Kezdőoldal » Közlekedés » Egyéb kérdések » Mennyit lehet így spórolni?

Mennyit lehet így spórolni?

Figyelt kérdés
Vasárnap láttam a Naplóban egy riportot, hogy egy család megy Pestről a Balatonra nyaralni, de mivel olcsón akarnak kijönni nem az autópályán mennek, igaz így 1,5 órával hosszabb az út. Namost szerintem ez hülyeség. A kanyargós utakon folyamatosan változik az autó sebessége. Ráadásul az idő is több. Az autópályán egyenletesen megy, rövidebb ideig. Ugye, hogy majdnem ráfizetés?
2011. júl. 6. 19:02
1 2
 1/17 anonim ***** válasza:
Gondolom a matricával spórolnak.
2011. júl. 6. 19:08
 2/17 anonim ***** válasza:
Nem ráfizetés, tudod milyen drága egy autópálya matrica? Főleg, hogy a legkisebb 4 napos.
2011. júl. 6. 19:09
 3/17 anonim ***** válasza:

Egy matrica árat spórolhatnak kb.

Számokban a kérdező kommentje: tételezzük fel, hogy az autópályán kívül haladva az útviszonyok miatt 1 liter benzinnel fogyaszt többet a kocsi. Az 200km-nél 2 liter, oda-vissza 4 liter. Megszorozva a benzinárral majdnem egy matrica ára jön ki. A család pedig a Balaton keleti részére utazott. Tehát egy matrica spórolva. Kérdés: megéri?

2011. júl. 6. 19:54
 4/17 A kérdező kommentje:
Igen, én is ezt számoltam, hogy majdnem egy matrica ára. És több ismerősöm is inkább az 1-es úton megy Pestre, mert így "rengeteget" spórol.
2011. júl. 6. 20:09
 5/17 anonim ***** válasza:
Ha nekik ez így jó, akkor hajrá, csinálják úgy ahogy nekik tetszik. Mondjuk én pont amiatt vettem autót, hogy kényelmesen és !hamar! odaérjek bárhová. Számolva azzal, hogy az autó a legdrágább alternatíva.
2011. júl. 6. 20:17
 6/17 anonim ***** válasza:

Kipróbáltuk mind a két verziót, megéri az autópályán menni.

Pesten a hajnali órákban kell elindúlni, nem a csúcsforgalom kellős közepén. Székesfehérváron átvergődni, lámpák stb. utána 8as főúton ( kerülő ) nem lehet egyenletesen haladni mint autópályán.

Autópálya " matrica " árából kapna kb.: 4 liter üzemanyagot. Kerülővel felhasználja a 4 litert, ha meg eltéved akkor többet is. :)

2011. júl. 6. 20:23
 7/17 anonim ***** válasza:

50km távolságra még ok hogy valaki nem vesz pálya matricát, de nagyobb távon szerintem baromság a matricán spórolni. Ugyan nem számoltam ki, de nagyjából a számításotok ok, és valóban majdnem ugyanott vannak....

Egyébként a google tervezője kiírja a kalkulációt, érdemes azzal megnézni...

És ügye azt se felejtsük el, hogyha mondjuk némely városban ki van téve a 40es tábla, akkor ott annyival kell menned és nem 50el. Minél több falun, városon vezet át az út, annál rizikósabb: baleset, terelés, trafi, stb....

2011. júl. 7. 00:23
 8/17 anonim ***** válasza:

Épp most tervezünk egy ilyen utat. Suzuki Swift 1.0-val megyünk, aminek, valljuk be, 90 fölött elég szépen felkúszik a fogyasztása, mert alapvetően nem távolsági, sokkal inkább városi autó.

Tehát 90-nel döcögésért szerintem nem éri meg a matrica, gyorsabban meg már csak azért sem szívesen mennék tartósan, mert féltem a kocsit (lehet, hogy ez hülyeség, nem tudom). Persze, gyorsabb lenne még 90-nel is, de annyit nem ér. Amúgy Fehérváron nem kell átmenni, mert ott ingyenes az elkerülő M7-es, aztán meg ha valaki az északi partra megy (vagy esetleg a Balaton keleti csücskéig), az úgyis csak a tóig tud pályán menni.

Amúgy a Google Maps szerint:

Budapest - Siófok: 103 km; úthasználati díj nélkül: 119 km.

Én teljesen biztos vagyok benne, hogy a Suzuki azon a 16 km-en nem fogja megenni a matrica árát, sőt, ahogy az előbb kifejtettem, komolyan azt gondolom, hogy még azon felül is nyerünk rajta.

Végül, de nem utolsó sorban személy szerint nem szeretem az autópályákat, 0 vezetési élmény, semmit nem kell csinálni, csak órákig nézni meredten előre, míg az országúton van egy kis változatosság.

Persze kinek mi, lehet teljesen más a helyzet, más autó, stb., de nem kell azért alapból elítélni azt, aki nem vesz matricát.

2011. júl. 10. 03:05
 9/17 anonim ***** válasza:
Útolsóval teljesen egyetértek!Nekem 1.6 Benzines autóm van 110 felett kezd el sokat fogyasztani.Addig 7 liter,utána megugrik 130-nál már 9-10liter (mert ugye autópályán annyival megyünk,egyébként mi értelme?)Akkor inkább megyek a régi 7-es úton,és még ha Fehérváron kapok is egy pár lámpát akkor is kevesebb benzinből eljutok a Balcsihoz,ráadásul megsporolom a pályamatricát,és még változatosabb is az utam.Az autópálya túl monoton!
2011. júl. 10. 08:49
 10/17 A kérdező kommentje:
Hát nem tudom... ez 1.4-es turbós Merivám klímával 130-nál eszik 7 litert. Győr-Veszprém oda-vissza 7.3 liter klíma nélkül...
2011. júl. 10. 09:01
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!