Megbüntethetnek az alábbi szituációban?
A helyzet a következő:
egyirányú utca, az útra merőleges parkolók jobb oldalon, én megálltam a parkoló autók mögött, a két bal kerék volt az úton, a kocsi többi része a pakoló autók mögött, mellettem simán elfértek (nagyautó is, el is ment az idő alatt), én meg a kocsitól kb 5m-re álltam. Az utca elején megállni vagy várakozni tlos tábla nem volt.
Ebben a szituban megbüntethetnek?
Többen álltunk így, a rendőr végigfotózgatta a kocsikat, én közben észrevettem és elindultam, már menet közben, de engem is lefotózott.. (nyilván öv nélkül...)
Szóval a kérdés, hogy jogszerűen egyáltalán megbüntethetnek-e a fent leírt esetben? Nem hagytam ott a kocsit, nem voltam senki útjában

Nem tudom, hogy elálltad-e az útját akár egyetlen, a kijelölt várakozóhelyen álló autónak, vagy sem.
Ha igen, akkor megszegted a KRESZ 41. § (2) d) tilalmát:
„Tilos várakozni
ahol a jármű szabályosan várakozó másik jármű megközelítését vagy elindulását akadályozhatja”.
Mivel írtad, hogy több autó is állt úgy, ahogy a tiéd, lehet, hogy ez szokás ott, és azért járőröztek a rendőrök, mert korábban panaszkodtak a várakozóhelyen álló autók vezetői.
Ha nem, akkor nem tudom; ha kapsz bírságot, abban megnevezik a sértett jogszabályhelyet, megtudod, hogy megbüntethettek-e?

#9 A várakozás fogalma: "Várakozásról beszélünk abban az esetben, ha a vezető a járművet elhagyja, vagy ha a járműnél tartózkodik és a leállás óta legalább 5 perc telt el. "
A kérdező nem hinném hogy 5 percnél tovább volt ott. Amire te gondolsz, az a megállás, de megállni szabad, csak várakozni nem.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!