Kezdőoldal » Közlekedés » Egyéb kérdések » Hogyan kell emelkedőn indulni?

Hogyan kell emelkedőn indulni?

Figyelt kérdés
Erősebb emelkedőn? Amikor már nincs mellettem az oktató. Kézifékes indulás lenne célravezető?
2017. júl. 12. 13:23
 1/5 anonim ***** válasza:
Eleinte kézifékes. Aztán ha van rutin már anélkül is menni fog
2017. júl. 12. 13:26
 2/5 anonim ***** válasza:

Csak kézifékes, ha parkolásból megy.

Szerintem erős emelkedőn érdemes lámpánál is behúzni a kéziféket. Valamiért leáll a motor, pl. nyáron kisebb autót leterhel a klíma és lefulladsz, elmegy a fékrásegítés és rágurulsz a mögötted lévőre.

Természetesen kézifék nélkül is meg lehet oldani, szimplán csúsztatott kuplung is megtarthatja az autót, mondjuk erős emelkedőn, ez már nem célszerű. Állhatsz a féken, de éjjel a féklámpák vakíthatják a mögötted állót.

Anno, velünk vasúti átjárónál való megálláskor -enyhe vasúti töltés lejtője- is kéziféket húzattak.

2017. júl. 12. 13:54
 3/5 A kérdező kommentje:

Az oktatóm is a kézifékes indulást szorgalmazta, az igaz.

Van egy nagy emelkedő, 2x3 sávos főúton, ami elkerülhetetlen lesz.

2017. júl. 12. 14:30
 4/5 anonim ***** válasza:

Ha dízel a kocsi akkor van egy kis szerencséd, bár gondolom valami fűnyírómotoros autót vezethetsz :D

2500-3000ccm-es öreg dízelek olyan szépen megindulnak nagy emelkedőn kézifék nélkül, hogy öröm nézni...

benzinnel is megteheted de ott már jóval nagyobb gázfröccs kell és csúsztatni a kuplungot.

ha rutinos vagy akkor ez megy gyorsan, de mivel még tanuló vagy így marad a "szenvedéses" elindulás.

kézifék bent, kuplung be, 1-esbe be, félgáz és elkezded ráengedni a kuplungot félig... amikor érzed hogy emelkedik a kocsi eleje (feltéve ha elsőkerék meghajtású (gondolom az)) akkor kiengeded a kéziféket és megtartod egy picit ebben a helyzetben a pedálokat, hogy legyen egy kis erő az elinduláshoz aztán teljesen felengeded a kuplungot és nyomhatod a gázt...

arra vigyázz, hogy emelkedőn sokkal jobban pörgetni kell az autót... dízelt is

hiába menne fel alacsony fordulaton is a kocsi az emelkedőn, rohadtul nem tesz neki jót ilyenkor az erőltetés, ez gyilkolja legjobban a hengereket.

jól kihuzatni 1-esben aztán jöhet a 2-es....

2017. júl. 12. 18:07
 5/5 A kérdező kommentje:

Benzin és benzinen is tanultam.

Kézifékkel egész jól ment az órák alatt az emelkedőn indulás - bár elronthatatlan szinte -, gáz+ kuplung csúsztatással azért gurultam hátra, egy nagy főúton ez már kellemetlen lenne.

2017. júl. 12. 19:02

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!