Te autósként milyen gyakran engeded át a zebra előtt toporgó gyalogost? Számít-e milyen jellem?
Ezzel a zebra előtt lassítok dologgal az a baj, hogy a mögötted lévő úgy a valagadban van, hogy esélytelen lassítani emiatt. Azért egy elsőbbségadás táblánál megáll még az ilyen paraszt is, de a zebránál aztán nem lehet fékezésre kényszeríteni őket, mert beléd jön. Nem érzékelik a zebrát. Pont a mai nap volt ilyen, át akartam engedni a gyalogost mert láttam, hogy a járdán megállt és odafordult a zebrához, tükörbe pillantottam már a karcokat számolgattam a motorháztetején, hát inkább nem álltam meg sajnálom. Ilyen barommal mit tudjak kezdeni akkor?
Én megállok szívesen minden gyalogosnak, de akkor valaki fizesse a havi szintű hátsó elem javítási költségeit. De lehet inkább hetit kéne írnom.
Itt ugye az a baj, hogy nemcsak a követési távolságot nem tartják be, de a fékezési helyzet felismerését se. Mert fel se fogja, hogy zebra jön, tehát a "valószínű lassít az autó előttem mert zebra jön, ezért én is lassítok" képesség hiányzik sokakból.
Aztán ugye ha mégis megállok és belém jön, még lehet rátol a gyalogosra is. Marhára hiányzik mindenkinek.
A 6#-ost pontoztátok le, pedig neki van igaza!
Meg kellene már érteni végre hogy a gyalogos féktávolságon belül nem léphet le a zebrára. Ha autó van a zebrán akkor sem!
Állandóan a kreszt idézgetőknek írtam ezt.
Oké, hogy a gyalogosnak elsőbbsége van, de ugyanabban a paragrafusban ez is benne áll:
KRESZ 21. § (6) A gyalogos az úttestre akkor léphet, ha meggyőződött annak veszélytelenségéről. Az úttestre váratlanul nem léphet, köteles az úttesten késedelem nélkül átmenni és tartózkodni minden olyan magatartástól, amely a járművek vezetőit megzavarhatja vagy megtévesztheti.
Gyalogosgázolások ügyében hozott bírósági ítéletekben is látható ez a hozzáállás, ha mondjuk 40-re lassítva közelítette meg az autós a zebrát, és mégis sikerült elütnie egy rohanó gyalogost, akkor a sofőrt fel szokták menteni, vagy kevésbé tiszta esetben a legalacsonyabb kiszabható büntetést kapja.
A kérdésre válaszolva:
Ha a gyalogos az út szélén áll, egyértelműen átkelési szándékkal, akkor lehetőség szerint minden esetben átengedem. (Nyilván persze velem is előfordul, mint minden gyakorló sofőrrel, hogy későn veszem észre, és már nem merek fékezni.)
Ha a gyalogos a járdán közlekedik, és haladásából ítélve akár még át is akarhat menni a zebrán, akkor attól függ. Ha pl. az út jobb oldaláról várható a lelépése, és esetleg elém léphet, akkor lassítok, hogy szükség esetén át tudjam engedni, mert kinek van kedve vért mosogatni az autójáról. :)
De ha balról történik ez, és elég széles az út, akkor simán elhaladok, mire az én sávomba érhet.
Olyan is van, hogy széles az út, 3-4 sáv, és éppen lelép a gyalogos balról, én meg simán megyek tovább, mert nincs szó elsőbbségi helyzetről, a gyalogos mozgását nem akadályozom és nem ijesztem meg őt, mivel 10 m-rel előtte haladok át. Ugyanúgy, ahogy mellékutcából is kimegyek, ha a főúton közeledő autó még elég távol van.
A helyes válasz:
14#.
Minden benne van, ami szóba jöhet.
"mögötted lévő úgy a valagadban van, hogy esélytelen lassítani"
Nem satu fékezésről, hanem lassításról van szó.
Engem is idegesít, amikor valaki paraszt módjára pórbál letolni, de nehogy már ő szabja meg, hogy mennyire szabályos/gyors valaki. A gyorshajtásnál sem hivatkozhatsz arra, hogy egy paraszt tolt hátulról.
Persze, de ez annyira jön mögöttem, hogy lassítani se lehet. Gyorshajtani nem szoktam, húzódok és elengedem a fenébe.
Minket így is tanítottak annak idején, a veszély hátulról jön, ha a valagadban vannak ne fékezz. Nyilván ha a gyalogos a zebra közepén van akkor nem ütöm el, de ha még a járdán ácsorog akkor nem engedem át ilyenkor. Csak ugye ez egy tanulónak pl. bukás a vizsgán, régen is az volt.
@14: a járművezetőkre vonatkozó részt is idézhetted volna:
KRESZ 43. § (2) Azt a helyet, ahol az (1) bekezdés értelmében a gyalogosnak elsőbbsége van, a jármű vezetőjének csak olyan sebességgel szabad megközelítenie, hogy a jármű vezetője az elsőbbségadási kötelezettségének eleget tudjon tenni. A jármű vezetőjének a kijelölt gyalogos-átkelőhelyet csak fokozott óvatossággal és olyan sebességgel szabad megközelítenie, hogy a járművel, amennyiben szükséges, a gyalogos átkelőhely előtt meg is tudjon állni.
Függetlenül attól, hogy a gyalogos az úttest közepén jár vagy a járdán készül az átkeléshez. Ha 40-re lassítva ez megtehető, akkor 40-re lassítva. Ha nem, akkor 20-ra, 10-re vagy akár gyökkettőre.
Nem a gyalogostól kell elvárni, hogy ismerje a forgalomban levő összes jármű menettulajdonságait és erre hivatkozva ne élhessen az elsőbbségével, hanem a jármű vezetőjének kell ismernie a sajátját és annak megfelelően közlekednie. Neki kell biztosítania a gyalogos elsőbbségét és nem attól várni el, hogy lemondjon róla.
A többi csak duma.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!