzni szeretett volna. Alapvetően megvoltak a feltételei és semmi aem tiltotta a manővert. Az már más kérdés, hogy a kérdésből és a pontosításokból ítélve a KRESZ ismeretével kapcsolatban alapvető hiányosságok valószínűsíthetőek az ő esetében...

2020. máj. 29. 00:30
 32/36 anonim ***** válasza:
75%
Szerencse, hogy a jog nem demokratikus intézmény, hogy szimpátia alapján működjön.
2020. máj. 29. 00:37
 33/36 anonim ***** válasza:
83%
Igen, egyértelműen a kikanyarodó lett volna a hibás, de ez egy tipikusan olyan helyszín, ahová nem ártana záróvonalat festeni, főleg ha ilyen sok a biciklis, mint ahogy a Street View-n is látható jópár. Ha visszalép az ember 1-2-t, akkor látszik csak igazán, hogy ez tényleg elég veszélyes kanyar. Ne előzz itt inkább a jövőben, mert ha a másik hülyesége miatt is, de balesetveszélyes.
2020. máj. 29. 10:47
 34/36 Alex Fly ***** válasza:
25%
@33: szóval szerinted az a megoldás, hogy minden kapubejáró elé záróvonalat kellene festeni? Akkor meg az lenne a baj, hogy nem lehet megelőzni a kerékpárost...
2020. máj. 29. 14:34
 35/36 anonim ***** válasza:
50%
#34: nem a kapukijáró elé, te fogyatékos, hanem a beláthatatlan kanyarba.
2020. jún. 1. 12:46
 36/36 anonim válasza:
50%
Szerintem téged hoznának ki hibásnak vagy esetleg a kikanyarodóval fele-fele arányban. Biciklis és gyalogos állítólag egyfajta szokásjog alapján sosem lehet felelős, akkor sem, ha felelős.
2020. aug. 3. 17:15
1 2 3 4

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!