Ezért lehet csekk?
A délután történt, hogy jöttem főúton, előttem egy autós 80-al, nem jött semmi szemből, megelőztem, mikor visszasoroltam elé durván 105-110 volt a sebességem.
Csakhogy épp előzés közben láttam, hogy egy kis földes úton takarásból mértek. Ilyen esetben lehet ebből csekk? Hivatalosan ugye előzést a lehető leggyorsabban be kell fejezni, így is szoktam tenni, aztán visszaállok a megengedett sebességre, de ez most elég szerencsétlenül jött ki.
Vagy ha küldik a csekket lehet fellebbezni, illetve indokolni azzal, hogy előztem, ami gondolom a felvételen is látszik ha készült.
Mit nyersz vele, ha szerinted tötyörög 80-al a max. 90-en, én erre lennék kiváncsi. 1 percet? 5 percet?
"Hova sietsz? Szül az asszony?"
A szabad nem kötelező. A 80 nem mondható jóval limit alattinak.
A lassabb haladásnak sok oka lehet. Pl. az enyémben a legkisebb úthiba is durván érezhető. Más jobb autó meg szinte siklik, és a benne ülő semmit nem érez belőle.
"Akkor én vagyok a rossz, mert annyival akarok menni mint a megengedett?"
Nem, csak legtöbbször tök feleslegesen előzgetsz.
Ha pl. 90 helyett 80-nal mész, akkor 10 km-en vesztesz kemény 50 másodpercet.
Ha neked ennyiért megéri kockáztatni, akkor csináld csak, de akkor emelt fővel vállald a büntetést és ne rinyálj.
Nem akarok neked rosszat, ezért próbállak lebeszélni bármilyen gyorshatjtásról is.
Semmi nem indokolja, hogy előzz 80-as tempónál max. megengedett 90-es korlátnál.
Rosszak az útminőségek, és nagyon sok helyen számíthatsz vadakra is, amiből akár tömegkaramból is lehet.
Vedd le a lábad a gázpedálról, légyszíves!
"...vicc hogy legtöbben ebbe kötnek bele, hogy miért akarok főúton 90-el haladni. :D"
Szövegértés 1-es. Senki nem kötött ebbe bele. A válaszolók arra próbáltak utalni, hogy egy 2x1 sávos úton, 90-es sebességkorlát esetén egy 80-nal haladót előzni általában felesleges kockázat. A szerezhető előny eltörpül a vállalandó kockázat mellett.
#13-ast lepontozzák, gratulálok.
Trollok, tinédzserek, győztetek.
Itt nem az számít, hogy felelőségteljesen vezesetek, hanem a hülyeségeitek.
Szevasztok! Remélem nem találkozunk az utakon.
Nem abba kötnek bele, hanem csak elakarják magyarázni hogy olyan nincs a KRESZ-ben hogy előzni kötelező.
Jól írják, a 80 az még teljesen normális sebesség.
Na, hogy valaki a kérdésre is válaszoljon. :)
Létezik olyan óra, ami pontos, de nagyon-nagyon ritka. Ez legfőképpen abból adódik, hogy az autóra felszerelhető legnagyobb gumiméretre (vagy ennél kicsit nagyobb méretre), és vadiúj gumira van kalibrálva az óra. De általában ennél kisebb méretű, és/vagy nem vadiúj gumikkal közlekedünk, vagyis 1 fordulat alatt kevesebb cm-t megy az autó, mint amivel az óra számol. Ennél fogva, átlagosan az órák többsége 5-8 %-kal többet mér, mint a valóságos. GPS-szel lemérheted, hogy a tiéd mennyit mér mondjuk 90-nél. Nagy valószínűséggel, ha 105-110 volt az órán, akkor maximum 100-105 közt közlekedtél, vagy még ennél is lassabban, ha kicsi gumijaid vannak. (De kizárva persze nem lehet a pontos órát se.)
Na mármost, az objektív felelősség 90 megengedett esetén 105 felett áll fenn. Vagyis, akkor küldenek csekket, ha legalább 106 szerepel a művészfotón.
De még ezt is lehet fokozni. Az általánosan használt radarok pontossága +/- 3 km/h. Az ebből adódó perek elkerülésére a perzekútorok eleve 3-mal többre állítják be (itt:109-re), hogy akinél bejelez, az garantáltan legalább 106-tal menjen, még ha a szerkezet felfelé csal is 3-at. Ezek állítólag elég pontosak, általában 1 km/h hibahatárral dolgoznak. De akár még az is előfordulhat, hogy lefelé csalnak 3-at, a gyártó szerint...
Most matekozzunk, a lehetőségeket figyelembe véve.
A legrosszabb lehetőség, hogy a te órád is pontos, és legalább 106-tal mentél, a radar meg felfelé csalt 3-at. Akkor jön a csekk a 30-ról.
De a másik irányból, még az is elképzelhető, hogy az órád 105-öt mutatott, ez a valóságban csak 98 volt, de a radar lefelé csalt 3-at, azaz, csak 95-nek mérte. Ez esetben még mehettél volna 10-zel gyorsabban is, akkor se kaptál volna csekket. :)
Nyilván nem a gyorshajtásra akarlak rávenni, mint némely ostobáknak szokásuk feltételezni itt, hanem csak azt magyaráztam el, hogy miért nagyon kicsi az esélye, hogy csekket kapj. Mivel ez volt a kérdés.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!