Most várom a jogsit, ti hogy kezdtetek önállóan vezetni?
Már 6. munkanapja készül a jogsim, a héten már nagyon várom (személyes átvétel).
30-as zónában lakom, először ott szeretnék körözni illetve a határát körbejárni.
Félek az elindulástól magától, az emelkedőn indulástól stb.
Benzines autón tanultam, de elvileg meg van emelve a fordulatszámuk, nehezebb velük lefulladni. Ez igaz? Tehát saját autóval esetleg le fogok fulladni egy csomószor? Amúgy az oktató keményen begyakoroltatta, így ott már nem volt gondom ezzel.
Egy kevésbé ügyes nő szerintetek mennyi gyakorlás után merészkedhet külvárosba (Bp) vagy vidékre?
Most van nyár, nemsokára megyek párszor, pár helyre vidékre.
Ti hogyan kezdtétek?
Amúgy néha hétköznap is nálam lesz az autó ill. hétvégén mindig használhatom.
Én először egy jó darabig nem vezettem még egyedül, csak apukám jelenlétében, és ő segített átszokni a családi autóra, illetve elmagyaráni még pár dolgot.
Egyébként az elindulások, megállások (esetleg ha van, akkor jobbkezes utcák) begyakorlására nagyon jó a 30-as zóna, remélhetőleg senki nem siet sehova, és nyugodt, ingerszegény a környezet. Ha városban tanultál vezetni, akkor országúton könnyű dolgod lesz, mert igaz, hogy nagyobb a sebesség, de egy főútvonalon sokkal kevesebbet kell figyelni az elsőbbségi szabályokra, eléd ugró gyalogosokra, stb., és jellemzően jobban is át lehet látni a forgalmi szituációt. Ami kezdő vezetőként, nehezebb és esetleg stresszesebb lehet, az a sűrű belvárosokban való közlekedés, különösen Budapesten. Ettől sem akarlak elijeszteni, de mindenképpen legyél felkészülve, és próbálj meg nyugodt maradni.
Az nem igaz, hogy a benzinessel nehezebb, mert a dízelekkel tudsz nehezebben lefulladni, az nyomatékosabb és kevesebb, ill. gáz nélkül is el tud indulni megfelelő kuplungolással. Én tavaly márciusban kezdtem, vidéki kisvárosban lakok. Először anyámékkal együtt nyilván, a környező kis falvakba. Legelső indulás még nagyon félelmetes volt, tiszta furcsa minden pedig hát erre gyakoroltál órákon keresztül. Na de hát ezért van a jogsi, hogy feljogosít önálló vezetésre :D. Ne félj, a határozatlanságból szoktak adódni a hibák. Legelső vezetés még tuti félelmetes lesz de már utána nekem rögtön a második alkalom feleannyira volt félelmetes, aztán minél többször vezettem annál jobb lett persze.
Az, hogy nő vagy-e szerintem nem számít, az vezet jól aki gyakorlott, aki sokat vezet. (Az kezeli jól, a közlekedési magatartás már egyénfüggő).
Figyelj szerintem ne féljél, legyél körültekintő és lassan csináld a dolgokat, nem lesz baj. :) Annyi, ha esetleg lejtős helyen laksz akkor inkább sík terepen kezdj neki, pláne ha benzinessel fogsz menni, a lefulladás esélyét így tudod minimalizálni.
Sík terep alapból, de van pár emelkedő is.
A Vas Gereben utca környékén tanultam, szerintem kellően nehéz terep.
Azért félelmetes belegondolni, hogy nem lesz ott az oktató, aki közbe tud avatkozni.
Igazából úgy lehet elrontani, ha mindig rástresszelsz, meg folyton izgulsz ha vezetned kell. Csak lazán, de megfontoltan.
A lefulladástól sem kell félni. Ha lefulladsz, egyszerűen újraindítod az autót. Aki 30 éve vezet, azzal is előfordul.
Amúgy meg balesetet általában nem a friss jogsisok szoktak okozni, akik tudják, hogy kezdők, hanem a pár éves jogsisok, akik már azt hiszik, hogy nem kezdők.
höhö..az első alkalom bizony izgulós volt...csak ne történjen semmi..mondjuk ne legyen olyan útszűkület, ahol nem biztos, hogy elférek, de én megyek elöl, aztán ne kanyarodjon elém nagyhírtelen egy bringás, és főleg ne jöjjön senki belém..
...megúsztam, másnap már ment minden..-na jó, még picit izgultam.
Én a másik véglet voltam, mint te, Kérdező. Nem nagyképűen értve, de tök lazán szálltam be a családi kocsiba 2 nappal a jogsi megérkezése után (ami akkoriban egy Lada kombi volt, na ott aztán kellett gépészkedni is pl manuális szívató :D), aztán a kezdeti lendületből visszavettem, amikor egymás után két hibát is elkövettem. Nem nagyot, de teljesen el voltam képedve magamon, hogy ezt hogy nem vettem észre, stb. Úgyhogy még óvatosabbra váltottam, de félni sosem féltem az autóban. Neked sem kell.
Nagy forgalomban is, magasról lefostam a türelmetlenkedőket. Ha későn jutott eszembe sávot váltani, akkor szépen akár meg is álltam, amíg valaki beengedett (vagy továbbmentem, mondván majd visszafordulok valahogy). Aztán ezek a bizonytalanságok egyre kevesebbszer jöttek elő, rájöttem, hogy pl a besorolás rendjét jelző tábla idegen helyen a legjobb barátom, nem viccből mondta az oktató, hogy figyeljem :D
De pl lefulladás évi egyszer kb előfordul még 10 éves jogsival is. Csak arra figyelj, hogy ha lefulladsz, és van a kocsiban ráindítás-gátló, akkor először tekerd vissza alaphelyzetbe a kulcsot, aztán indítózz :)
Eleinte mindig legyen melletted valaki, aki tud vezetni.
Ne pánikolj be, ha nem tudod mi a helyzet, akkor állj meg! Ne menj bele olyan szituba, ahol nem vagy biztos az elsőbbségedben. Inkább bénázz egy kicsit :D
30-as zóna tökéletes kezdásnek, próbálgathatod a csatornafedeleknél meg az út szélén, hogy valójában hol futnak a kerekek, tudsz megfordulni elindulni megállni tolatni. Kocsi elejét-hátulját oldalát próbáld ki műanyag kukákkal (parkoló kocisk helyett) :)
Aztán persze menj a sűrűjébe is, teher alatt nő a pálma.
Aki Bp-n tanult vezetni, annak az országút elsőre ijesztő, azt majd szoknod kell.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!