Ha ebből az esetből baleset történik ki lett volna a hibás?
Tegnapi nap folyamán egy védett lakott területen belüli főútvonalon haladtam óra szerinti 53km/h-s sebességgel, mikor megpillantottam egy előttem haladó kerékpárost aki teljes mértékben kifoglalta a sávot és a sáv közepén tekert. Én elkezdtem lassítani motorfék segítségével az autót, mivel beláthatatlan kanyar érkezett. A kanyarban pedig amikor már tisztán láttam, hogy senki nem jön szemből, belekezdtem a biciklis előzésébe. Azonban amint kitettem az irányjelzőt és megkezdtem az előzés folyamatát, egy Személygépkocsi hajtott ki velem szembe egy mellékútról. Majdnem baleset lett a vége. Az volt a szerencse, hogy a biciklis és az autó közötti lyukon befértem. Ha tegyük fel, én összeütközök ezzel a gépkocsival és még a biciklis is elesik, akkor kit hoztak volna ki hibásnak?
A biciklist amiért az út közepén tekert? (ha szépen lehúzódik akkor van olyan széles az út, hogy kényelmesen elférek mellette a szembejövő zavarása nélkül)
A ki kanyarodó személygépkocsit, amiért nem győződött meg a kihajtás veszélytelenségéről
Vagy engem aki nem mérte fel megfelelően a távolságot és a manőver veszélytelenségéről nem győződtem meg kellőképpen?
Az előzést illetve a kihajtást a főútra (tehát a két manővert időbeli eltérés nélkül egyszerre kezdtük meg)
"Én elkezdtem lassítani motorfék segítségével az autót, mivel beláthatatlan kanyar érkezett."
Nem előz kanyarban mert nem tudja hogy mi jön szembe.
"A kanyarban pedig amikor már tisztán láttam, hogy senki nem jön szemből, belekezdtem a biciklis előzésébe"
Nem a legszerencsésebb a megfogalmazás, de nekem úgy jön le hogy a kanyar végén már belátta az utat.
Ha nem volt záróvonal, akkor nyugodtan lehetett előzni.
"A biciklist amiért az út közepén tekert? (ha szépen lehúzódik akkor van olyan széles az út, hogy kényelmesen elférek mellette a szembejövő zavarása nélkül)"
Ez a bicikliről általában úgy néz ki, hogy a jobb oldali visszapillantó hat és fél centire zúz el a kormány mellett. Kérdés, hogy kinek kényelmes.
"A kanyarban pedig amikor már tisztán láttam, hogy senki nem jön szemből, belekezdtem a biciklis előzésébe"
30 méterre láttad be a szakaszt, vagy 300 méterre?
Mindenesetre ez alapján amit írtál a kikanyarodót vonják legnagyobb részben felelősségre.
Ha nincs záróvonal, akkor a kikanyarodó autó lett volna a hibás.
Tipikus figyelmetlen sofőr. Jobbra szeretne kanyarodni, balra tekert nyakkal kanyarodik, hogy balról nem-e jön senki, közben éppen belekanyarodik frontálisan egy előző kocsiba, nem véletlen tanítják KRESZ-tanfolyamon, hogy minden irányba nézz körül.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!