Mennyit lehet így spórolni?
Egy matrica árat spórolhatnak kb.
Számokban a kérdező kommentje: tételezzük fel, hogy az autópályán kívül haladva az útviszonyok miatt 1 liter benzinnel fogyaszt többet a kocsi. Az 200km-nél 2 liter, oda-vissza 4 liter. Megszorozva a benzinárral majdnem egy matrica ára jön ki. A család pedig a Balaton keleti részére utazott. Tehát egy matrica spórolva. Kérdés: megéri?
Kipróbáltuk mind a két verziót, megéri az autópályán menni.
Pesten a hajnali órákban kell elindúlni, nem a csúcsforgalom kellős közepén. Székesfehérváron átvergődni, lámpák stb. utána 8as főúton ( kerülő ) nem lehet egyenletesen haladni mint autópályán.
Autópálya " matrica " árából kapna kb.: 4 liter üzemanyagot. Kerülővel felhasználja a 4 litert, ha meg eltéved akkor többet is. :)
50km távolságra még ok hogy valaki nem vesz pálya matricát, de nagyobb távon szerintem baromság a matricán spórolni. Ugyan nem számoltam ki, de nagyjából a számításotok ok, és valóban majdnem ugyanott vannak....
Egyébként a google tervezője kiírja a kalkulációt, érdemes azzal megnézni...
És ügye azt se felejtsük el, hogyha mondjuk némely városban ki van téve a 40es tábla, akkor ott annyival kell menned és nem 50el. Minél több falun, városon vezet át az út, annál rizikósabb: baleset, terelés, trafi, stb....
Épp most tervezünk egy ilyen utat. Suzuki Swift 1.0-val megyünk, aminek, valljuk be, 90 fölött elég szépen felkúszik a fogyasztása, mert alapvetően nem távolsági, sokkal inkább városi autó.
Tehát 90-nel döcögésért szerintem nem éri meg a matrica, gyorsabban meg már csak azért sem szívesen mennék tartósan, mert féltem a kocsit (lehet, hogy ez hülyeség, nem tudom). Persze, gyorsabb lenne még 90-nel is, de annyit nem ér. Amúgy Fehérváron nem kell átmenni, mert ott ingyenes az elkerülő M7-es, aztán meg ha valaki az északi partra megy (vagy esetleg a Balaton keleti csücskéig), az úgyis csak a tóig tud pályán menni.
Amúgy a Google Maps szerint:
Budapest - Siófok: 103 km; úthasználati díj nélkül: 119 km.
Én teljesen biztos vagyok benne, hogy a Suzuki azon a 16 km-en nem fogja megenni a matrica árát, sőt, ahogy az előbb kifejtettem, komolyan azt gondolom, hogy még azon felül is nyerünk rajta.
Végül, de nem utolsó sorban személy szerint nem szeretem az autópályákat, 0 vezetési élmény, semmit nem kell csinálni, csak órákig nézni meredten előre, míg az országúton van egy kis változatosság.
Persze kinek mi, lehet teljesen más a helyzet, más autó, stb., de nem kell azért alapból elítélni azt, aki nem vesz matricát.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!