Az alábbi kereszteződéssel szemben lehet e parkolni?
Egy barátomat vittem haza , és mivel fel is mentem hozzá így parkoltam is. Na most ebből lett is egy alapos vita, mivel a parkolás után ő kijelentette hogy ez így bizony szabálytalan. vitatkoztunk róla de nem tudtuk egymást meggyőzni a következő a forgalmi szitu:
A képen látható kereszteződés az alap. a zöld jelű autó utcája egyirányú.
Én a piros autó felől érkeztem .
(a kék autó lényegtelen az ott nincs.)
Én a zöld autóval (utcájával) pontosan szemben parkoltam.
az autó előtt és után is voltak parkoló autó. itt régen volt is felfestés, de teljes mértékben le van kopva, így csak a KRESZ tudásra hagyatkozhatunk.
ahol leparkoltam ott 1 kötelező haladási irányt meghatározó tábla van (mivel balra nem fordulhatok)
ami még biztos hogy forgalomtól nem elzárt terület (nincs csíkokkal jelölve mint pl a buszmegállónál.
A barátom érve: A kereszteződéstől számított 5m. belül megállási tilalom van.
Az én véleményem: Mivel a kereszteződés nem lehet lefordulni és a parkolásom oldalán nincs utca amiről kifordulhatnak, így ez a szabály nem érvényes, csak abban az esetben ha a zöld autó utcájának az oldalán álltam volna meg 5 m. en belül.
Vélemény?
Nekem 3 hónapja van jogsim neki 5.
Mindketten adjátok vissza a jogosítványotokat.
A buszmegálló nem járműforgalom elől elzárt terület.
Meg azért tudjunk már ilyen fiatalon 20 métert sétálni egy olyan parkolóhelytől, amin nincs mit vitatkozni.
Neked van igazad.
A KRESZ egyértelműen fogalmaz:
"(5) Tilos megállni:
d) * körforgalmú úton, útkereszteződésben és az úttestek széleinek metszéspontjától számított 5 méter távolságon belül, ha a közúti jelzésből más nem következik; az útkereszteződésben az úttorkolattal vagy útelágazással szemben megálló járműre - ha ez a többi jármű bekanyarodását nem akadályozza - a tilalom nem vonatkozik;"
Tehát, olyan helyen várakoztál (parkoltál), mint ezen a képen a fehér autó?
Nehéz konkrét fotó, azaz helyszín nélkül megmondani, kinek van igaza! Miért nem készítesz egy ilyen google map képet és osztod meg a megítélésre váró helyszínről?
Milyen táblák, milyen útfelfestések voltak, stb?
2-es!
Egészítsük ki:
Megállás: járművel a be- és a kiszálláshoz, vagy a folyamatos fel- és lerakáshoz szükséges ideig, illetőleg - ha a vezető a járműnél marad - egyéb okból legfeljebb 5 percig történő egy helyben tartózkodás.
A parkolás fogalma helyett a KRESZ a várakozás szót használja, ez pedig a függeléke szerint „a járművel a megállásnál hosszabb ideig történő egy helyben tartózkodás.” 5 percen túli egy helyben tartózkodás várakozásnak számít!
utolsó: igen pontosan csak nem volt tábla és a felfestés nem látható.
utolsó:
1:
szerintem te add vissza:
Én erre gondoltam:
157.kép
járműforgalom elől elzárt terület (157. ábra); az útburkolati jellel jelzett területre járművel ráhajtani tilos;
Amire te gondolhatttál:
l) megállóhely (158. ábra); menetrend szerint közlekedő autóbusz- vagy trolibuszjárat megállóhelyét, illetőleg taxi állomását jelzi; a jel kiegészíthető a megfelelő járműre utaló felirattal;
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!