Kikerültem egy furgont ami félig a járdán állt (szembe sávba nem mentem át), de amikor mellé értem ő irányjelzéssel elindult és az autóm jobb oldalát meghúzta. Ki a hibás?
20 és az index kitételétől elsőbbsége is lesz az indulónak?
Egyedül a busznál tudok ilyenről, de ott is vannak esetek, amikor ez kétséges. Németeknél történt egyszer hogy már a csuklós busz felénél jártam amikor kiassza az indexet de már indul is az öbölből. Radudáltam hogy ne a csattanásból vegye észre hogy volt ott valaki, de neki állt feljebb és villogott még után a párosujjú patása.
Ó igen mert csak az elé vágnak ki szabálytalanul aki facebookozik, pontosan. Lehet itt feltételezésekre alapozni, hogy biztos nem volt oldaltávolság, meg a szembejövőt letoltam az árokba, meg biztos nem is indexeltem. De a tényállás és a vétkem maximum annyi, hogy paraszt voltam, amiért nem engedtem ki az elindulni kívánó furgont, hanem szépen szabályosan kikerültem. Higgadt fejjel teljesen nyugodtan állítom a szituáció pontos ismeretében, hogy jogilag hibás nem vagyok, szerintem technikailag sem, maximum csinálhattam volna jobban. A reakciómról meg annyit, hogy most már biztos vagyok benne, jól döntöttem, felesleges lett volna nekiállni bizonygatni 4 ember állításával szemben, főleg hogy nem is volt lélekjelenlétem felírni a szembejövő pár elhaladt potenciális szemtanú autó rendszámát. De még szerintem ha a szemtanúkat meg is találom, a jelenlegi lehalt közigazgatásban teljesen felesleges kardoskodnom az igazamért.
Köszönöm a különböző ítéleteket hozó válaszokat, részemről lezártnak tekintem az ügyet. Ennyi, pechem volt. Holnap délelőtt nekiállok kijavítani, aztán legalább visz egy kis színt ez a kihívás a karanténba.
"Lehet itt feltételezésekre alapozni, hogy biztos nem volt oldaltávolság"
Te magad írtad, hogy amikor a furgonos melletted megindult, akkor nem tudtad áthúzni a szembejövő sávba az autót, mert szemből jöttek. Ergo nem volt meg az oldaltávolság, mégpedig azért, mert a kiálló furgon és a szembejövő között akartál elmenni az út közepén.
"Te magad írtad, hogy amikor a furgonos melletted megindult"
Mellette elindult, balra előre. Ez a kresz szerint zavarás, akadályozás vagy veszélyeztetés?
Ha álló autót ki tudja kerülni akkor is ha jönnek szembe és megvan a kellő oldaltávolság ( ami mennyi is: parkoló autó mellett mennyit kell tartani? ) és a mellette/közvetlen előtte elinduló autó amely őt vészfékezésre és irányváltásra kötelezi az mit csinál? Zavar? Akadályoz? Veszélyeztet?
#20:
" Azonban a kérdező maga leírta, hogy a kikerülni szándékozott jármű az indexét kitette"
És? Akkor elsőbbsége van? :D
Tessék, vizualizáltam :D
50-nel mentem, a kb 12 méteres féktáv a nyíl. Zöld pötty amikor ő elindul és elkezdek fékezni, a piros nyíl meg az ütközés pillanata. Az azonos színű pöttyök azonos időpillanatot jelölnek.
Szívesen válaszolok a további felmerülő kérdésekre még
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!