Kezdőoldal » Közlekedés » Egyéb kérdések » Mikor lehet átmenni az úton,...

Mikor lehet átmenni az úton, nem zebrán?

Figyelt kérdés
Akkor ugye át lehet menni, ha nem látok sehol se zebrát. Ha viszont van zebra, de messze, én meg a másik irányba mennék, nem fogok még egy kört tenni. Viszont azt sem akarom, hogy megbüntessen a rendőr. A KRESZ-ben valahogy le van írva, hogy a zebrától hány méterre lehet csak átmenni simán az úton?
2012. júl. 14. 20:24
 1/10 anonim ***** válasza:
Ott mégy át ahol akarsz, a lényeg, hogy nincs elsőbséged. Tehát hülyeség nem a zebrán menni, ha van a közelben.
2012. júl. 14. 20:29
 2/10 anonim ***** válasza:

(5) A gyalogos az úttesten a kijelölt gyalogosátkelőhelyen, ha pedig a közelben kijelölt gyalogosátkelőhely nincs,

a) lakott területen levő főútvonalon az útkereszteződésnél (a járda meghosszabbított vonalában), valamint a menetrend szerint közlekedő jármű megállóhelyén levő járdasziget és az ahhoz közelebb eső járda között (a járdasziget teljes hosszában),

b) egyéb helyen bárhol,

a legrövidebb áthaladást biztosító irányban mehet át.

2012. júl. 14. 20:37
 3/10 A kérdező kommentje:
Ezek szerint, ha mondjuk piros a lámpa a gyalogosnak a zebránál, de autó nem jön, odébb megyek 2 métert, és simán átmehetek? Mert azt mondjátok, bárhol át lehet menni, csak elsőbbségem nincs. A rendőr meg értelemszerűen megbüntet, ha átmegyek a piroson. Ezt meg lehet csinálni akkor?
2012. júl. 14. 20:59
 4/10 anonim ***** válasza:
Megcsinálhatod, legfeljebb szitkozódnak majd maittad a közlekedők, rosszabb esetben elütnek, mert te mint gyalogos nem látod be egy kereszteződésben, hogy épp hol vált zöldre a lámpa. Ez a 2 méter nem távolság, meg nem büntethet érte a rendőr szerintem, de épp elég időt pocsékolsz el vele ahhoz, hogy megérje fél percet válni a gyalogos zöldre.
2012. júl. 14. 21:03
 5/10 anonim ***** válasza:

Nem jó az érvelésed!

A szabályban benne van, hogy "ha a közelben kijelölt gyalogátkelőhely nincs"

Innentől kezdve minden relatív, mennyi az a "közelben"?

Nekem pl. -aki nehezen mozog- a 100 méter messze van!

2012. júl. 14. 21:06
 6/10 A kérdező kommentje:

Bizonyos esetben igazad van, de ahol lakom, elég ülyén van megoldva ez a dolog. Mindennapi utam során több lámpás zebrán kell átmennem, ebből 2 olyan, hogy arra szinte sose jár autó, a lámpa viszont percekig piros, és most nem hasraütésre mondtam egy számot. Hogyha kikerülöm a zebrát (megteszek plusz 2 métert), egyáltalán nem pocsékoltam az időt, sőt nyertem is.

Kíváncsi vagyok, a rendőrök erre mit szólnának. Köztudottan szeretnek szopatni.

2012. júl. 14. 21:08
 7/10 A kérdező kommentje:

#6 válasz #4-nek szólt.

#5: Ez a probléma, hogy nincs konkrétan meghatározva. Én mondhatom a rendőrnek, hogy nekem a közel az 2 méter? Ezeket a dolgokat konkrét számokkal kellene meghatározni. Igaz hogy a gyalogos nem fog leállni egy colstokkal, de egy szabály legyen világos, ha már szabály. Mint a "sárgán áthajtani lehet-e" kérdés.

2012. júl. 14. 21:12
 8/10 anonim ***** válasza:

"Én mondhatom a rendőrnek, hogy nekem a közel az 2 méter?"

Mondhatod, de attól még megbüntethet érte. Ha van rajtad füstszűrős sapka azért, ha nincs akkor meg azért - ez a gyalogátkelőhely tényleg olyan dolog, hogy a szabály betartása az emberekre van bízva. Az, hogy te méterrel a gyalogátkelőhely mellett mennél el, simán a szabály kikerülése, kiskapuzás - a rendőr ezzel nem lacafacázik és szerintem nem is kéne törvénybe foglalni egy konkrét adatot, mert annyiféle kereszteződés és gyalogátkelőhely van, hogy mindre úgysem lenne jó - van ahol balesetveszélyes lenne átengedni az embereket úttesten, van ahol meg - a te esetedben is - indokolatlan a lámpás kereszteződés. Annyit tudsz tenni (ha ennyire zavar), hogy az út kezelőjénél jelzed, hogy adott időszakban a forgalom gyérsége miatt elég lenne villogó sárgára állítani a lámpákat - általában figyelembe szokták venni az ilyen bejelentéseket, jó esély van rá, hogy előbb-utóbb tényleg átállítják.

2012. júl. 14. 22:20
 9/10 anonim ***** válasza:

Ha odébb mész 2 méterrel és ott mész át, az biztosan szabálytalan, mert a közelben van zebra. Szerintem olyan 30-50 méter lehet az a távolság, ami még közelinek számít, én legalábbis ennyit vagyok hajlandó megtenni a zebráig, ha ez kerülőt jelent. Tény persze, hogy ez relatív és ha 25 méterrel arrébb mész át, arra már rá lehet húzni ezt is-azt is.

A problémádra pedig az jelentene megoldást, ha a lámpa alapvetően villogó sárgára lenne állítva és csak akkor kapcsolna be, ha valaki megnyomja a gombot. Így aki siet, fokozott körültekintéssel át tud menni, aki pedig csak úgy érzi magát biztonságban, ha lámpa fedezi az átkelését, az meg megvárhatja a zöldet. Ilyen megoldás már működik Budapesten több helyen is, terjedhetne kicsit gyorsabban...

2012. júl. 14. 22:58
 10/10 anonim ***** válasza:
utolsó: a KRESZ szövegében nincs, de a hivatalos magyarázatban meg van határozva ez a távolság. Pontosabban meg volt, a jelenlegit nem ismerem, neten sem találom. A bővített KRESZ könyvemben (nem tankönyv) ezek a magyarázatok is benne voltak, és 50 méterre emlékszem.
2012. júl. 15. 20:06

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!