A KRESZ semmilyen esetben nem engedi a zárt kerékpársávon való áthajtást. Kapubejaróm elé építettek egy ilyet, hogy járjak ki az autómmal?
Azt értem, hogy trollkodni próbálasz. Ha nem, akkor...
Hol olvasod a kreszben azt, hogy nem hajthatsz át a (zárt) kerékpársávon? Különös tekintettel például a bekanyarodásra.
Szerintem nem ugyanazt a KRESZ-t olvastuk. Mindenesetre neked úgy néz ki, nem szabad kihajtani az autóddal. De oda se neki, majd én kiállok vele, mert abban a KRESZ-ben, amit én olvastam, ennek semmi akadálya.
(mondjuk lehet, hogy nem hozom vissza az autót, mert te úgysem tudnád használni, hiszen ki sem állhatsz vele)
Most záróvonalat léptél át, vagy kerékpársávot kereszteztél? Döntsd el, merre akarod folytatni a trollkodásod.
Ha meg komolyan gondolod, akkor sürgősen vágd ketté a jogsidat, és csak naplót vezess, ne járművet.
"első ezt próbáld bemagyarázni a rendőrnek mikor megbüntet, mert záró vonalon átmentél"
Csak el kellene olvasni a KRESZ-t, jót tenne. Sok érdekességet találnál benne: például a jogszabály szerint nem létezik a zárt kerékpársáv, mint fogalom. Van kerékpársáv, ez az, amit te zártként emlegetsz.
A kerékpársávot nem záróvonal választja el az úttest többi részétől, hanem folytonos, a kereszteződésekben szaggatott sárga vonal. Hiába folytonos, mivel a jogszabály nem záróvonalként említi, nem annak minősül.
A záróvonalról is van szó benne, ebben felsorolja, hol található, de nem szerepel benne, hogy a kerékpársávot alapértelmezésként ilyen választaná el a forgalmi sávoktól.
Itt találod az 1./1975. (II. 5.) KPM-BM együttes rendeletet, közkeletű nevét a KRESZ-t:
Ha nem akarod, hogy megfájduljon a fejed a teljes jogszabály rengeteg betűjétől, ajánlom a "kerékpársáv" és a "záróvonal" keresőkifejezéseket, így egész jól össze tudod rakni, mi a helyzet.
Bár lehet, hogy érdemes alaposan tanulmányozni. Nem kizárt, hogy más témákban is meglepetést fog okozni.
Pedig a kresz Egyértelműen leírja hogy ki mikor hogyan közlekedhet kerékpársávon. Az autó sehogy sem közlekedhet kerékpársávon, így át sem mehet rajta (kivéve a nyitott kerékpársávot de azt most ne keverjük ide).
KRESZ 25. § (3)
"A kerékpársávon csak kerékpárral szabad közlekedni – az egyirányú forgalmú úton kijelölt kerékpársáv kivételével – az úttest menetirány szerinti jobb oldalának haladási irányával azonos irányban."
Jó lenne ha olyanok írnának ide akik értenek is a témához.
"OPNI bezárása nagy tévedés volt."
Tehát én vagyok az őrült aki betartja a kresz szabályait.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!