Kezdőoldal » Közlekedés » Egyéb kérdések » Hogy lehet, hogy Magyarország...

Hogy lehet, hogy Magyarország ennyivel elkötelezettebb a kerékpárosok védelme érdekében, mint más országok?

Figyelt kérdés

Aki vezetett már, találkozott a tiltó táblákkal az országutak mellett, amik megtiltják a kerékpárosok közlekedését, mivel nagyon veszélyes lenne az adott úton biciklizni (általában nem egyedül vannak, hanem lovaskocsival és traktorokkal, de azt most hagyjuk).

Sok helyen vezettem már Európában, de alig-alig emlékszem ilyen táblákra máshol, amikor láttam is csak kb. autópálya-felhajtók előtt vagy egy várost megkerülő úton. Itt meg azért hosszú szakaszokon vannak kint.

Nyugat-Európa ennyire le$z@rja a kerékpárosok biztonságát (a Balkánt hagyjuk is)? Mitől alakult ez így? Azért mi nem vagyunk akkora kerékpárosok nemzet mint Dánia vagy Hollandia, nekünk mégis eszünkbe jutott, hogy így védjük a közlekedők egy csoportját? Ráadásul ezek a táblák nem is újak, harminc éve is találkoztam már velük. Akkor még ennyire sem figyeltek a kerékpárosokra.

Miért megy egész Európa szembe az autópályán?

dec. 24. 10:16
 1/4 anonim ***** válasza:
100%

Védelem? Azzal maximum a céljához való eljutástól “védjük” meg, ha ellehetetlenítjük a közlekedésüket.

A nyugati világban a forgalmasabb főutak mellett van kerékpárút vagy szervizút, így nincs szükség tiltásokra, mert vagy azt, vagy egy (létező) alternatív útvonalat használnak az emberek. Arról nem is beszélve, hogy ott van olyan szinten a közlekedési kultúra, hogy ne akarjon minden harmadik autós elsodorni csak azért, mert vissza kell lassítania 25-re, ha éppen jönnek szemből.

Jelen esetben éppen mi vagyunk az a nemzet, amelyik túlzásba viszi a kerékpáros tiltásokat, és több esetben még akkor is kint felejtődnek ezek a táblák, amikor a gépjárműforgalom jelentős része a párhuzamos autópályán halad (pl. 3 - M30 esete).

“Miért megy egész Európa szembe az autópályán?”

Nem megy egész Európa szembe az autópályán, ez a kontinens minden országában egy szűk kisebbség. Minél sűrűbb egy adott ország hálózata, annál nagyobb esély van arra, hogy valakinek a lakhelyéhez közel legyen gyorsforgalmi út. Botosán (északkelet-romániai város) lakójaként például nem tudna a - vezetésre egyébként egészségügyileg - bevásárlást intéző úriember feltévedni az autópályára a forgalommal szemben, mert többszáz kilométeres körzetben nincsen ilyen út. Ellenben Nyugat-Európa hálózata sokkal kiterjedtebb. A 13-14 ezer kilométer hosszú német gyorsforgalmi-hálózaton például jóval nagyobb az esélye annak, hogy a 83 millió lakó valamelyike így hajtson fel egy autópályára, mint az 1800 kilométeres hálózattal rendelkező Magyarország 9,5 millió lakójának valamelyike. És azért nálunk is vannak ilyen esetek, igen szép számmal.

dec. 24. 10:35
 2/4 BeefEater ***** válasza:
100%

> Védelem? Azzal maximum a céljához való eljutástól “védjük” meg, ha ellehetetlenítjük a közlekedésüket.

Pont ezt akartam én is leírni. Azok a kerékpárral behajtani tilos táblák általában nem azért vannak, hogy a kerékpáros biztonságát szavatolják, hanem azért, hogy a "nehogymá engem valaki feltartson egy másodpercig amikor én autóval kívánok közlekedni, azzal a hülyeséggel, hogy betartja a sebességkorlátozást" hangos kisebbségnek kedvezzen.

Ha a kerékpáros biztonsága lenne a szempont mondjuk két falu közti közúton, akkor a tényleges biztonságot figyelmeztető táblákkal és sebességkorlátozással lehetne elérni. Csak ez nem jó, mert ez nem lehetetleníti el a kerékpárosokat.

dec. 24. 11:06
 3/4 anonim ***** válasza:
100%
Aki valóban elhiszi, hogy ezek a táblák a kerékpárosok védelmét szolgálják, azzal valószínűleg azt is el lehet hitetni, hogy a Szuverenitásvédelmi Hivatal megvéd minket a csúnya és gonosz nyugati befolyásolási kísérletektől.
dec. 24. 12:50
 4/4 anonim ***** válasza:
52%
XD, ezt te se gondoltad komolyan
dec. 24. 20:16

További kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!