Kezdőoldal » Közlekedés » Egyéb kérdések » Van arra valamilyen jogi...

Van arra valamilyen jogi szabályozás, hogy egy lámpától milyen távolságon belül nem lehet semmi olyant elhelyezni, ami akár részlegesen is takarhatja azt?

Figyelt kérdés

Cégem közelében elég érdekesen helyezték el a város végét jelző táblát, csak pár méterre van a jobbra kanyarodó sáv lámpájától, és távolabbról nem is látni a szabad jelzést.

[link]

[link]

dec. 12. 10:36
 1/8 anonim ***** válasza:

Kizárt hogy ne lehessen látni a közlekedési táblát vagy a lámpát.

A STOP táblát biztos lehet látni és akkor már ott nagyon lassan kell menni és akkor minden látszik.

dec. 12. 19:01
 2/8 A kérdező kommentje:
Bocs,de mintha nem értenéd a kérdést, ott vannak a google fotók, ahol egyértelűen latszik, hogy cirka 50 méterrel a lámpa előtt még a városhatárt jelző tábla kitakarja a zöld jelzést, és csak egész közelről van rálátása az autosnak, sajna a google azon a sávon nem csinált fotókat, így nincs olyan nézet. Ráadásul a google autójának a tetején van a kamera, személyautóban meg lejebb ülsz. És itt most nem az a a kérdés,hogyan kell közlekedni,hanem az, hogy erre van-e valami rendelet, miszerint a jelzőlámpát nem takarhatná ki semmi.
dec. 12. 19:28
 3/8 anonim ***** válasza:

Tényleg érdekes megoldás.

Egyszerre vált a balossal? Mert akkor lehet, hogy azért nem izgulták túl.

dec. 12. 20:12
 4/8 A kérdező kommentje:

Nem teljesen, mert mikor a jobbra kanyarodó kiegészítője zöldre vált, akkor engedi a főútról bekanyarodókat is, és csak a "rendes" zöldnél engedi ki mindkét sávot.

Most épp dolgozom,és némileg zavaro is így este 10 után, hogy csak a nagy feketeség van az én sávomban, amennyiben az zöld, mintha nem is működne a jelzölámpa.

dec. 12. 20:33
 5/8 anonim ***** válasza:
Én abban sem vagyok biztos, hogy az úgy oké, hogy telizöld mellett nem kiegészítő jobbra zöld van, hanem komplett lámpa
dec. 13. 07:57
 6/8 A kérdező kommentje:

Csináltam este képet, hogy mit is látni ilyenkor, és, hogy mennyire előre kell menni ahhoz, hogy látszódjon a lámpa alja is

[link]

[link]

A kiegészítő lámpát szerintem forgalomgyorsítás miatt szerelték fel. Nem tudom milyen elgondolás szerint programozzák a lámpákat, lehet az alap programon nem is változtatnak csak hozzátesznek, de mikor elkezdtem Székesfehérváron dolgozni egy másik ipari parkban lévő cégnél, akkor csinálták ezt az útkereszteződést.

[link]

Először nem volt a jobbra kanyarodónak kiegészítő lámpája, hanem csak a balra kanyarodóval együtt engedte őket, ennek az lett az eredménye, hogy délután 2 után itt többek közt 30-40 szerződéses busz állt sorba, és jobbra fel a mostani Videoton előtt, akkor IBM, és nem kevés idő volt mire átjutottál.

[link]

dec. 13. 12:15
 7/8 anonim ***** válasza:
100%

Jogi szabályzás nélkül is egyértelmű, hogy ez rossz elrendezés. De, jogszabály is tartalmazza:

„17.2. Az út kezelője köteles gondoskodni arról, hogy a kihelyezett forgalomirányító fényjelző készülékek a meghatározott program szerint működjenek, épek, tiszták, jól láthatóak legyenek.” ← 41/2003. (VI. 20.) GKM rendelet a forgalomirányító jelzőlámpák követelményeiről, tervezési, telepítési és üzemeltetési előírásairól

A jelzőtáblákat, így a lakott terület vége táblát és a forgalomirányító jelzőlámpát is az út kezelője tervezi, helyezi ki, tartja karban, pótolja.

A Repkény utca a székesfehérvári önkormányzat kezelésében van, a 62-es út a Magyar Közút Nonprofit Zrt. kezelésében. A lakott terület vége jelzőtábla egyértelműen a helyi önkormányzat által kezelt útszakaszon van, a forgalom irányító fényjelző készülékekből a kijelölt gyalogos átkelőnél van a 62-es úton is, de a többi, és a vezérlőszekrény az önkormányzat kezelésében levő területen áll; így a jelzőtábla és a forgalomirányító lámpák elhelyezése is az ő feladatkörükbe tartozik.

Az 6-os komment Aszalvölgyi út–Szent Flórián körút (7-es út)–Marhacsapás kereszteződésben is ilyen a helyzet; ott végképp semmi sincs a Közút kezelésében levő 7-es úton.

Így, Székesfehérvár Megyei Jogú Város Önkormányzata Városfejlesztési és Üzemeltetési Igazgatósága Közlekedési Irodájához fordulhatsz kérdéssel, javaslattal, panasszal stb., ahogy gondolod.

dec. 14. 18:49
 8/8 A kérdező kommentje:
#7 Köszönöm a kimerítő választ!
dec. 14. 19:06

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!